Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nesolené, nekořeněné. Restaurace poslechly nařízení o alergenech

  14:10
„Kuřecí nesolené, nekořeněné prsíčko vařené v parní lázni, servírované s nesoleným a nemaštěným bramborem“. Ne, v brněnské restauraci Šelepka si nehrají na pohádku Sůl nad zlato, ve které král zakázal všechnu sůl. To jen restaurace reaguje na nové nařízení Evropské unie.

Žádná tombola. Čísla označují alergeny, které například obsahuje králičí stehno na smetaně se špekovým knedlíkem. Na snímku servírka Veronika Havlová z restaurace Šelepka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Podle EU musí restaurace od soboty zákazníky informovat o alergenech vyskytujících se v podávaných jídlech a v brněnském podniku tak například přibyla na jídelním lístku položka „Alergen free“.

„Hodně používáme mořskou sůl, jenže jsme si na obale přečetli, že tato sůl může obsahovat stopy celeru, obilovin, ořechů a podobně. Tudíž nejsme schopni zaručit, že naše jídlo bude stoprocentně bez alergenů,“ vysvětluje tento nový pokrm provozovatel a spolumajitel Šelepky Raed Kahwaji.

Konkrétně se evropské nařízení týká skupiny čtrnácti alergenů, které u lidí nejčastěji vyvolávají nežádoucí reakce. Mezi nimi jsou například vejce, ryby, mléko nebo celer. Podniky od restaurací až po školní jídelny mají povinnost od minulé soboty v jídelních lístcích uvádět, zda jejich pokrmy obsahují některou z těchto čtrnácti alergenních složek.

Alergeny na talíři

1. Obiloviny s lepkem
2. Korýši
3. Vejce
4. Ryby
5. Podzemnice olejná
6. Sojové boby
7. Mléko
8. Skořápkové plody
9. Celer
10. Hořčice
11. Sezamová semena
12. Oxid siřičitý a siřičitany
13. Vlčí bob
14. Měkkýši

Způsoby informování:
a) Vyvěšením na viditelném místě
b) Uvedením v jídelním lístku
c) Viditelnou větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka.“

Aby restaurace nemusely tisknout kompletně nové jídelníčky, stačí, když budou mít vyškolený personál, který návštěvníky o složení jídla informuje. Zároveň zákazníkům musí být jasné, že se s tímto požadavkem mají obracet právě na personál.

„Náš lístek má speciální design, nechtěli jsme do něj zasahovat, takže jsme jen přidali sdělení, ať se ptají u obsluhy. Ta má vytisknutý seznam, na kterém jsou graficky znázorněné alergeny u jednotlivých jídel, a tento seznam zákazníkovi předá,“ popisuje Kahwaji. Dále k dennímu menu přidali číslice od jedné do čtrnácti, přičemž každá číslice znamená jinou alergenní potravinu. Toto číslování je pro všechna stravovací zařízení stejné.

Alergici se znají

Ještě více práce přidalo nařízení vyhlášené francouzské restauraci La Bouchée v Údolní. Každý měsíc vytváří nový jídelní lístek a do toho každý den denní a polední menu. Navíc jejich kuchaři se snaží jídla připravovat poctivě a do většiny z nich přilévají byť jen kapku vývaru. A kvalitní vývar se neobejde bez celeru.

„Najednou máme alergeny skoro v každém jídle,“ postěžovala si Lucie Frgalová z marketingového oddělení La Bouchée. Přitom restaurace dlouhodobě v jídelním lístku počítá s lidmi na bezlepkové dietě a má pro ně nachystaná speciální jídla nebo se s kuchaři dá domluvit na případné úpravě.

„Mnohdy stačí jen ze zeleninového krému vynechat smetanu, vyměnit knedlíky za brambory nebo naše obsluha nabídne zákazníkovi alternativu. Lidé vědí, na co jsou alergičtí a na co si mají dát pozor,“ dodala Frgalová.

Právě to, že návštěvníci jsou si svých zdravotních problémů spojených s jídlem vědomi, je důvodem, proč restauratéři považují nařízení za zbytečné. „Je to stejné jako s česnekem. Ten sice není alergen, ale ne každý ho může, a tak si lidé zvykli ptát se, zda jej jídlo obsahuje, či nikoli,“ porovnává vedoucí italské restaurace Cattani Kamil Novotný.

Horší situace nastává, pokud dotyčný o alergii neví a zjistí ji, až když jídlo sní. I takové případy se stávají a reakce mohou být různé. Od drobných pupínků až po stavy ohrožující život. Ty jsou však poměrně výjimečné.

Alergoložka Marie Duřpektová uvádí, že se ročně setká s dvěma až třemi takto vážnými případy.

„Ze zkušenosti vím, že nejčastěji těžké stavy vyvolávají plody moře. Na sjezdech alergologů se pak vypráví historka o australském chlapci, který byl alergický na buráky. Věděl o tom, přesto se zúčastnil soutěže v pojídání burákového másla. Sice ji vyhrál, ale údajně se ho už nepodařilo zachránit,“ sdělila brněnská lékařka. Sama se s případem, kdy by alergická reakce končila smrtí, nesetkala.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Ideální teplotu má pivo ve chvíli, kdy z něj má člověk zážitek, říká Svatopluk Vrzala

24. dubna 2024

Advertorial Stačí mu jeden pohled na načepované pivo a hned ví, zda je kvalitní. Však už je v oboru nějaký ten...

Trolejbus se zastavil na rušné křižovatce v Brně. Roztlačili ho cestující

23. dubna 2024  15:52

Nevšední zážitek mají za sebou cestující z brněnské trolejbusové linky z centra města do Slatiny....

Zchátralou vilu Brno místo privatizace přemění na muzeum židovské kultury

23. dubna 2024  12:33

Před pár týdny se v Brně otevřela návštěvníkům zrekonstruovaná Arnoldova vila, jež sousedí s mnohem...

Série 301 výher, kdo další to má? Nikdo. USK Praha drží mnoho rekordů

23. dubna 2024  12:15

Série 301 ligových vítězství v podání basketbalistek ZVVZ USK Praha, kterou v pondělním druhém...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...