Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Angličtina pro vinaře z Brna válí v Portugalsku, Finsku i Japonsku

  11:01aktualizováno  11:01
Majitelka brněnské jazykové školy Pavlína Megová nejprve uspěla s kurzy angličtiny pro vinaře. S dalšími třemi autory se pak pustila do moderní vinařské učebnice, o kterou je nyní zájem i v zahraničí.

„Víno je můj velký koníček,“ říká Pavlína Megová, která v Brně provozuje jazykovou školu. Ona a další tři autoři stojí za úspěšnou knihou WineWords. Ta není jen obyčejnou učebnicí se slovíčky a cvičeními, ale jde o moderní publikaci o víně i trendech ve vinařství. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Víno může mít jiskrnou barvu, intenzivně odrůdový buket, může být dobře strukturované, s živou kyselinkou a minerální dochutí. Vinaři a znalci oblíbeného alkoholického nápoje mají specifickou a malebnou řeč.

K tomu, aby si rozuměli i napříč hranicemi států, jim pomáhá nová učebnice angličtiny WineWords, která vyšla v Brně na sklonku loňského roku. A po pár měsících od vydání je o ni obrovský zájem také v zahraničí. Plní univerzitní knihovny i poličky soukromých milovníků vína v Evropě i na dalších kontinentech.

Fotogalerie

„Víno je můj velký koníček,“ říká Pavlína Megová, která v Brně provozuje jazykovou školu a překladatelskou agenturu. Právě ona za úspěšnou učebnicí stojí. Vše začalo v okamžiku, kdy do jejího týmu lektorů přibyl Australan Mike Mazey. Společně se pustili do kurzů angličtiny pro vinaře.

„Mike ve své rodné zemi vystudoval enologii a poté pracoval v několika mezinárodních i českých vinařstvích. Zašla jsem se podívat na degustaci, kterou vedl, a dohodli jsme se, že vinařské kurzy zkusíme nabídnout,“ vysvětluje Megová.

A velmi ji zaskočilo, jak velký byl o hodiny zájem. Mluvit o víně anglicky se chtěli naučit vinaři, obchodníci, studenti, ale také lidé, kteří mají víno prostě jen rádi.

„Po každé hodině nás prosili o výukové materiály, které jsme vždy celkem složitě připravovali. Existuje spousta učebnic angličtiny pro ekonomy, pro právníky, pro lékaře, ale pro vinaře na celém světě podobná kniha není. Přitom vinařství je na vzestupu. Tak jsme se rozhodli, že učebnici napíšeme,“ popisuje prvotní myšlenku autorka projektu.

Pouze slovíčka a cvičení? Ne, moderní publikace o víně

Jeden cíl měl autorský tým, do kterého spadají ještě kantor a milovník vína Vladimír Moškvan a nezávislý vinařský poradce Petr Očenášek, daný hned od začátku.

Kniha nebude jen obyčejnou učebnicí se slovíčky a gramatickými cvičeními, ale půjde o moderní publikaci o víně, o trendech ve vinařství, o zkušenostech vinařů. Vytipovali a oslovili proto několik vinařství ve světě, která by stálo za to v knize představit.

Ochota vinařů se na učebnici podílet překvapila i samotné autory, kteří vzápětí vyrazili s kamerou a fotoaparátem na cesty. „Ve vinařstvích nám na sebe prozradili téměř všechno. Od sazenic, které vybírají do vinohradů, až po finální marketing,“ pochvaluje si Megová.

Rozhovory s vinaři, spousta videí a fotografií jsou přílohou obsáhlé učebnice, která váží téměř dva kilogramy.

„Doufala jsem ve štíhlejší verzi, ale byla by škoda nezapsat všechny informace, které jsme při návštěvách posbírali,“ směje se autorka publikace s odkazem na fakt, že při sbírání podkladů pro učebnici se dostali i do vinařství, kam se to podaří jen pár vyvoleným.

Například do Chateau d’Yquem, starobylého vinařství poblíž francouzského města Bordeaux, kde se vyrábí jedno z nejjemnějších sladkých bílých vín na světě.

Čtyři lidé a tři roky práce. Učebnice stojí patnáct set

Publikaci, jejíž doporučená cena je 1 499 korun, dával tým čtyř autorů dohromady celé tři roky. Vyšla na sklonku loňského roku a dnes už se z ní anglicky učí v USA, Velké Británii, Španělsku, Rakousku, na Slovensku, ve Franci či v Portugalsku – a dokonce i ve Švédsku a Finsku.

„Knize se velice daří, naposledy jsme posílali pár výtisků do Japonska na jednu z nejstarších a největších vinařských univerzit Académie du Vin Tokyo,“ dává najevo spokojenost vydavatelka a spoluautorka publikace.

Velký zájem je o učebnici, která nese podtitul English for Wine Professionals & Wine Lovers, také v Německu. Mike Mazey ji o víkendu prezentoval na prestižním veletrhu ProWine v Düsseldorfu.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Liška.
Lišky žene z lesů hlad a žízeň. Zoufalé šelmy dáví slepice a žerou ovoce

Na okraji Znojma leží místo, kde lišky dávají dobrou noc. A ve dne se vracejí. Na slepičí hostinu. Obyvatelé Oblekovic si zoufají. Šelmy dáví jejich drůbež po...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Ekofarmáři budou ve své akademii učit, jak pěstovat jídlo bez chemie

Ekologické zemědělství je forma hospodaření, jejímž smyslem je produkce zdravých a kvalitních potravin, a to bez poškozování půdy například chemikáliemi. Právě...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Barmanka přišla o mobil, zloděj ale v podniku vytratil občanku

Na svou nepozornost doplatil v uplynulých dnech zloděj, který chtěl servírce v břeclavském baru ukrást mobilní telefon. Při krádeži mu vypadla občanka, podle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.