Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší jsou kobylky v karamelu, prozradil on-line kuchař, který vařil i v Dubaji

  7:23aktualizováno  27. února 11:53
Jako jediný Čech vařil David Valíček v sedmihvězdičkovém hotelu Burj Al Arab v Dubaji, známém jako plachetnice. Nyní vaří hostům brněnské restaurace Noemova Archa. Čtenáře v on-line rozhovoru zajímalo, proč se do České republiky vrátil, nebo kdy připraví v restauraci jídla z hmyzu.

Kuchař David Valíček vařil v nejdražším hotelu na světě. Čtenářům odpovídal on-line | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

"Proč jste se vrátil z ciziny zpět do ČR?" zajímalo čtenářku Katku. "Mám tu skvělou pracovní příležitost v Noem Arch v Brně a taky možnost využít znalosti gastronomie ze zahraničí," odpověděl David Valíček.

Lidé se také ptali, jestli existuje ještě tučnější a méně zdravé jídlo, než je typické české knedlo, vepřo, zelo. Kuchař se vyzná, a tak čtenáře uklidnil, že na tom nejsme nejhůře. "Určitě, mezi labužníky francouzské kuchyně to je foie gras z kachny," vzkázal.

odpovědi davida valíčka čtěte - zde

Do kuchyně nejluxusnějšího hotelu na zemi se dostal víceméně náhodou. "Řekl jsem si, že bych chtěl pracovat v nějaké exotičtější zemi. Podal jsem si na internetu inzerát s životopisem a za měsíc mi volal zástupce tamního nejvyššího šéfkuchaře," vzpomíná Valíček.

O tom, že zasvětí život jídlu, nikdy nesnil. Původně chtěl být barmanem. "Chtěl jsem míchat a u toho si povídat s lidmi, byl to můj sen," říká. Lidé se jej ptali, jestli toho někdy nelituje a zda umí něco namíchat.

"Být barmanem je krásná věc. Ale dělat jídla je mou zálibou a tak už to zůstane. Je to práce, u které si mohu být jistý. Ale coctail, jako je Bloody Marry, nemá pro mne žádnou konkurenci. Doporučuji," odpověděl.

Jeden z čtenářů se chystá do Noemovy Archy a zajímalo jej, jestli si tam může objednat hmyzí speciality.

"Tak jako v každém hotelu je vždy nějaký specialista na každou věc, tak i u nás v Noem Arch je jeden člověk, který našel v tomto odvětví velkou zálibu a od kterého se také učím a ochutnávám jídla kolem hmyzu. Jsme moc rádi za zájem, a proto v budoucnu se pokusíme znovu udělat další degustační jídla s hmyzem. Mám rád například kobylky v karamelu nebo moučné červy klasicky orestované jen na šalotce s chilli. Cenu určitě netajíme, ale bude záležet na výrobní hodnotě, od které se bude vše odvíjet," rozpovídal se Valíček.

Kuchař David Valíček vařil v nejdražším hotelu na světě. Čtenářům odpovídal on-line

V arabském hotelu s ním pracovali lidé třiašedesáti různých národností. "Ale já jsem byl prvním Čechem, se kterým pracovali. Každý mě zkoušel, neustále se na něco ptali, zkoumali mě pohledem," říká Valíček.

Na starost dostal sekci omáček, občerstvení na pokoje a jachty, jídla pro šejky a také přivítání hostů v hotelové restauraci. "Fungoval samozřejmě čtyřiadvacetihodinový provoz. Každý den jsme vařili stovky hlavních jídel a chystali rauty pro zhruba dva tisíce hostů," vypočítává.

"Každé jídlo muselo být jedinečné, nazdobené spoustou barev, každé jídlo muselo ochutnat několik lidí, než odešlo z kuchyně. Byla to dobrá škola," vzpomíná David Valíček.

Největší tamní specialitou je prý humr. "Povařil se sedm minut ve vodě, pak se z něj vytáhlo maso, medailonky se orestovaly na francouzské hořčici a koňaku, přelilo se to svařeným vínem a humrovou omáčkou, pak se směs vrátila do ploutve humra, ten se i s klepítkama zapekl a přelil další omáčkou," popisuje zkrácenou verzi přípravy.

Jídla z našich přísad

Čtenářka Jana se s kuchařem radila, zda se dají jedinečné ingredience, které tvoří výjimečná jídla, nahradit něčím českým a přitom lze zachovat chuť pokrmu.

"Samozřejmě i u nás je spousta skvělých produktů, které určitě nemají konkurenci v zahraničí. Ale díky vrácení se českých kuchařů domů přicházejí i nová a nebo i moderně upravená jídla, se kterými naší dodavatele se snaží držet krok a doplnit sortiment v českém trhu. Co se týče mořských plodů a ryb, bude vždy cena vyšší a s tím musíme počítat. A co se týče netradičních jídel, ty můžete udělat i z naších produktů. Záleží na samotné kombinaci a nebo na technologickém postupu," ujistil ji kuchař.

A jeho nejoblíbenější jídlo? "To se úplně stydím říct. Je to smažený sýr," culí se.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Bohatá, úspěšná, ale sama, říká o Coco Chanel choreograf. Připravil o ní balet

3. května 2024  14:47

Přes deset let vede balet Národního divadla Brno (NdB) slovenský choreograf a bývalý špičkový...

Rok od tragického požáru v Brně: osm obětí připomíná pietní místo u stromu

3. května 2024  12:08

Drobné bílé kamínky, srdíčka, květiny i vzkazy se hromadí u stromu v brněnské Plotní ulici. Ještě...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...