Brněnská baristka Petra Střelecká má několik ocenění za přípravu kávy.

Brněnská baristka Petra Střelecká má několik ocenění za přípravu kávy. | foto: archiv Petry Steřelecké

Lidé sladí kávu většinou ze zvyku. I když to není potřeba, říká baristka

  • 24
Kavárnu najde návštěvník Brna téměř v každé ulici. Přesto dál vznikají nové. Není tedy divu, že Brno má také skvělé baristy, kteří patří v přípravě kávy mezi absolutní špičku. Jednou z nejlepších je Petra Střelecká z kavárny Industra.

Ke své práci se dostala v Londýně, kam v roce 2011 odcestovala na zkušenou. „Štěstí mi přálo a dostala jsem místo v ­prestižní londýnské kavárně Prufrock Coffee, kde kávě věnují maximum pozornosti,“ povyprávěla o svých prvních zkušenostech mladá Brňanka, která dnes svým uměním těší hosty brněnské kavárny Industra.

Získala už několik ocenění i ve světě. V loňském roce zvítězila v národní soutěži Barista roku v kategorii Brewers cup – příprava černé filtrované kávy. Měla tedy možnost reprezentovat Českou republiku na světovém mistrovství v italském Rimini, kde se umístila šestá. Také se zúčastnila mezinárodního Brewers cupu v Číně. Mezi pětadvaceti čínskými a šesti zahraničními soutěžícími se umístila na druhé příčce. Momentálně však více působí jako porotce na soutěžích v­ Evropě.

V­ 95 ­procentech případů si host vychutná kávu bez cukru

Připravit výbornou kávu není jednoduché, ale Petra Střelecká má ráda výzvy. „Výslednou chuť ovlivňuje spousta proměnných. Kontrolujeme teplotu vody a obsah minerálů v ní, hrubost mletí a ­dobu přípravy. Velmi záleží i na stáří kávy od jejího upražení,“ přiblížila úspěšná baristka postup při výrobě kávy.

Nejraději má filtrovanou černou kávu připravenou ze světleji pražených zrnek. „Je ovocná, má jiskru a nezanechává sucho v ústech. Navíc je vyváženě sladká i­ kyselá, ne hořká,“ poznamenala Petra Střelecká.

V kavárně Industra připravuje světle praženou výběrovou kávu druhu arabica, která je součástí čtyřprocentní produkce nejkvalitnější kávy na světě. Cukr tam ale zákazník nedostane. „Lidé sladí většinou ze zvyku. Osladí si většinou ještě před tím, než ochutnají! Tomu jsme chtěli v­ naší kavárně zabránit a spoustu lidí jsme tím naučili, že káva není jen hořký tmavý nápoj! Když se host dožaduje cukru, vyzvu ho, aby nejdříve ochutnal. V­ 95 ­procentech případů je mile překvapen a kávu si vychutná bez něj. Zbylým nabídnu dort,“ uzavřela.