Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeho čokoláda chutnala jako písek, díky internetu a lásce však boduje

  16:12
Před dvěma lety Filip Teplý náhodou ochutnal čokoládu z Guatemaly podle receptu původních obyvatel části Střední Ameriky – Mayů. Tenhle nevšední zážitek ho přivedl k nápadu založit si vlastní podnik na výrobu oblíbené sladkosti. A uspěl.

Brňan Filip Teplý si založil vlastní čokoládovnu Ajala. A má s ní úspěch. | foto: Marie Stránská, MAFRA

„Byl to pro mě chuťový šok. Zjistil jsem, že to, co tady nazýváme čokoládou, je úplně něco jiného,“ vypráví třiatřicetiletý Brňan.

Čokoládovna Ajala, kterou provozuje s manželkou Silvií, nedávno získala stříbro v evropském kole soutěže výběrových čokolád. Teď doufá, že se probojuje i na říjnové světové finále do Londýna.

Přitom návody na výrobu studoval hlavně na internetu. „Obzvlášť v Evropě neexistuje něco jako příručka pro malovýrobce čokolády. Nedá se zajít do hobby marketu a nakoupit přístroje,“ popisuje Teplý, který je majitelem grafického studia.

„V dílně mám jen jeden stroj, který je primárně určen na výrobu čokolády, jinak jsou všechny buď nějak upravené nebo jsou určené pro jinou výrobu. Něco jsme si i vyrobili sami. Jsme 24 hodin neustále ponoření v čokoládě a je to super,“ pochvaluje si.

S gastro sférou dosud neměl nic společného. „Tím, že jsme za sebou neměli žádnou průpravu, nám nikdo neurčoval, jak pracovat. Proto používáme například nekonvenční způsoby pražení,“ vysvětluje.

Boby melou na žulových kamenech

Ajala uspěla s čistou tmavou čokoládou v kategorii mikro várek mezi téměř 250 soutěžícími. Vítězná tabulka obsahuje 70 procent kakaových bobů. Zbytek tvoří takzvaná panela, což je sušená třtinová šťáva – jediné sladidlo, které používají.

„U neochucených čokolád je to jediná věc, která se přidává. Tím je vše odhaleno. Takže pokud je na našem obalu uvedeno 70 procent kakaa, tak stejný počet procent váhy čokolády tvoří kakaové boby, zbytek je pak panela,“ vysvětluje Teplý.

U ostatních výrobců se množství použitých kakaových bobů odhalit nedá, protože procenta zahrnují i přídavné kakaové máslo. Ajala se od ostatních výrobců odlišuje i tím, že kakaové máslo nepřidávají do čokolády vůbec.

„Proces výroby je daleko náročnější, nesmí se chybovat u pražení nebo mletí. Přidané kakaové máslo spoustu chyb zastře, třeba i to, pokud boby nejsou úplně kvalitní. Surovina je strašně důležitá, naše boby jsou kvalitní,“ ujišťuje Teplý.

A odlišností oproti klasickým evropským metodám je víc. Do čokolád nepřidávají zmíněné kakaové máslo. „Boby zase meleme na žulových kamenech, což se používalo naposledy začátkem minulého století,“ tvrdí. Takové mlýny se už v Evropě vůbec nevyrábějí. „My jsme ho získali z Indie, primárně je ale určený na mletí rýže,“ podotýká.

Vyrábět čokoládou se učili metodou pokus – omyl. „Ze začátku to odnášeli hlavně naši kamarádi, kteří dostávali ochutnat různé věci. Jeden si třeba stěžoval, že to chutná jako písek. Testováním jsme došli k něčemu, co jsme uznali, že bychom mohli vypustit ven,“ líčí Teplý.

Čokoláda z různých koutů chutná jinak

„Když dneska ochutnám čokoládu, kterou jsme vytvořili na začátku, tak si říkám, že děkuju všem, co s námi vydrželi. Bylo to docela hrozné,“ směje se.

Nabízí deset příchutí. Vedle klasických čokolád mají řadu s ořechy a kořením. „Testujeme, testujeme. Zkoušíme různé varianty. Chceme začít více ukazovat lidem rozdílnosti v jednotlivých bobech a jejich původu,“ přibližuje Teplý.

„Podobně jako se kávy dělí na Etiopii, Kostariku nebo Kolumbii a každá chutná jinak, tak my bychom to rádi začali dělat v čistých tabulkách čokolády, kde odlišnosti v chutích můžou být ještě více patrné,“ říká.

Všechny boby, s nimiž v Ajale pracují, jsou v bio kvalitě. Směs, kterou si vytváří, obsahuje primárně boby z Nikaraguy a Dominikánské republiky. „Chceme zkoušet i nějaké nové vzorky, například Tanzanii nebo Haiti,“ prozrazuje Teplý.

Důraz klade také na design. Obaly pro čokolády tvoří ve spolupráci s pražským tiskařským studiem Calico, jež objevilo spoustu starých prvorepublikových vzorů.

Sladké lahůdky dodává do desítek obchodů po celé republice s doporučenou prodejní cenou jedné tabulky ve výši 95 korun. Čokolády jsou ručně vyráběné i balené. „Je tam hodně lidské ruční práce. Dáváme do toho spoustu lásky,“ dodává.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Kvůli genetické vadě mají postižené plíce. Pacienty léčí nové centrum v Brně

29. dubna 2024  5:33

První centrum na Moravě, které bude léčit genetické onemocnění, otevírá dveře pacientům. Na plicní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...