Vedle již tradičních čokoládových pralinek, muffinů nebo makronek mohli zájemci na Čokofestu ochutnat třeba dýňovou polévku s kakaovými boby nebo lososa s omáčkou z bílé čokolády a citrusů. A ani po dezertu nemusel být se sladkým potěšením konec.
„Lehce nasládlé červené víno s čokoládovým aroma je vyrobeno podle italské receptury z italských hroznů,“ popsala prodávající Dana Hudková. Víno s deseti procenty alkoholu lze podávat jak v pokojové teplotě, tak i vánočně horké.
I pečlivě zabalené dárkové balíčky, ozdobený stromeček, děti kreslící na barevné a třpytivé baňky, jako by v téhle provoněné atmosféře přímo vybízely k zabalení Štědrého dne do čokolády. Maraton ochutnávek a nákupů ale doplnila vedle tanečních vystoupení mažoretek také až vědecká podívaná v provizorní kuchyni.
Samotní rozesmátí návštěvníci si v kuchařských zástěrách i čepicích zkoušeli vyrábět sladkou verzi sushi, kterou následně máčeli v tekutém dusíku a jak jinak než v čokoládě.
„Cílem festivalu je úsměv lidí, kteří mají rádi čokoládu. Vedle třiceti stánků a kuchyně jsme představili i malé čokoládové muzeum, kde si mohli zájemci prohlédnout staré obaly nebo plechovky od čokolády,“ dodal Delattre, Pařížan žijící od roku 2003 v Olomouci.