Ples jako Brno. (18. ledna 2015)

Ples jako Brno. (18. ledna 2015) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Honosný ples zasazený do průmyslové haly, prostě Ples jako Brno

  • 2
Velkolepé sochy z ledy, večerní róby a desítky lidí z organizačního týmu, to vše tvořilo v kontrastu s prostředím bývalé průmyslové haly atmosféru Plesu jako Brno. Čtvrtý ročník této akce hostila v sobotu Richard Adam Gallery v centru Brna.

První cesta hostů míří do prvního patra. Nad hlavami vede přes celou halu kovová rampa, na jejímž jednom konci je šatna. Druhá část patří odpočinkové zóně – kavárně a fotokoutku. Po sestupu zpět do přízemí čekají na návštěvníky hostesky. Usměvavé slečny v červených šatech a se seznamem zasedacího pořádku v rukou uvádějí hosty ke stolům laděným do bílé barvy. Po chvíli přichází číšník a představuje nápojové menu.

S úderem osmé hodiny vše začíná. Aby všichni viděli show na pódiu u parketu, lemují celý sál televizní obrazovky a přenáší obraz i do těch nejvzdálenějších koutů galerie. Po krátkém intru s pořadateli plesu - Tomášem Pakostou a Bedřichem Snášelem, se moderátorského žezla ujímají Josef Polášek a Lukáš Pavlásek. Ti přeci jen ještě na chvíli přenechávají publikum v péči personálu - i když trošku jinak, než by se dalo čekat. Pracovníci cateringu si totiž na úvod plesu připravili vlastní taneční choreografii, kterou začátek programu obohatili. Nyní jen otevřít rautové stoly a ples je zahájen.

Moderátorská dvojice se stahuje a pozornost začíná poutat Big band Felixe Slováčka. Stačí jen pár prvních tónů a již se na parket vydávají první tančící páry, přičemž jejich počet stále roste a brzy se už skoro není kam hnout.

Zatímco přibližně třetina hostů plesu tančí, druhá třetina posedává na svých místech a vede rozhovory se svými přáteli a spolusedícími, třetí část se vydává na průzkum rautu. Servíruje se snad všechno, co mělo nohy, křídla nebo žilo ve vodě. Mlsné jazýčky tak zkouší grilovaná kachní foie gras, striploin steak, mušle Svatého Jakuba, ústřice a mnoho dalších delikates (o nabídce dezertů ani nemluvě). Vše je vzorně dekorováno a nachystáno, stoly jsou dotvořeny sochami z ledu, které v průběhu večera roztávají a mění své tvary.

Občerstvení si pochvalovala například herečka Chantal Poullain. „Ústřice jsou mým oblíbeným mořským tvorem. Ty bych mohla jíst celé dny,“ říká Poullain. Plesový program si nemůže vynachválit. „Moc se mi tu líbí, dlouho jsem v Brně na žádné akci nebyla. Moc se mi líbí tento prostor bývalé továrny,“ dodává Poullain.

S minulým ročníkem plesu může srovnávat Česká Miss roku 2013 a televizní moderátorka Gabriela Kratochvílová. „Vloni tu byl jen jeden moderátor oproti letošní dvojici. Na druhou stranu se ale nemůže s letoškem nic rovnat v nadupanosti hudebního programu. Musím ocenit především gastronomii, já miluji jídlo a opravdu si to tu užívám,“ uvádí Kratochvílová. Podobně jako Poullain si pochvaluje především mořské plody, ke kterým se podle svých slov obvykle příliš nedostane, maximálně na dovolené.

Big band Felixe Slováčka není jediným hudebním tělesem, které večer baví návštěvníky plesu. Kromě nich vystupuje nevidomá dvojice zpěváku ze soutěže Hlas Československa Martin Svátek a Blanka Janečková, dále také britská zpěvačka Nicole Lawrence a skupina All X.

Kolem půlnoci nastal čas na charitativní dražbu uměleckých děl, která vynesla 430 tisíc korun na pomoc čtyřem vybraným dětem. Z plesu měli užitek i lidé bez domova, nezkonzumované pohoštění totiž putovalo do azylového domu.