Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V restauraci Taj nabízí exotické jídlo z pece. A plné vůní

  13:01
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Obsluha nestíhá - dalo by se napsat do titulku tohoto článku. Důvod? V indické restauraci Taj jsem byla svědkem výrazně negativní reakce jednoho nespokojeného hosta. U vedlejšího stolu seděli muž a žena. Nevybrali si z polední nabídky a objednali si jídlo z přineseného jídelního lístku.

Indická restaurace Taj v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Po několika minutách čekání se pán zvedl od stolu a u baru hlasitě vykřikoval, že dál už tu sedět rozhodně nebude, a žádal o účet za nápoje. Servírka se omlouvala, marně ukazovala časový údaj na objednávkovém lístku a snažila se dvojici uklidnit. Bezvýsledně, hosté se již nevrátili.

V Taji jsem byla minulý týden dvakrát a svůj oběd jsem zpestřila pozorováním toho, jak to tu během poledne chodí. Jsem přesvědčená, že ty dvě mladé slečny, které pečují o blaho hostů v celé restauraci, to jednoduše nemohou stihnout tak rychle, jak by si každý přál. Přijímají objednávky, roznášejí talíře i nápoje, vaří kávu, točí pivo a zároveň i přijímají platby.

Posila by se hodila

Také jsem se se svou minerálkou musela připomenout. Druhý den jsem zvolila dobu krátce po jedenácté hodině a slečna mě uvítala: "Dnes tu snad poobědváte v klidu." Neuvěřitelné! V jiných restauracích se lokálu věnuje celý tým lidí a v Taji stoly obíhají servírky pouze dvě. Věřím, že pokud by do party přibraly třeba jen jednoho šikovného kolegu, hosté by rozhodně nemohli odcházet roztrpčeni.

Zeleninová polévka

Ale doporučuji nenechat se odradit. Rozhodně stojí za to vystoupat těch několik schodů po prošlapaném koberci, cestou přehlédnout počmáranou zeď i poněkud nesourodou mixáž dekorací v interiéru. Sem se chodí nasávat vůně karí, linoucí se z kuchyně. Žádnou úlitbu středoevropským jazýčkům v podobě "knedlíků a la vindaloo" tu nevedou, naopak trvají na tradičních a originálních jídlech indické kuchyně.

Rýže jako sen

I když se dá předpokládat, že kuchař svou vášeň k chilli koření musí v centru Brna poněkud krotit. V poledne se vaří zelenina a kuřecí maso. Jako příloha je rýže. Ale jaká! Na skus uvařená zrnka sněhobílé odrůdy basmati na talíři v Taji voní mnohokrát intenzivněji než levnější verze z pytlíku. Říká se, že kdo si zvykne na neodolatelné aroma této "sněhobílé královny", je navždy ztracen. A já tomu věřím. Ty tři kopečky, které skromně doprovázely menu, byly jako splněný sen.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu. Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.

Indická restaurace Taj

Běhounská 14, 602 00 Brno, www.tajbrno.cz

Hodnocení: 75 %

Jídla se za dveřmi kuchyně aranžují do keramických i nerezových zapékacích mističek, na stole je přihřívá teplo ze svíčky v kahanu. Ale takhle se rozmazlují jen hosté, kteří si vyberou z jídelního lístku. Škoda, že polední menu na talíři už tak lákavě nevypadá. Nakrouhané čínské zelí i měsíček rajčete se noří do omáčky a zastává poněkud podřadnou úlohu - pouze dodat barvu.

Je to zbytečné. Nekrouhejte křehké zelí do hutné omáčky (malai gobhi). Její sametová konzistence si to nezaslouží! Hustá a jen velmi jemně ochucená smetana se báječně snoubila s aroma povařeného květáku a naopak v kokosové omáčce si hovělo dušené kuře, křehké jako dortík. Nastrouhaný kokos nijak nestrhával pozornost na sebe, hlavní chuťový part naopak sehrálo na talíři maso.

Květák ve smetanové omáčce, rýže basmati

Božská placka

Na závěr si schovávám aplaus pro zdejší výtečnou, a pro Brňany zcela netradiční, raritu. A tou je kulatá placka "rotti", kterou v košíku roznášejí k polévce. Peče se v tandúru, kónické peci plné sálajícího žáru, přímo v prostoru restaurace. V té se připravuje i maso. Chléb z nekvašeného těsta je horký a jeho chuť i vůni obohacuje výrazná stopa ohně. Ani se mi nechtělo věřit, že obsluha nosí talíře v ubrousku. Jedině tak je i jejich okraj dokonale čistý a bez otisků prstů.

Placka rotti

Někdo by mohl říct, že rýže a kuře každý den žádný gejzír originality není. V Taji je naděje, že byť jen jednou za čas, jídlo na vidličce bude neošizené, skvěle chutná a neodolatelně voní.

Indická restaurace Taj

Pečou se tu tradiční pšeničné chlebové placky v peci - tandúru - a dají se zde ochutnat i extrémně pálivá jídla s chilli kořením.

Polední menu

Každý všední den od 11 do 15 hodin se vaří zeleninové jídlo a různě upravené kuřecí maso s rýží basmati. K menu patří i polévka a chléb rotti. Menu stojí 69 korun.

Vybíráme z jídelního lístku

Fritovaný domácí sýr 55 Kč
Polévka zdobená kostičkami kuřecího masa 55 Kč
Kuřecí maso z tandúru 240 Kč
Smažený ananas 60 Kč

Dobrý tip

Ochutnat více specialit je možné v degustačním menu pro jednu nebo dvě osoby. Zajímavostí jsou "lassi" - indické jogurtové nápoje s ovocem nebo ve slané verzi s aromatickým kořením.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

V Brně otevřeli největší poštu Partner v Česku, doplní ji nový stavební úřad

6. května 2024  14:43

Dosud byly poštovní pobočky v režimu Partner typické pro vesnice či menší města, od pondělka však...

Kanadský obránce Beaudin zamířil po odchodu ze Sparty do Komety

6. května 2024  11:40

Hokejisty extraligového Brna posílí kanadský obránce Nicolas Beaudin, který v závěru aktuální...

V Hodoníně se daří mláděti vzácného lva, na světě jich je pouze stovka

6. května 2024  10:57

Mimořádně cenný přírůstek hlásí hodonínská zoo. Na konci dubna se zde narodilo mládě lva...

Ve stopách otce. Zažehl jsem svůj oheň, říká badmintonista Mendrek

6. května 2024  9:40

Hrát svého tátu na olympiádě badmintonista Adam Mendrek nikdy neviděl. Na vlastní oči ani nemohl,...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...