Do bistra vedou schody zvenku a najdete tu hotovky za dostupnou cenu a obědové polévky, které si sníte "na stojáka". Estetický dojem trochu kazí plastové cedule, které lemují vchod.
Restaurace je rozdělena na nekuřáckou dolní část s hezkým výhledem na Moravské náměstí a pivnici v horním patře, kde se kouří i přes oběd. Když k tomu připočteme i hudební klub a patro s kulečníkem, jedná se o vskutku povedený gastronomický záměr!
Jídelní lístek: co dům dal?
Jídelní lístek obsahuje kromě českých hotovek i rozsáhlou nabídku minutkových úprav mas. Mísí se tu šunková rolka s italským carpacciem a guláš se choulí mezi kuřecí směsí Ženeva a vepřovou verzí Hungaria.
Test menuKam na dobrý oběd MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu. |
Třeba tak, že vezmeme dresink z amerického salátu Caesar, dáme ho na nakrájené okurky, nahoru posadíme volské oko a nazveme to "Římský salát". I když nakonec chutná výtečně, neuměl by kuchař originální vyhlášený salát Caesar? Věřím, že ano!
V položkách se navíc vyskytují až bolestné (přesto časté) chybky: "kuřecí prsa s broskvý" a "gordon blue". Ten výraz nemá s žádným Gordonem nic společného, je odvozen od francouzského "cordon bleu", což označuje "modrou stuhu" (na zajímavou historii pokrmu bohužel nemáme prostor).
Muzejní menu
Z meníček jsem napoprvé zvolila vepřovou plec na pivě s vařenými brambory. Nešlo o nijak velkou porci masa a pánové se asi nenasytí. Za cenu 62 korun i s polévkou ani nelze očekávat žádný velký flák. Plátek byl hodně tučný a připomínal více bůček než plec, ale byl měkký a dobře propečený. Vím, že za tu cenu nelze kouzlit nemožné, ale brambory by rozkrájet určitě šlo.
Sterilované zelí upustilo pod sebe malou loužičku, která se nepěkně spojila s omáčkou pod masem. Šťáva z opačné části talíře však chutnala dobře, voněla po výpeku a byla hustá, přesně jak má být. Zavařená červená kapie s plátkem čerstvé okurky měla asi obloze na talíři přidat trochu barvy, to by šlo, ale ta sušená petržel kolem talíře je opravdu úděsná.
Zelený posyp se objevil i druhý den na bramborové kaši a zeleninovém salátu. Ten by na bednu bohužel nedohlédl. Talíři vládlo hlavně nakrájené čínské zelí, na povrchu bylo naaranžováno několik rajčat. Okurky se také objevily, bohužel zpod zelí zamrkal i zapomenutý zelený "okurkový" konec. Váhala bych, zda by salát v této verzi obstál v misce jako příloha, ale jako hlavní pokrm?
To asi ne. Přitom vím, že na dobrém salátu si v Muzejce pochutnáte. Ten Římský, který mohl být salátem Caesar, si objednal můj kolega. Stál 129 korun a byla ho pořádná a poctivá porce se spoustou nudliček restovaného kuřecího masa. Až jsem trochu záviděla!
Posledním testovaným jídlem byla Kuřecí prsa pražského uzenáře s bramborovou kaší. O zásypu z petržele už tu řeč byla. Pěknému plátku kuřecích prsou dodalo chuť obložení ze slaniny a salámu. Pokud vám nevadí uzeniny, pobledlé rajče a sušené listí, nemám co vytknout, maso bylo povedené.
Opravdu dobrá koncepce restaurace, výtečná dostupnost a poměrně nízká cena poledního menu, to jsou výhody oběda v Muzejce. Také obsluha je rychlá, a pokud si číšník, který roznáší pivo, již vyměnil tu ušmudlanou zástěru, dá se jistě právem hovořit o perfektním týmu.
Restaurace MuzejkaRestaurace, pivnice, bistro a hudební klub v Berglerově paláci na Moravském náměstí. Bistro je otevřeno ve všední dny již od 9:00. Nápoje Pilsner Urquell 0,5 l 33 Kč |
Věřím, že se podaří o trochu zlepšit úpravu jídel, zvýšit teplotu talířů a neopakovat čtvrteční salát. Těší mě, že už se tramvají zase jezdí kolem otevřené Muzejky.