Certifikát má turistům usnadnit výběr vinařství, sklípku nebo vinotéky a měl by být zárukou toho, že jim tato zařízení poskytnou služby na velmi dobré úrovni.
"Těch podmínek, které musí splňovat, je hodně. Vinný sklípek, ve kterém se nalévá víno, by neměl být přestavěná garáž. Samozřejmostí je i sociální zařízení a nabídka určitého množství druhů vín z místní oblasti. A ten, kdo ho hostům nalévá, by o něm také měl něco vědět," uvedl Krška.
Podle něho by do konce roku mohlo tento certifikát získat osmdesát až sto vinařů z jižní Moravy. Lidé o nich pak získají přehled mimo jiné v materiálech zaměřených na vinařskou turistiku.
"Pro vznik jednotlivých kritérií jsme si za vzor vzali obdobný systém od rakouských sousedů. A také jsme využili zkušenosti s certifikací turistických zařízení pod značkou Cyklisté vítáni," řekl Pavel Krška.