Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Burčák je k mání nezvykle brzy. Prodejci chválí slunce, vinaři cítí mošt

Na jižní Moravě se letos nezvykle brzy objevili první prodejci burčáku. Podle nich zrání hroznů uspíšilo slunečné počasí, někteří vinaři jsou ale k tomuto burčáku skeptičtí. Potravinářská inspekce už zahájila kontroly.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Krištof

Mírné nepřesnosti

Burčák z irschaje už by být mohl. Pokud rostl někde na chráněném jižním svahu, otrhali ho při cukernatosti ani ne 18 a dosladili. Normální ale je počkat až má aspoň 20 a lepší ještě víc. A trvanlivost 14 dnů je naprostá blbost. Na nejlepší burčák se čeká ve sklípku u sudu, teploměrem se měří teplota kvašeného moštu a pije se těsně před zlomením.

0/0
17.8.2012 16:24

taknevim

Burčák pro těhotné.

Manželka když byla těhotná, vypila burčáku litry (prostě jej má ráda). A jaké máme šikovné miminko! :-)

0/0
17.8.2012 10:48

Esťa

Jde hlavně o kvalitu

Mě je jedno, jestli je mošt vyrobený ze zahraničních hroznů (a nesmí se mu pak říkat burčák, což je vyloženě nesmysl) nebo je to višňák, hlavní je, aby se neprodával někde venku, kde na něj praží slunce. Za chvíli už to není burčák ale břečka. Nejlepší je se vydat někam na vinobraní, kde si člověk dá dobré víno a burčák jen tak na chuť, protože to přeci jen je pouhé mladé víno. Tady sleduje akce a uvidím kam pojedu http://burcak.cz/category/akce-a-novinky/

0/0
16.8.2012 15:26

VaclavBau

a ta definice burčáku...

když už do toho tady tak kecám - neexistuje norma, která by řídila kvalitu burčáku. Je to "živá" tekutina, ve které neustále probíhají chemické procesy. Ty můžou vinaři jen regulovat, nejde v jeden okamžik říct - tak, teď máme burčák a šup s ním na pulty, trvanlivost 14 dní. To je prostě blbost. Barva, chuť i vůně se stále mění. Burčák bez zakalení taky není to pravé. Proto je lepší si od vinaře odnést ten sladký a doma ho v pokojové teplotě nechat "dovařit". V ten pravý okamžik pít nebo dát zachladit, čímž se kvašení hodně zpomalí, ale nezastaví. Takže o trvanlivosti dvou týdnů prosím nepište.

0/0
16.8.2012 13:15

Si0 po 4. zákazu

Re: a ta definice burčáku...

Tady jde spíše o to,. z čeho to mají.

0/0
16.8.2012 14:11

surimi

Burčák u silnic

Když vidím burčák u silnic,lahve stojí pěkně na sluníčku,dokonce tam mají i "červený burčák" třeba týden....mňamka ;-D;-D

+3/0
16.8.2012 13:02

tobino

xxxxxxx

dyk je to burčák pro pražáky ;-D

+1/0
16.8.2012 10:34

Koko Ta-ke Petl

Re: xxxxxxx

hm, a chlastaj ho veleznalci z Moravy ;-D;-D;-D

0/0
16.8.2012 11:52

VaclavBau

Re: xxxxxxx

už týden se "to" prodává před nákupními centry v Brně:-P

0/0
16.8.2012 11:56

Si0 po 4. zákazu

Re: xxxxxxx

Tak ještě si počkám, ale prodávat v exponovaných místech Brna pančované je odvaha. Tam jsou kontroly cobydup.

0/0
16.8.2012 14:09

David___Rockefeller

ať ho pančujou, stejně mi nechutná

A ta cena je většinou nechutně přemrštěná, mnohdy si za stejnou nebo nižší cenu můžu koupit rovnou víno, tak proč se nalévat nějakou přeslazenou limonádnou...

0/0
16.8.2012 10:22

Si0 po 4. zákazu

Re: ať ho pančujou, stejně mi nechutná

Při téhle "limonádě" se moc dobře sní ...

0/0
16.8.2012 10:24

VaclavBau

Re: ať ho pančujou, stejně mi nechutná

Pití burčáku prostě k vinařství patří. To je jako říct, proč slavit Vánoce, když si dárky můžeme koupit po celý rok. Nění to jen o nápoji samotném. Je to o tom pocitu chladných rán a horkých dnů. O zlátnoucím listí a vonících polích po sklizni. Zkrátka tehdy přichází chuť na burčák - chladný, sladký a jemně perlící... hrome, už se těším. Ale ještě pár týdnů počkám;-)

+3/0
16.8.2012 10:55

rafton

Už se těším na

polovinu září. Každý rok projíždíme okolí Mikulova a léčíme se burčákem.

+1/0
16.8.2012 10:04

5037

Koupit burčák u silnice

je jako koupit Adidas na tržnici.

+3/0
16.8.2012 9:33

Si0 po 4. zákazu

Re: Koupit burčák u silnice

Já to zkusil jednou a už to nebudu opakovat.

0/0
16.8.2012 10:23

bourakznemanic

Re: Koupit burčák u silnice

náhodou takový burčák od silnice vyčistí střeva lépe než kominík a doktor dohromady ;-D

0/0
16.8.2012 10:37

VaclavBau

Re: Koupit burčák u silnice

ani to ne. Střeva Vám vyčistí dobrý kvalitní burčák, pokud ho "nezajídáte", jak Vám poradí mnoho zkušených. Tahle břečka od silnice ale obsahuje věci, které byste ve střevech ani na krátký okamžik mít nechtěli;-D - a spíše zatíží organismus přidaným cukrem.

+1/0
16.8.2012 10:49







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.