Špičkový sommeliér Libor Nazarčuk v akci

Špičkový sommeliér Libor Nazarčuk v akci | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Degustátor Nazarčuk jede na sommeliérské Euro

Vůbec poprvé bude mít Morava svého zástupce na mistrovství Evropy sommeliérů. S nejlepšími odborníky na víno, nápoje a gastronomii na starém kontinentě poměří své znalosti i Libor Nazarčuk z Břeclavi.

Má za sebou víc než dva roky náročné přípravy na soutěž, která se letos poprvé koná mimo Francii - v bulharské Sofii.

Do první disciplíny se zapojil už dnes ráno. "Soutěž začíná testem. Nezáleží jen na znalostech o víně, ale i o dalších nápojích, jako je káva, čaj, pivo, likéry, destiláty nebo minerální vody. Soutěžící se musí vyznat i v sýrech, doutnících, čokoládě a mnohém dalším," vysvětluje Nazarčuk.

Druhou disciplínou je degustace vín, likérů a destilátů a jejich písemný i ústní popis. Právě tato disciplína je v soutěži nejdůležitější. A k mistrovství v této oblasti se člověk musí skutečně propít.

Břeclavský degustátor denně pracuje spíš s moravskými víny. Ta se však na mistrovství Evropy patrně neobjeví.

"Proto jsem mnohem intenzivněji prochutnával zahraniční vína i destiláty a likéry. Absolvoval jsem i speciální degustace bulharských vín, protože se dá předpokládat, že se v soutěži objeví," naznačuje, jakou taktiku přípravy na mistrovství zvolil.

Podle něj se v soutěžních degustacích objevují největší světová vína. "Většina sommeliérů se s těmito víny setkává běžně ve své práci, ale já zas tak často tato vína, jejichž ceny se pohybují od desítek po stovky eur, neotevírám ani nedegustuji," vysvětluje.

Na soutěž se ale musel seznámit i s těmito víny. Příprava proto byla časově i finančně velmi náročná. "Na degustace těchto vín musím totiž cestovat nejblíže do Prahy nebo do Francie, případně na některé světové veletrhy v Německu, Francii nebo Itálii," vyjmenovává sommeliér, který se na předloňském mistrovství světa dostal mezi semifinalisty.

Na evropský šampionát jede potvrdit, že patří mezi degustátorskou špičku starého kontinentu.

Ukázat své znalosti bude muset i v disciplínách, mezi nimiž je harmonie vína a jídla, servis vín, doutníků a počítačový test.

Do bulharské Sofie Nazarčuk odcestoval s odbornými knížkami o víně a gastronomii a zápisky z kurzu zaměřeného na kávu. Finále soutěže je na programu v pondělí.