Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Cvrčci a mouční červi se dají ochutnat na přednášce, sloní maso v restauraci

  20:19aktualizováno  20:19
Skleněné nádoby s červy různých velikostí, šváby, vážkami nebo brouky. Pohled jako do spižírny čarodějnice se mi naskytl při zahájení přednášky s ochutnávkami hmyzích specialit na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010). | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Nohaté potvory zde představili jako běžnou potravinu třetího tisíciletí. Některé z hmyzích jídel jsem se rozhodl ochutnat. Sušení trubci ke mně doputovali v menší sklenici. Jejich chuť mi připomínala arašídové křupky.

Včelí pochoutka má ale jednu výraznou přednost – jedinečné a příjemné křupnutí. To žádný z výrobků, které si na této vlastnosti velmi zakládají, nemá. Snadno se ale sousto zachytí mezi zuby, což při první ochutnávce není zrovna příjemný pocit.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Větší výzvou jsou ale cvrčci na másle a česneku. Pozorně jsem si prohlédl zkrouceného tvora, kterého servírovali přímo z pánve. Právě jsem udělal největší chybu degustačního dne. Veškerá zvědavost najednou zmizela a jediné, co se mi honí v hlavě, je, jak to mít co nejrychleji za sebou.

Sbírám odvahu a napočtvrté se skutečně do cvrčka zakousnu. Je nevýrazný a ústa plní chuť česneku. Znovu to však mezi zuby křupe. Po nejistém začátku mě však čeká příjemné překvapení. Pomocník přede mne postavil tác s jednohubkami, který zdobí přibližně tři centimetry dlouhý moučný červ.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Raději si jej podrobně neprohlížím. "Je to dobrý tip, co servírovat na party," prohodí organizátorka Marie Borkovcová a v jejím hlase se kupodivu nenachází ani náznak sarkasmu. Chutná jako kousek kukuřičného chleba, ale podobné občerstvení bych si dovolil servírovat jen opravdu dobrým známým.

Hadí, sloní i pštrosí maso

Ten kdo promeškal úterní ochutnávku hmyzu na brněnské Masarykově univerzitě, nemusí smutnit. Exotické, netradiční a cizokrajné speciality se dají ochutnat i v restauracích či se dají zakoupit v obchodech s delikatesami.

Kupříkladu brněnská firma Snailex Plus svým zákazníkům nabízí skleničky se šnečími játry, kaviárem, šnečí polévkou či paštikou. "Pocházejí od českých chovatelů, tyto speciality jsou hodně oblíbené," uvedla Dorota Součková ze šnečí farmy.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

Neobvyklou specialitu posílají jak českým, tak i zahraničním labužníkům. "Máme svůj internetový obchod, kde si můžete objednat, na co máte chuť. Šneky si nekupují pouze restaurace, ale i lidé domů, třeba jako lahůdku pro významné příležitosti," řekla Součková.

Další netypickou specialitou v moravských kuchyních mohou být pštrosí vejce i maso. Ingredience se dají koupit ve dvou jihomoravských pštrosích farmách poblíž Doubravice.

Pštrosí maso přijde zákazníky na tři sta korun za kilogram. Za jedno vejce obří velikosti gurmeti platí kolem dvou set korun. Exotické labužnické kousky jsou k dostání i v supermarketu Makro.

"Nabízíme nejrůznější druhy mas. U nás se dá koupit maso klokaní, krokodýlí a bizoní. V nabídce jsou také tropické ryby, chobotnice, sépie či ústřice," popsal Stanislav Zukal z obchodního gigantu Makro.

Kdo nemá odvahu zkoušet netradiční suroviny vařit ve své kuchyni, z cizokrajných pochoutek má na výběr v restauraci Boulevard Restaurant na Lidické ulici v Brně.

Marie Borkovcová z Mendelovy univerzity v Brně vede přednášku pod názvem Hmyz ve výživě lidstva spojenou s degustací hmyzích pokrmů (16. 3. 2010).

"Jednou za čas máme exotickou kuchyni. Hosté si tak mohou objednat maso z hrocha, slona či bizona. Chceme nabízet i speciality z hadího masa," popsal číšník Michal Berdis.

Podle něj je o podobné delikatesy velký zájem. "Lidé si stoly rezervují na internetu. Třeba maso ze slona vypadá na talíři moc zajímavě," popsal Berdis.

V jihomoravské metropoli se dají snadno ochutnat netradiční dobroty ve vietnamských bistrech na ulici Olomoucká. Ve vitríně jsou malí červíci i vejce "s překvapením". Takzvaná "Balut" jsou totiž kachní vejce, která ukrývají ještě nevyvinutý zárodek.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vranovská přehrada.
Kempy hlásí plno, turisté spí mezi auty. Rezervovat stany předem nejde

Je nám líto, musíte jinam. S takovou odjíždějí někteří turisté z kempů u Vranovské přehrady, které už několikrát vyhlásily stopku, protože mají přeplněno....  celý článek

RegioJet testuje nové vagóny Astra.
Lidé jsou unavení z uzavírek a výmolů na D1. Raději volí cestu vlakem

Počet cestujících vlakem mezi Brnem a Prahou se od roku 2010 téměř ztrojnásobil. Může za to konkurenční boj mezi Českými drahami a RegioJetem, ale hlavně...  celý článek

Martina Koubová zasvětila svůj život práci u hasičů, stejně jako její manžel....
Život zasvětila práci u hasičů. Na maják a sirénu slyší už i její dcera

Hasičská práce není jen pro silné a zdatné muže. Na služebnách potřebují i ženy, jako třeba kapitánku Martinu Koubovou z Jedovnic na Blanensku. Ve službě sice...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.