- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Burčák z irschaje už by být mohl. Pokud rostl někde na chráněném jižním svahu, otrhali ho při cukernatosti ani ne 18 a dosladili. Normální ale je počkat až má aspoň 20 a lepší ještě víc. A trvanlivost 14 dnů je naprostá blbost. Na nejlepší burčák se čeká ve sklípku u sudu, teploměrem se měří teplota kvašeného moštu a pije se těsně před zlomením.
Manželka když byla těhotná, vypila burčáku litry (prostě jej má ráda). A jaké máme šikovné miminko!
Mě je jedno, jestli je mošt vyrobený ze zahraničních hroznů (a nesmí se mu pak říkat burčák, což je vyloženě nesmysl) nebo je to višňák, hlavní je, aby se neprodával někde venku, kde na něj praží slunce. Za chvíli už to není burčák ale břečka. Nejlepší je se vydat někam na vinobraní, kde si člověk dá dobré víno a burčák jen tak na chuť, protože to přeci jen je pouhé mladé víno. Tady sleduje akce a uvidím kam pojedu http://burcak.cz/category/akce-a-novinky/
když už do toho tady tak kecám - neexistuje norma, která by řídila kvalitu burčáku. Je to "živá" tekutina, ve které neustále probíhají chemické procesy. Ty můžou vinaři jen regulovat, nejde v jeden okamžik říct - tak, teď máme burčák a šup s ním na pulty, trvanlivost 14 dní. To je prostě blbost. Barva, chuť i vůně se stále mění. Burčák bez zakalení taky není to pravé. Proto je lepší si od vinaře odnést ten sladký a doma ho v pokojové teplotě nechat "dovařit". V ten pravý okamžik pít nebo dát zachladit, čímž se kvašení hodně zpomalí, ale nezastaví. Takže o trvanlivosti dvou týdnů prosím nepište.
Tady jde spíše o to,. z čeho to mají.
Když vidím burčák u silnic,lahve stojí pěkně na sluníčku,dokonce tam mají i "červený burčák" třeba týden....mňamka
A ta cena je většinou nechutně přemrštěná, mnohdy si za stejnou nebo nižší cenu můžu koupit rovnou víno, tak proč se nalévat nějakou přeslazenou limonádnou...
Při téhle "limonádě" se moc dobře sní ...
polovinu září. Každý rok projíždíme okolí Mikulova a léčíme se burčákem.
Já to zkusil jednou a už to nebudu opakovat.