Triumfu Napoleona v bitvě u Slavkova přihlíželo osmnáct tisíc lidí

  • 3
Za svitu slunce se v sobotu vyrovnaly šiky vojáků, aby uctili 210. výročí bitvy u Slavkova. Napoleon, kterého opět představoval Američan Mark Schneider, v bitvě tří císařů i tentokrát zvítězil. Zájem diváků o rekonstrukci byl dvojnásobný, než je obvyklé.

„Každoročně na bitvu jezdí kolem devíti tisíc lidí. Letos bylo ale kulaté 210. výročí, takže přijelo přes osmnáct tisíc lidí. Rekord padl v roce 2005, kdy bylo dvousté výročí. Tehdy na ukázku zavítalo kolem pět a třiceti tisíc návštěvníků,“ vysvětlil pořadatel Miroslav Jandora.

Pořadatelé akcí každoročně vzdávají hold přibližně 33 tisícům padlým, kteří v bitvě tří císařů položili život.

Počasí pro rekonstrukci bylo ideální. Diváci tak dobře viděli třeba to, jak okolními kopci na prostranství pod kopcem Santon u obce Tvarožná hřměla desítka děl.

Téměř dva tisíce vojáků v dobových uniformách a stovka jezdců na koních divákům předvedly takzvaný Lví skok. Brilantním manévrem, který vešel do dějin a kterým rozhodl celou bitvu, se před 210 lety podařilo Napoleonovi prorazit rakousko-uherské pozice.

Tvarožná přitom nebyla jen v obklíčení vojáků, ale také aut. Jako jedno dlouhé parkoviště posloužila přilehlá silnice, po jejíž obou krajnicích se v několikakilometrové řadě táhla parkující auta. Další návštěvníky přepravovaly speciální autobusy městské hromadné dopravy z Brna či Slavkova.

„Zaznamenali jsme hustější dopravu, ale nebyly žádné významné komplikace,“ uzavřel brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.