Exotickými doplňky nepřeplácaný interiér s krásným akváriem působí uklidňujícím dojmem, čemuž pomáhá i thajská hudba.
Příliš velký a hlavně zbytečně složitý výběr
Jídelní lístek nabízí přes sto položek a jeho struktura výběr příliš neusnadňuje. Jídla jsou nejprve seskupena podle masa, ovšem následují skupiny jako smažená rýže a nudle, kde jsou opět jídla s masem i jídla vegetariánská. Ta přitom mají i samostatnou sekci.
V nabídce je dokonce sushi, což jen dokazuje příliš veliký záběr. Obsluha je pozorná, ovšem s výběrem pomoc nenabídla. Lidé, kteří s asijskou kuchyní zkušenosti nemají, by jistě ocenili menší výběr nebo kompletní degustační menu.
Jako předkrm jsme si vybrali vegetariánskou jarní rolku za 55 korun a smažené masové kuličky za 69 korun. K pití jsme si dali vynikající zelený čaj (konvička za 45 korun) a třetinku zbytečně drahého thajského piva Singha (60 korun).
Jarní rolka neboli orestovaná zelenina pečlivě zabalená do rýžového papíru, který je následně osmažen ve vysoké vrstvě oleje, byla výborná. Ale k pokrmu se vůbec nehodila nabízená tmavá sójová omáčka.
Naštěstí klasické masové kuličky, na které v Thajsku narazíte skoro všude, byly doplněny sladko-pálivou omáčkou, která stačila i pro dochucení rolek.
Dochucení je v jihoasijské kuchyni velmi důležité a většinou je hostům k dispozici široké spektrum omáček a koření. Bohužel zde to tak není, což se projevilo u polévek (65 korun).
Pro Tom Yam existuje mnoho různých receptů, ovšem pochybuji, že některý obsahuje žampiony (většinou se používá hlíva ústřičná) jako v Sabaidy. Také jsme postrádali listy kafrové limety, takže o vůni se musela postarat citronová tráva a koriandr.
Přimlouvali bychom se i za větší poměr chilli a dle tradice k polévce podávané jasmínové rýže.
Největší zklamání byl hlavní chod, kdy jsme si jednak museli říct o správný příbor a alespoň něco k dochucení. Nabízenou vidličku a nůž jsme vyměnili za lžíci a hůlky, kterými se Pad Thai, smažené nudle se zeleninou, tofu a buráky (139 korun), a smažená rýže se zeleninou (119 korun) konzumují mnohem lépe.
Na dochucení jsme dostali nasekanou chilli papričku v rybí omáčce, tudíž čím dochucovat, personál ví, a je tedy záhada, proč to automaticky hostům nenabízí.
Sabaidy v úvodu nadchlo, ovšem spokojenost s jídlem se postupně vytratila. Thajská kuchyně je rychlá, lehká a jedna z nejpestřejších na světě. Bohužel tento podnik ji nedává ochutnat v takové kvalitě, kvůli které zatoužíte do Thajska vyrazit.
Recenze restauracíDnes: Restaurace Sabaidy Nenápadně umístěná restaurace nabízí thajskou a laoskou kuchyni, kterou vaří rodilý kuchař. Ze široké nabídky si lze vybrat jídla vynikající i značně nepovedená. Suroviny používají čerstvé, ale v dochucování mají co dohánět. |