„Nedávno k nám přijely dvě skupinky Rusů a několik Holanďanů. A byli nadšení, protože u nich nic takového dělat nemůžou,“ popisuje Daniel Záblacký z vinařství ZD Sedlec.
To spolu s Turistickým centrem Mikulov organizuje akci S motykou do vinohradu. Spočívá v tom, že si člověk zaplatí zhruba pět set korun, projde se po vinici, dostane přednášku o vinné révě, zhruba na hodinu se zapojí do práce, která je zrovna potřeba udělat, a za odměnu může místní víno ochutnat.
„Nedávno k nám přijel ruský pár, který vyloženě toužil poznat něco, co ještě nezažil. A to byla právě ta samotná práce ve vinohradu. Posezení u vína je už moc nezajímalo,“ směje se Záblacký.
Zážitková brigáda
Cizinci však oslovují i vinařství, která podobné události nemají v nabídce. Prostě jim ze zvědavosti napíšou, jestli by jim nemohli se sběrem hroznů přijet pomoct.
„Každý rok se nám nahlásí několik lidí ze světa. Naposledy to byli Angličané a jedna studentka z Německa. Náš vinohradník je připojí ke stávajícím sběračům a mohou pracovat za stejných podmínek jako místní,“ uvedla Vladimíra Mrázová z vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku.
Brigádníci dostanou zaplaceno stejně jako ostatní sběrači. Kromě toho, že je necelých čtrnáct dnů učí, jak se na Moravě sbírají hrozny, ubytují je v nedaleké vesnici a půjčí jim kola. Na oplátku se vinařství těší z toho, že je začínají znát i jinde ve světě.
Ve Francii přijde dřina na vinohradu i čtyřikrát dráž
Že cizinci o moravskou agroturistiku mají skutečně zájem, potvrzuje i Ludmila Vorontsová z Ruska, která má v Praze cestovní agenturu Carte Blanche. Nedávno se byla podívat právě ve vinařství v Sedlci u Mikulova a zážitek z vinaření se rozhodla zprostředkovat i svým klientům.
„Podobné akce nabízejí zahraničním turistům kanceláře ve Francii, jen jsou asi třikrát nebo čtyřikrát dražší. My jsme chtěli zprostředkovat něco podobného v Česku. Naši klienti viděli celý proces výroby a vypadali velmi spokojeně,“ zhodnotila Vorontsová.
Vyzkoušet si vinaření nabízí cizincům také třeba Vinařský institut. Program „Den vinařem“ jsou schopní připravit i v angličtině.