Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Szeged je jen odleskem maďarského temperamentu

  11:00
Co očekávat v Szegedu v Burešově ulici, je jasné. Jsme maďarská restaurace a umíme nejlepší segedínský guláš. Tímto sloganem se prezentuje restaurace sama a směrem k hostům je to jednoznačná informace. Zbývá ji už jen dodržet. A s tím už je v Szegedu trochu potíž.

Restaurace Szeged | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Hospoda na hlavní městské třídě má dlouholetou tradici. A přestože provozovatelé se postupně vystřídali, své koncepce a zaměření na maďarskou kuchyni se stále pevně drží. Je to geniální strategie. V dnešní době je trendy mít jídelníček spíš po italsku salátově a těstovinově lehký, to v Szegedu ignorují a dělají dobře.

test menu

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.

Recenzentka restauraci navštívila nejméně dvakrát.

Dnes: Szeged, Burešova 2, 602 00 Brno

Hodnocení: 50 %

Temperamentní Maďaři mají totiž úžasně bohatou surovinovou základnu a světu odkázali výtečné kotlíkové skvosty. Perkelty, guláše, hálaszlé, zelí, plněné palačinky nebo všelijaké klobásy jsou pro konzervativní česká ústa, milující trochu těžkopádnou klasiku a omáčky, úplné nebe.

Je srpen, čas voňavých rajčat a naducaných paprik. V poledním menu restaurace Szeged se správně vyjímá sezonní lečo, pokud je navíc z čerstvé zeleniny, není co dodat.

Ale v poledním jídelníčku jsou nepěkné úlety i jinam. Ke Krakonošovu řízku, děsivě nesprávnému "Gordon blue" nebo kuřeti s kompotovaným ananasem.

Menu v restauraci Szeged: guláš s knedlíkem

"Knedlíky nejsou naše," přiznal ochotný číšník hned při objednávce a zaslouží si pochvalu za upřímnost. Je to na nich poznat. Plněné bramborové nejsou kypré, dokonce ani dostatečně dobře rozmražené.

Plátky těch houskových jsou uniformní, bílé, s drobivou texturou. V Brně zatím neznám cenově dostupnou hospodu s poledním menu, která by se pyšnila poctivými domácími knedlíky. Ale v Szegedu, kde každodenní nabídce vládne paprikový guláš a zelí, by se kynutí, kulatí, šišatí, houskoví nebo špekoví borci vyjímat mohli.

Citlivě zahuštěný maďarský guláš byl ozdoben několika kostkami masa s trochu tužší svalovinou. Dobře upečená byla naopak vepřová pečeně se zadělávaným zelím.

Restaurace Szeged: vepřová pečeně se zelím a knedlíkem

Záhadou ale zůstává nepřirozeně růžová barva masového závitku. Na co se dá do Szegedu zajít opakovaně, je voňavý masový vývar plný na skus uvařených nudliček a točená kofola za přívětivých devatenáct korun.

I provoz restaurace je vymyšlen prakticky a má jednoznačnou funkci. Vchod, vpravo výčep s pivem a vlevo místo pro nekuřácké obědy. Szeged má smysluplné pojetí a mohl by být azylem pro fajnšmekry. Při běžném obědě je ale na talíři spíš šedý a nezáživný průměr.

  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vraha mladé služky by možná nikdy nepřišli. Prozradil ho karban

28. dubna 2024

Premium Hospodské hraní karet na počátku 20. století nesloužilo pouze k zábavě. „Tehdy žilo v Brně – a...

Mrázek měl skvělou rozehrávku, ocenil Rulík. A góly? Nevyhověli jsme si, řekl

4. května 2024  19:56

Jediný gól zůstává ve statistice českého výběru na brněnském turnaji, posledním před začátkem...

Kvůli vlastnímu tetování vyhledala tatérka čarodějku z kmene lovců lebek

4. května 2024  11:28

Nágové, jedni z nejobávanějších lovců lebek, svým nepřátelům sekali hlavy jako vítězné trofeje....

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Bohatá, úspěšná, ale sama, říká o Coco Chanel choreograf. Připravil o ní balet

3. května 2024  14:47

Přes deset let vede balet Národního divadla Brno (NdB) slovenský choreograf a bývalý špičkový...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...