Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Mikulovští vinaři dají na etikety punc kvality známý ze světových vín

Vinaři z Mikulovska již nebudou na etiketách používat značení jen podle odrůdy a cukernatosti. Nově zdůrazní i unikátní charakter vína daný místem, kde bylo vyrobené a kde vyrostly hrozny. Získali totiž právo používat na nejlepších lahvích punc kvality známý z etiket francouzských, španělských či italských vín.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

santos

Mikulovský vinař Petr Marcinčák

Je všem místním občanům znám svým zločineckým způsobem podnikání.;-O;-O

0/0
1.5.2011 8:44

nestačímsedivit

Re: Mikulovský vinař Petr Marcinčák

Hlavně má přemrštěné cenové požadavky za své produkty, Kováč už také trochu zblb.

0/0
1.5.2011 10:32

kamm

Vojtěch Huserek...

...je podvodník  !!

0/0
1.5.2011 0:13

sibylle

Ještě jsem nepila dobrý

moravský červený víno. Bílý ještě jdou, ale červený (ačkoli oceněný zlatou pečetí či zlatou medailí z mezinárodního veletrhu) jsou děsný patoky. Barvy mdlé a chuti chabé, kyselé jak šťovík.... To si neumím vybrat nebo neexistuje slušný červený?

0/0
30.4.2011 16:16

jacobsen

Re: Ještě jsem nepila dobrý

to si děláte srandu. víno oceněné mezinárodními degustátory a vy konstatujete, že se jedná o děsný patok. kde berete tu pýchu říct, že jste takový skvělý hodnotitel vína, který všechny ostatní strčí do kapsy. osobně si myslím, že při slepé degustaci byste nerozeznala oslazenou vodu od vína.

0/0
30.4.2011 17:57

sibylle

Re: Ještě jsem nepila dobrý

áááá, pánovi jsem šlápla na kuří oko. Pán je vinař nebo úspěšný degustátor? Doporučte mi prosím kvalitní láhvinku moravského červeného.

0/0
30.4.2011 18:10

nestačímsedivit

Re: Ještě jsem nepila dobrý

Doporučím, je to např Kácary z vinařství Jedlička/Novák cuvéečko! Ovšem jak napsal předpřispěvatel, asi víte o víně hodně málo když dokážete napsat takovou blbost!

0/0
30.4.2011 19:57

jacobsen

Re: Ještě jsem nepila dobrý

popište mi prosím, jak má podle vás takové kvalitní víno vypadat a já se vám pokusím takové víno doporučit. vyjmenujte mi atritubuty, na základě kterých je možné se do vašeho vkusu vejít a opravdu udělám, co bude v mých silách. a chcete víno, které je pouze kvalitní, což znamená bezvadné, nebo chcete víno vynikající, což znamená bezvadné a ještě čnící nad ostatní? v tom je totiž zásadní rozdíl. a na kuří oko jste mi nešlápla. spíš jenom nechápu, jak můžete šmahem poslalt domácí produkci do kytek, přestože česká a především moravská vína skvěle reprezentují v zahraničí a v konkurenci vinařských velmocí se rozhodně neztrácejí, ba naopak. a na velkých světových soutěžích se scházejí opravdu ti nejskvělejší degustátoři, kteří rozeznávají stovky chutí a vůní, které pro zhodnocení vína potřebujete. poznáte je mimo jiné i tak, že jedno víno zhodnotí vždy stejně. což by se mně nepovedlo a vás spíš také ne. degustace potravin (senzorická analýza) je velká věda a u vína je to dvojnásob.

0/0
30.4.2011 20:30

Oerteplur

Slunce u nás bohužel nebude nikdy tak svítit

jako ve Francii, Itálii, Španělsku či Chile. Takže vypěstovat v ČR víno srovnatelné kvality vezme mnohem více úsilí a investic než tam, což se odráží i na ceně.  Ti méně movití tedy budou zřejmě volit dostupnější a levnější vína právě z těchto zemí.:-)

0/0
30.4.2011 11:51

(š)moula

Znojemští se rozhodli správně

získat VOC pro červená vína bude pro Mikulovskou oblast velmi obtížné

0/0
30.4.2011 10:13

error404_is_back

Re: Znojemští se rozhodli správně

No pokud by Mikulovští usilovali o "VOC Znojmo" tak nepochybně :-)

0/0
30.4.2011 10:25

Italka_z_Francouzske

Přeji všem dobrou chuť ke...

krabičáku z Mikulova... :-/

0/0
30.4.2011 8:57

DolevaP

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

jj, dál si kupuj španělské stoláky a tvař se světově ...

0/0
30.4.2011 9:03

OII

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

Přesně tak. Jinak ale blahopřeji vinařům. Nyní budou v tom budou mít lidé ještě větší guláš než mají teď. Jen velmi malé procento národa např. ví co je to pozdní sběr apod. a nyní bude na láhvích další informace, je to prostě pro lajka příliš složité, ale jinak souhlas.

0/0
30.4.2011 9:18

Cislo 2

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

Nechci chasníky z Moravy shazovat, ale to slunce tam prostě chybí, zejména u červených odrůd to platí stoprocentně. Tak jako jakékoliv české (moravské pro rýpaly) pivo překoná jakékoliv z jihu Evropy, platí stejné, ale obráceně pro víno. Přívlastková vína z Moravy jsou dobrá akorát bílá a to ještě je loterie rok od roku a od tratí. Narazit ve Francii na špatné víno je pech.

0/0
30.4.2011 9:26

Duke:Nukem

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

souhlas

0/0
30.4.2011 9:36

error404_is_back

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

To je pravda. Dají se najít i špičková moravská vína, ale chce to známosti, znalosti, zkušenosti a štěstí :-)

0/0
30.4.2011 10:24

ferdinand dobrotivý

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

No, myslím že "chasníci z Moravy" to mají v hlavě úplně v pořádku. Do výběru odrůd zařadili Rulandské modré (naprosto zvrácená česká specialita pro název této odrůdy), jinak ve světě s názvem Pinot noir.

Velmi se divím "rychlokvaškám" jako jsou téměř všichni odborníci-somelieři, tak i mnohým z předních odborníků v ČR. Tito obecně uznávaní "znalci" pod vlivem homogenizace vlastností jednotlivých odrůd naprosto přehlíží vyjímečnost odrůdy Pinot noir. Zadejte si prosím oblast Oregon v USA a tam se dozvíte, že Pinot noir z této severnější oblasti naprosto válcuje Pinoty z Kalifornie (přesycené sluncem). Je to světově známý fenomém, kromě Česka. Pinot noir, kterému jednoznačně nesvědčí teploty blížící se tropickým (nehomogenizovat prosím s Cabernetem), proslavují věhlasní vinaři z Burgundska, jakými jsou např. Robert Drouhin, který tam má farmu, ale i Robert Parker jr. a mnoho dalších. Pozemky pro pěstování révy jsou v Oregonu až desetkrát dražší než v Kalifornii. 

Přeji zdar Mikulovským. 

0/0
30.4.2011 11:57

Cislo 2

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

Výborná jsou i vína kanadská, právě z  Pinot Noir a také Auxerrois, tedy odrůd, kterým se daří severněji. Měl jsem na mysli zcela jinou věc. Právě aby tato vína dosahovala kvalit těch jižnějších, musí se s nimi dělat právě psí kusy, typu přesládlých ledových vín. 

0/0
30.4.2011 13:43

jacobsen

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

vinohradnictví ani z bla nerozumíte. myslím z agrotechnického a pěstitelského hlediska. možná poznáte kvalitní víno, ale vůbec netušíte, co předcházelo jeho vzniku

0/0
30.4.2011 18:02

jacobsen

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

ve Francii jsem byl na velmi rozsáhlé degustaci a to byste se divil, co nám nabízeli drobní a střední vinaři. pominu-li předpotopní technologie ve sklepech tak výsledek jejich práce by se neuplatnil ani v regálech supermarketů

0/0
30.4.2011 18:00

Italka_z_Francouzske

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

Dobrý nick! Ano, právě doleva mikulovští vykročili. Přestali víno pěstovat, laskat se s ním, vzdělávat ho, prostě hýčkat a začali víno vyrábět. Nechutné!! To už jsou snad lepší ty italskořeckošpanělskoeurokdovíodkud patoky...

0/0
30.4.2011 9:33

bobecek173

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

Na kvalitní vína jsou odborníci v Čejkovické Templářské sklepy.  Vyprodukují tolik  moravských vín s pomocí bílých koní, že by už nemělo zůstat v celém Česku ani hlt vína pro jiné vinaře.

Je až nepochopitelné jak může být ČOI tak  stupidní a žere jim to. Stačí si spočítat kolik  cisteren plných vína, přijede do sklepů a stočí se. Španělsko a Itálie to je destinace kde se tyto "MORAVSKÁ VÍNA PRODUKUJÍ. ;-(

0/0
30.4.2011 11:25

Duke:Nukem

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

je to presne tak,ale co jim zbyva,kazdy chce praci..:-(

0/0
30.4.2011 14:09

nestačímsedivit

Re: Přeji všem dobrou chuť ke...

Však se ČOI víny skřížem zabývala, bohužel naši soudci rozhodují poněkud divně. Stejně jako Vinařství Zaječí když vyprodukovalo 1.000.000l vína s podivným původem a dostalo pokutu 2.250.000Kč to soud označil za likvidační a poutut zrušil. Přitom to bylo jen 2,25Kč na litr, což není v žádném případě likvidační s přihlédnutím k tomu, jaký mají tito takévinaři z toho vína zisk!

0/0
1.5.2011 10:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.