Laguna je hospoda na rohu Veveří a Smetanovy ulice se zahrádkou a interiérem evokujícím prokouřenou kajutu letitého škuneru. Což je fajn. K pivu a vepřovým kolenům trámy, historické smaltované cedule i rybářské sítě sedí.
TEST MENUMF DNES a brno.iDNES.cz hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Dnes: restaurace Laguna Polední menu: V poledne se vybírá ze dvou jídel za cenu 65 korun a 75 korun. Vybíráme z jídelníčku: Adamova uzená žebra: 135 Kč; uzené Švejkovo koleno: 150 Kč |
V poledne je ale už samo objednávání poněkud komplikovaný úkol. U stolů chybí polední lístek s aktuální nabídkou. Ve stojánku je založen jen papír s nedělní kachnou a knedlíky. Možná by to nevadilo, kdyby obsluha několik vteřin u stolu postála. Mezi stoly a venkovní zahrádkou běhá tak kvapně a netrpělivě, že jsme neměli šanci s nabídkou se vůbec seznámit.
Najez se a zmiz
A číšník jen mávl směrem k ceduli. To když jsme seděli venku pod markýzou. Uvnitř žádná vývěska v dohledu nebyla.
K jídlu nám zapomněli přinést příbory a u nedojedené polévky už chladlo na talíři hlavní jídlo. V Laguně posílají chody z kuchyně pěkně rychle, ale oběd je tak trochu úprk ve smyslu "rychle se najez a zmiz".
První den jsme si u obsluhy objednali zapečená kuřecí prsa s ananasem a sýrem, americké brambory a medovník za 75 korun. Medovníku se nedá nic vytknout a jako tečka byl jedinečný. Kousek byl čerstvý a kuchař s ním mnoho práce neměl, stačilo jen jej ukrojit.
Na opačném konci žebříčku si stojí zeleninová polévka - přesolená šedozelená tekutina s kousky rozehřáté mražené zeleniny a sterilovaným hráškem. Mezi průměrnou polévkou a dobrým zákuskem leží nedosolené americké brambory a drůbeží steak s ananasovým kolesem. Což je hospodský klasický průměr bez nápadu a kuchařské vynalézavosti.
Páteční vídeňská roštěná s hranolky se jevila nadějně. Ale do kytek ji poslala příprava masa. O vysušené, tenké, tuhé placce se nedá mluvit jako o dobré roštěné.
Kolega si objednal to samé jídlo a svou porci dojedl. Jeho plátek byl sice rozklepaný také, ale ne suchý a spálený.
Škoda, škoda. Mít dvě speciality - koleno a žebra - a udělat z nich trhák je dobrý záměr. Bohužel polední menu a nedočkavá obsluha to těm kolenům kazí.