Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lidé si jezdí z dálky i pro jediný koláček, líčí oceněná cukrářka

  18:40aktualizováno  18:40
Křehké nadýchané těsto, jemná a vláčná chuť. Tak by se dal popsat drnovský koláč, který letos uspěl v soutěži Zlatá chuť jižní Moravy, jejíž vítěze tento týden ocenili na brněnském veletrhu Techagro.
Drnovské koláče vyhrály soutěž Zlatá chuť jižní Moravy.

Drnovské koláče vyhrály soutěž Zlatá chuť jižní Moravy. | foto: Monika Ryšavá

Cukrářka a pekařka Lenka Haitová peče koláče doma ve vesnici Drnovice poblíž Boskovic. Ukazuje, že chutné pečivo lze vyrobit i bez velké pekárny a chemie. Vítězný koláč totiž zhotovuje u sebe v kuchyni a řídí se receptem, který zdědila po babičce.

„Základ je klasický, takže mouka, vajíčko, mléko a kvasnice. Pak jsou tam dvě ingredience, které si ale nechám pro sebe. Ty jsou pro něj specifické,“ osvětluje Haitová.

Dodává, že vyrobit kolem čtyřiceti koláčů jí trvá hodinu a půl. Na náplň používá povidla a tvaroh, do budoucna chce pekařka přidat i domácí meruňkovou marmeládu. „Meruňka i povidla jsou nakyslé, což tvoří s tvarohem skvělou kombinaci.“

Haitová se pečení věnuje jen pár let, nemá ani žádnou kamennou prodejnu. Zájemci si mohou její koláče, dorty a cukroví objednat v drnovickém Cukrářství U Floriánka. „Lidé na obci už si zvykli, že koláčky tu prodáváme každý pátek, a stále se vrací. Z dálky sem jezdí i pro jeden koláček,“ směje se cukrářka.

„Moje maminka ráda pekla na svatby a různé oslavy, takže jsem k pečení měla blízko už odmalička. Pak jsem se vyučila na číšnici a chvíli se tomu i věnovala. Před dvěma lety mě napadlo, že bych navázala na rodinnou tradici,“ vypráví Haitová, která je momentálně na rodičovské dovolené.

Po ní se chce pečení věnovat na plný úvazek, zvažuje i otevření vlastní pobočky, kde by měla k práci lepší podmínky. „Mám ale v plánu stále zůstat v Drnovicích, kde to mám moc ráda. Také se chci soustředit jen na koláče, protože se řídím heslem, že kvalita je více než kvantita.“

Drnovský koláč se stal také Regionální potravinou a může tuto značku nosit po dobu čtyř let. Ocenění získalo ještě dalších deset výrobků z kraje. Například vinný mošt Magdaleny Válkové ze Strážovic nebo čerstvý sýr Lenky Klíčové ze Znojma.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Letecký pohled na brněnský hrad Špilberk.
Opravy Špilberku pokračují. Návštěvníci hradu musí oklikou

Kdo se vydá obvyklou cestou na brněnský hrad Špilberk, narazí nejspíš na zavřenou bránu. Přístup totiž komplikuje další etapa rozsáhlé rekonstrukce jedné z...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Ekofarmáři budou ve své akademii učit, jak pěstovat jídlo bez chemie

Ekologické zemědělství je forma hospodaření, jejímž smyslem je produkce zdravých a kvalitních potravin, a to bez poškozování půdy například chemikáliemi. Právě...  celý článek

Osamělý kostelík uprostřed přehrady je to jediné, co po zaplaveném Mušově zbylo.
Malebný Mušov pohřbila voda. Hloupost století, má jasno pamětník

Před čtyřiceti lety se 113 domů v Mušově změnilo v ruiny, nad kterými se zavřela voda. Obec oficiálně zmizela z mapy. Ji i krajinu pod Pálavskými vrchy tehdy...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.