Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školy soutěžily o titul nejlepšího oběda. Zvítězilo houbové rizoto

  9:55
Kuchaři z deseti nejlepších školních jídelen v Česku ve čtvrtek v Brně soutěžili o titul nejlepšího školního oběda. Nad kapustovými karbanátky nebo cizrnovými kuličkami zvítězilo houbové rizoto.

Vítězné menu připravil vrchlabský F - Gastro catering, zařízení školního stravování. „Byly v něm jednoduché a nenáročné suroviny, vše v něm zapadlo do sebe,“ zdůvodnil si vítězství tamější kuchař Petr Fiedler.

Hlavní jídlo tříchodového menu pochválil i porotce šéfkuchař Petr Stádník. V soutěži, kterou už sedmým rokem organizuje Společnost pro výživu, ocenil také servis obědů.

„Pokrmy by mohly být použitelné i v restauraci, ale musely by se provést jinak. Design jídla na talíři by v restauracích neuspěl. Je to jiná kategorie vaření,“ řekl porotce, kterému zachutnal také vločkový dezert s dýňovým krémem a zahradním ovocem či jablkovník.

Z hlavních jídel kromě vítězného rizota pochválil i hlavní chod z brněnské jídelny, která se probojovala mezi deset finalistů.

Děti jsou zvyklé na dochucovadla z fast foodů

„Vařily jsme zeleninovou polévku s pohankovým kapáním, špagety se špenátovým pestem, cizrnou a ořechy. Jako dezert pak tvarohový dezert s bulgurem a banánem,“ popsala soutěžní menu ředitelka školní jídelny v Horní ulici Marta Mandincová.

Pokrmy, které připravují dětem, chtějí mít hlavně zdravé. „Máme dokonce certifikát Zdravá školní jídelna. Děti už se naučily jíst taková jídla. Vaříme i klasiku, ale snažíme se nabízet alternativu,“ sdělila Mandincová.

Pokrmy hrály na talíři všemi barvami a kuchaři se snažili vyhrát si i s podáním. V běžném provozu přesto některé děti nad zdravou stravou ohrnují nos.

„Problém bych viděl spíše u rodičů, kteří podléhají fast foodům. Děti doma nejedí ryby, zeleninu a luštěniny. Jsou pak zvyklé na všechna dochucovadla a přeslazenou, přesolenou chuť,“ míní Stádník.

O 101 procent lepší oběd, chválila školačka

V porotě vedle odborníků na výživu a kuchařů usedli i běžní strávníci školních jídelen - žáci základních škol. „Tato jídla jsou o sto jedna procent lepší, v naší jídelně tak rozhodně nevaří ani neservírují tímto způsobem,“ popsala zážitek žákyně deváté třídy Základní školy Pavlovská Klára Buťová, která v porotě usedla vedle spolužačky Jiřiny Jirků.

Ta byla z obědů také nadšená. „Ani bych nevěřila, že toto se normálně podává někde ve školních jídelnách. Působí to spíš jako pokrmy z restaurace. Všechna jídla byla zajímavě chuťově vyřešená. Osobně bych ale preferovala více soli, protože polévky chutnaly často jen jako voda se zeleninou,“ popsala Jirků.

Kuchař vítězné jídelny problém s tím, že by děti zdravé obědy vracely, rozhodně nemá. Každý den připravují tři jídla.

„Jedno jídlo je vždy zdravější, děti tak mají možnost si vybrat. Podobná jídla, jako jsme uvařili dnes, připravujeme dětem běžně. Dětem i zdravější verze chutnají. Vybírají si hodně ryby nebo zeleninové saláty,“ uvedl Petr Fiedler.

Ve vítězném menu bylo kromě rizota a polévky z farmářského trhu z čerstvé zeleniny i netradiční bezlepkové čokoládové brownies s fazolí.

Soutěžící měli za úkol uvařit bezmasé jídlo

Úkolem letošního ročníku soutěže bylo uvařit bezmasé jídlo. Kuchaři však museli dávat pozor na to, aby mělo potřebné živiny.

„Dvanáctiletý školák má jiné potřeby pro svůj organismus než dospělý, potřebuje dvakrát větší množství esenciální aminokyseliny. Tyto látky tělo nezíská jinak než z potravy, proto potřebuje mít v pokrmu kvalitní bílkovinu. Výživově jídla nestrádala, kuchaři bílkovinu pokrmům nejčastěji doplňovali mléčnými výrobky. Pokud je strava vyvážená, a nemusí být nutně vegetariánská, tak je to vždycky v pohodě,“ uvedl lékař z pražské Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal, který je také předsedou Společnosti pro výživu a usedl mezi ostatní hodnotitele obědů.

Rozebíraným problémem byla také univerzální hnědá omáčka, takzvané UHO, proti kterému se soutěžící snažili svým vařením bojovat.

„UHO, tedy zahuštěná voda s cibulí, se snad dnes v jídelnách už nenachází,“ podotkl Stádník. Rozmanitost školních jídelníčků přesto není vždy úplně pestrá.

„Je to zřejmě způsobené i motivací, kuchaři ve školních jídelnách berou okolo dvanácti tisíc,“ uvedl Stádník.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...