Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Moravský burčák z maďarských hroznů, to bude přestupek

Desítky vinařů z celé jižní Moravy si znovu přijely nakoupit do Bořetic maďarský Irsai Oliver na výrobu oblíbeného burčáku. Musí si však dávat pozor na jeho označení. Pokud jej totiž budou deklarovat jako burčák, poruší vinařský zákon.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

papazian

Jenom přestupek?

Kdo lže, ten i krade, za to dostane jen přestupek? To je výsměch poctivým podnikatelům, ale také výsměch spotřebitelům, kteří přestávají mít chuť si kupovat burčák. Já ho kupuji čím dál méně, nemohu se spolehnout, že nekupuji zajíce v pytli, je třeba změnit celý způsob tohoto podnikání v Česku, pokud má být garantována kvalita a původ! V ruku v ruce kromě tvrdých trestů (propadnutí majetku, odnětí svobody na pět let apod.) musí jít osvěta, kam lze zařadit i tento článek! Raději než ošvindlovaný burčák burčák žádný! To si nemůžeme přiznat, byla neúroda, prostě není a nebude, přiďte až za rok? Ne, to se musí hned švindlovat padělky... prý se máme radovat, že jsou z vína..., ano dělá se to také z jablek, kam až ještě v podvodech půjdeme? Životní úroveň klesá, směle do úrovně rozvojové země, ať žije Čechystán!

0/0
25.11.2010 16:13

medved.m

U článku jsme se mnoho podstatného nedozvěděli:

- že Bořetičáci a Kobyláci neumějí udělat víno a pijou scanky, je snad všeobecně známé

- že to dohánějí tím, že nakoupí hrozno od někoho, kdo je vypěstovat umí, dosladí, zkvasí, zředí a prodávají Pražákům - ti vypijou leccos - není věru veliké překvapení ;-)

- no a že nejsou rádi, když jsou při tom ve velkém počtu viděni? Buďte rádi, když jste se jich šli ještě vyptávat, že jste nedostali po hubě ;-D

0/0
17.9.2010 8:35

Heřman z Brna

neBURČÁK

Beztak se najdou chytrolíni co budou mít cedule ve stylu malý velký písmenko a budou prodávat neBURČÁK ;-D

A je to, z dálky je vidět jen Burčák :-P

0/0
27.8.2010 21:49

Bejvoc_

Nebyli to náhodou naši

vinaři, kdo chtěl uzákonit aby se pod názvem "Burčák" směl prodávat pouze produkt z našich vinic? Aby náhodou nějaký cizák neprodával stejný nebo dokonce lepší produkt? Co chtěli to mají. R^

0/0
27.8.2010 15:50

LazyFatMan

Che

stejně budou lidi kupvat jak vzteklí ty patoky z PET flašek u slinice :-P

0/0
27.8.2010 11:15

xvl

Hlavně, ať je co kvalitního pít,

ať už se to jmenuje jakkoliv:-)

0/0
27.8.2010 9:57

Si0 po druhém zákazu

Re: Hlavně, ať je co kvalitního pít,

Tak mě třeba zajímá, jak se jmenuje to, co piju.

0/0
27.8.2010 13:51

seppikub

Sturm!

Tak jako Sturm, so einfach ist es! ;-)  Blbost, takovy zakon, burcak je burcak kdyz je z hroznu kdekoliv a odkudkoliv!  

 

0/0
27.8.2010 8:50

pártyman

stejná logika

tak si kupuj zkvašený hroznový mošt a název burčák k tomu přece nepotřebuješ

0/0
27.8.2010 8:54

PIsa.lek

Re: stejná logika

Já začínám mít pocit, že buď sami zákazníci nebo prodejci mají obavu z toho, že nejsou schopnpi pochopit, že "zkvašený hroznový mošt " je prostě "burčák z ciziny" :-))).

0/0
27.8.2010 8:58

Si0 po druhém zákazu

Re: stejná logika

A můžeš tomu sám říkat burčák, to ti žádná únyje zakazovat nebude.

0/0
27.8.2010 13:52

venoch

je to nejake na hlavu, ne?

pokud to chapu dobre, tak takove ty ruzne kontroly a podobne zhovadilosti by mely chranit spotrebitele, nemam pravdu? Reknete mi tedy, koho tady chrani? Spotrebitele? Ani nahodou. Nekdo chce dostat na trh kvalitni burcak, ne proto, ze chce nekoho osidit, ale proste proto, ze nema ani jinou moznost ho vyrobit, protoze chybi surovina a tak ji nahradi stejnou, jen ziskanou o par kilometru jizneji. Bude spotrebitel poskozen? Podle meho nazoru ani nahodou. Tak o co jde?

0/0
27.8.2010 4:58

nestačímsedivit

Re: je to nejake na hlavu, ne?

Jdo o to co říká zákon! A zákony se mají dodržovat, ne?

0/0
27.8.2010 7:31

xToMMeT

Re: je to nejake na hlavu, ne?

Nemyslim si

0/0
27.8.2010 9:59

nestačímsedivit

Re: je to nejake na hlavu, ne?

To máš blbý, a asi nemyslíš vůbec viď?

0/0
27.8.2010 11:53

Sladek

Chlapi, tos tomu treba rikajte "Uhercak" a bude pokoj.

Kolik moze ten madar met tak cukru, vi nekdo?

0/0
27.8.2010 0:18

xvl

Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

než "burčák" z moravských jablek nebo s moravskou vodou;-) I když se obávám, že to maďarsko bude tou moravskou vodou stejně říznuté:-/

0/0
26.8.2010 20:14

;-)

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

R^přesně. Ten zákon je absurdní výsledek lobbingu tuzemských vinařů. Podle zdravého rozumu by bylo označit to také za burčák, jen mít povinnost uvést zemi a region původu.

0/0
26.8.2010 20:50

PIsa.lek

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

Jako třeba "olomoucké syrečky z Plzně"???? Burčák je prostě označení částečně zkvašeného hroznového moštu v tuzemska, "neburčák" to stejné z ciziny. Označení burčák nic nevypovídá o kvalitě (ani lepší, ani horší), ale jen o původu hroznů. Člověk, které toto chápe (a to by měl každý s IQ nad 80) by s tím neměl mít sebemenší problém, takže nevím, co do toho taháš vinařskou lobby.

0/0
26.8.2010 22:21

jorbl2

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

olomoucké syrečky z Plzně - proc ne? burcak vypovida vic nez o puvodu spis o stavu zkvaseni...  zacina to bejt dost ujety.

0/0
26.8.2010 22:27

PIsa.lek

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

> olomoucké syrečky z Plzně - proc ne?

Asi proto, že je to chráněný název, vázaný na region Olomoucka. Pro burčák platí to stejné.

0/0
26.8.2010 22:36

;-)

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

1/burčák je spíše druhové označení, nikoliv regionu původu. Nevidém nic zvláštního na "moravský burčák", "slovenský burčák".

2/u některých produktů se stalo označení místa obecným označením druhu a je přípustné ho používat i pro jinde vyrobené produkty (např. čínské pero) případně nemají ani nic společné se zemí označení (ruská vejce, )

3/Ani ty Olomoucké syrečky nejsou tak jednoznačné - ony se totiž vyrábí tradičně i v Německu a Rakousku.

Burčák vypovídá spíše o technologii procesu. Původ hroznů většinu konzumentů nezajímá.

Co tedy prodávat tuzemský burčák jako "částečně zkvašený vinný mošt (Burčák)"

0/0
27.8.2010 8:44

PIsa.lek

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

Ok, obecně máš pravdu, jenže původně "obecné" označení burčák dnes PROSTĚ JE vázáno výhradně na zemi původu ČR a tečka.

Takže jde jen o to, aby se to označení užívalo skutečně jen u výrobku z tuzemských hroznů, když je nemá, tak holt bude prodávat totožný produkt z hroznů zahraničních, které se jen nebude jmenovat burčák.

To je skutečně takový problém????

0/0
27.8.2010 8:57

xvl

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

Ale když se vrátíme k podstatě, mně je úplně jedno, jak se ten vinný mošt bude jmenovat a z jakých hroznů bude, ale chci, aby to bylo skutečně z hroznů a nelízlé vodou.

0/0
27.8.2010 9:48

xToMMeT

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

Kravina. Melo by tspise nez z ceho (puvod hroznu) byt dulezite kde je to vyrobeno

0/0
27.8.2010 10:01

nestačímsedivit

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

Nakonec skončíte u toho, že vám ani ta jablka nevadí!

0/0
27.8.2010 11:56

;-)

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

To snad nemůžete myslet vážně. Jste odhodlán pít kdejaký patok, který hrozen neviděl ani z vlaku, klavně, že je vyroben v ČR?

0/0
27.8.2010 15:27

;-)

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

To je dnes platná právní úprava. Ale ta tu není od jakživa a nebude tu s námi na věčné časy.

Právě toto označuji za výtězství vinařské lobby nad zdravým rozumem a spotřebitelem. A konec konců, dnes při neúrodě hroznů na to doplácí i sami vinaři.

Skutečný problém to je - spotřebitelé si totiž mnohem raději koupí "burčák", než "částečně zkvašený viný mošt.". Zaprvé mnozí neví, co si pod tím představit a za druhé už to označení odpuzuje a lidé na to nedostanou chuť. Prodejce částečně zkvašeného viného moštu prostě prodá méně, než prodejce burčáku. Což je také důvod, proč někteří prodejci prodávají mošt odjinud jako burčák.

0/0
27.8.2010 15:26

way

Re: Radši si dám "burčák" z maďarských hroznů,

Souhlas....R^R^, i podle mě je to absurdní lobing !!!!

0/0
25.11.2010 19:00

KarelV

Co lze kontrolu zjistit?

Voda v burčáku a to, zda je či není z hroznů...  Ovšem jestli ty hrozny  vyrostly na tuzemských vinicích - to žádný test v burčáku odhalit neodkáže. - Mýlím se snad? ;-)

Takže řeknemě na rovinu: Pokud není možné DLOUHODOBĚ sledovat, jak s maďarskými hrozny kupující naloží (a to asi nejde), tak jim pak už nikdo nic nedokáže.

0/0
26.8.2010 19:56

PIsa.lek

Re: Co lze kontrolu zjistit?

> Mýlím se snad? ;-)

Mýlíš! SZPI použivá tuším od loňska či předloňska velmi přesnou spektrální analýzu, která dokáže vcelku bez problému potvrdit, či vyloučit, že jde o tuzemské hrozny. Ono je totiž jejich složení různé například podle půdy, velkou roli hraje počasí (které je v období zrání v různých zemí různé) atd.

0/0
26.8.2010 22:23

velkorypal

Re: Co lze kontrolu zjistit?

mýlíte se, vy musíte doložit původ těch hroznů, ze kterých jste víno nebo burčák vyrobil. a pokud vyrobíte víc produktu než jste vypěstoval/nakoupil hroznů, tak je někde něco špatně.

Tento týden (nebo minulý) měl jeden vinařský závod problém, že neuměl doložit původ hroznů.

takže promiňte, ale opravdu se mýlíte.

0/0
27.8.2010 12:19

xvl

Re: Co lze kontrolu zjistit?

Tak to by mě fakt zajímalo, jak vinařovi prokážou, kolik hroznů sklidil, mohou odhadnout maximální výnos z plochy jeho výnos, ale pochybuju, že jsou schopni ověřit jeho tvrzení o skutečném rozsahu sklizně v daném roce.

0/0
27.8.2010 12:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.