Nohaté potvory zde představili jako běžnou potravinu třetího tisíciletí. Některé z hmyzích jídel jsem se rozhodl ochutnat. Sušení trubci ke mně doputovali v menší sklenici. Jejich chuť mi připomínala arašídové křupky.
Včelí pochoutka má ale jednu výraznou přednost – jedinečné a příjemné křupnutí. To žádný z výrobků, které si na této vlastnosti velmi zakládají, nemá. Snadno se ale sousto zachytí mezi zuby, což při první ochutnávce není zrovna příjemný pocit.
Větší výzvou jsou ale cvrčci na másle a česneku. Pozorně jsem si prohlédl zkrouceného tvora, kterého servírovali přímo z pánve. Právě jsem udělal největší chybu degustačního dne. Veškerá zvědavost najednou zmizela a jediné, co se mi honí v hlavě, je, jak to mít co nejrychleji za sebou.
Sbírám odvahu a napočtvrté se skutečně do cvrčka zakousnu. Je nevýrazný a ústa plní chuť česneku. Znovu to však mezi zuby křupe. Po nejistém začátku mě však čeká příjemné překvapení. Pomocník přede mne postavil tác s jednohubkami, který zdobí přibližně tři centimetry dlouhý moučný červ.
Raději si jej podrobně neprohlížím. "Je to dobrý tip, co servírovat na party," prohodí organizátorka Marie Borkovcová a v jejím hlase se kupodivu nenachází ani náznak sarkasmu. Chutná jako kousek kukuřičného chleba, ale podobné občerstvení bych si dovolil servírovat jen opravdu dobrým známým.
Hadí, sloní i pštrosí maso
Ten kdo promeškal úterní ochutnávku hmyzu na brněnské Masarykově univerzitě, nemusí smutnit. Exotické, netradiční a cizokrajné speciality se dají ochutnat i v restauracích či se dají zakoupit v obchodech s delikatesami.
Kupříkladu brněnská firma Snailex Plus svým zákazníkům nabízí skleničky se šnečími játry, kaviárem, šnečí polévkou či paštikou. "Pocházejí od českých chovatelů, tyto speciality jsou hodně oblíbené," uvedla Dorota Součková ze šnečí farmy.
Neobvyklou specialitu posílají jak českým, tak i zahraničním labužníkům. "Máme svůj internetový obchod, kde si můžete objednat, na co máte chuť. Šneky si nekupují pouze restaurace, ale i lidé domů, třeba jako lahůdku pro významné příležitosti," řekla Součková.
Další netypickou specialitou v moravských kuchyních mohou být pštrosí vejce i maso. Ingredience se dají koupit ve dvou jihomoravských pštrosích farmách poblíž Doubravice.
Pštrosí maso přijde zákazníky na tři sta korun za kilogram. Za jedno vejce obří velikosti gurmeti platí kolem dvou set korun. Exotické labužnické kousky jsou k dostání i v supermarketu Makro.
"Nabízíme nejrůznější druhy mas. U nás se dá koupit maso klokaní, krokodýlí a bizoní. V nabídce jsou také tropické ryby, chobotnice, sépie či ústřice," popsal Stanislav Zukal z obchodního gigantu Makro.
Kdo nemá odvahu zkoušet netradiční suroviny vařit ve své kuchyni, z cizokrajných pochoutek má na výběr v restauraci Boulevard Restaurant na Lidické ulici v Brně.
"Jednou za čas máme exotickou kuchyni. Hosté si tak mohou objednat maso z hrocha, slona či bizona. Chceme nabízet i speciality z hadího masa," popsal číšník Michal Berdis.
Podle něj je o podobné delikatesy velký zájem. "Lidé si stoly rezervují na internetu. Třeba maso ze slona vypadá na talíři moc zajímavě," popsal Berdis.
V jihomoravské metropoli se dají snadno ochutnat netradiční dobroty ve vietnamských bistrech na ulici Olomoucká. Ve vitríně jsou malí červíci i vejce "s překvapením". Takzvaná "Balut" jsou totiž kachní vejce, která ukrývají ještě nevyvinutý zárodek.