Na téměř osm set kilogramů hroznů Veltlínského zeleného zůstávalo na půdě zavěšeno od půlky října. Vinaři z Vinných sklepů Lechovice je tam nechali vysychat poté, co je sesbírali z viniční trati Nad Kolářovým sklepem, která patří ke zdejším nejstarším a nejkvalitnějším.
Dlouhodobé zavěšení hroznů na půdě či jejich ležení na slaměném loži má zbavit bobule přebytečné vody přírodní cestou. Důvodem je zvýšení koncentrace cukrů, kyselin a dalších minerálů obsažených v hroznech.
Z osmi set kilogramů řádně seschlých a scvrklých hroznů vinaři nyní získali asi sto osmdesát litrů velmi koncentrované šťávy, která má cukernatost oproti běžným vínům více než dvojnásobnou.
"S lisováním jsme začali už v pondělí a naměřili cukernatost 49,8 stupně. To je už opravdu hodně," přiblížil Jan Hrachovský z Vinných sklepů Lechovice.
Veškerá šťáva je již vylisována. "Teď je to už na kvasinkách, momentálně se zrovna rozkváší. Toto je obrovsky koncentrovaný roztok, takže kvašení oproti klasickým vínům bude probíhat jen velmi pomalu a o hodně delší dobu," naznačil Hrachovský.
Kdy bude letošní slámové v prodeji, si lechovický vinař netroufl odhadnout. Ani slámové z loňského lisování lechovických hroznů totiž stále není v prodeji a dosud se čistí. "Nijak ho nefiltrujeme, necháváme ho samovolně sedimentovat," popsal vinař.
Dvoudecová lahev této lahůdky pak přijde ve vinotékách na zhruba 300 korun.