Diskuze

Burčák je k mání nezvykle brzy. Prodejci chválí slunce, vinaři cítí mošt

Na jižní Moravě se letos nezvykle brzy objevili první prodejci burčáku. Podle nich zrání hroznů uspíšilo slunečné počasí, někteří vinaři jsou ale k tomuto burčáku skeptičtí. Potravinářská inspekce už zahájila kontroly.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Krištof

17. 8. 2012 16:24
Mírné nepřesnosti

Burčák z irschaje už by být mohl. Pokud rostl někde na chráněném jižním svahu, otrhali ho při cukernatosti ani ne 18 a dosladili. Normální ale je počkat až má aspoň 20 a lepší ještě víc. A trvanlivost 14 dnů je naprostá blbost. Na nejlepší burčák se čeká ve sklípku u sudu, teploměrem se měří teplota kvašeného moštu a pije se těsně před zlomením.

0 0
možnosti

taknevim

17. 8. 2012 10:48
Burčák pro těhotné.

Manželka když byla těhotná, vypila burčáku litry (prostě jej má ráda). A jaké máme šikovné miminko! :-)

0 0
možnosti

Esťa

16. 8. 2012 15:26
Jde hlavně o kvalitu

Mě je jedno, jestli je mošt vyrobený ze zahraničních hroznů (a nesmí se mu pak říkat burčák, což je vyloženě nesmysl) nebo je to višňák, hlavní je, aby se neprodával někde venku, kde na něj praží slunce. Za chvíli už to není burčák ale břečka. Nejlepší je se vydat někam na vinobraní, kde si člověk dá dobré víno a burčák jen tak na chuť, protože to přeci jen je pouhé mladé víno. Tady sleduje akce a uvidím kam pojedu http://burcak.cz/category/akce-a-novinky/

0 0
možnosti

VaclavBau

16. 8. 2012 13:15
a ta definice burčáku...

když už do toho tady tak kecám - neexistuje norma, která by řídila kvalitu burčáku. Je to "živá" tekutina, ve které neustále probíhají chemické procesy. Ty můžou vinaři jen regulovat, nejde v jeden okamžik říct - tak, teď máme burčák a šup s ním na pulty, trvanlivost 14 dní. To je prostě blbost. Barva, chuť i vůně se stále mění. Burčák bez zakalení taky není to pravé. Proto je lepší si od vinaře odnést ten sladký a doma ho v pokojové teplotě nechat "dovařit". V ten pravý okamžik pít nebo dát zachladit, čímž se kvašení hodně zpomalí, ale nezastaví. Takže o trvanlivosti dvou týdnů prosím nepište.

0 0
možnosti

Si0 po 4. zákazu

16. 8. 2012 14:11
Re: a ta definice burčáku...

Tady jde spíše o to,. z čeho to mají.

0 0
možnosti

surimi

16. 8. 2012 13:02
Burčák u silnic

Když vidím burčák u silnic,lahve stojí pěkně na sluníčku,dokonce tam mají i "červený burčák" třeba týden....mňamka ;-D;-D

3 0
možnosti

tobino

16. 8. 2012 10:34
xxxxxxx

dyk je to burčák pro pražáky ;-D

1 0
možnosti

Koko Ta-ke Petl

16. 8. 2012 11:52
Re: xxxxxxx

hm, a chlastaj ho veleznalci z Moravy ;-D;-D;-D

0 0
možnosti

David___Rockefeller

16. 8. 2012 10:22
ať ho pančujou, stejně mi nechutná

A ta cena je většinou nechutně přemrštěná, mnohdy si za stejnou nebo nižší cenu můžu koupit rovnou víno, tak proč se nalévat nějakou přeslazenou limonádnou...

0 0
možnosti

Si0 po 4. zákazu

16. 8. 2012 10:24
Re: ať ho pančujou, stejně mi nechutná

Při téhle "limonádě" se moc dobře sní ...

0 0
možnosti

rafton

16. 8. 2012 10:04
Už se těším na

polovinu září. Každý rok projíždíme okolí Mikulova a léčíme se burčákem.

1 0
možnosti

5037

16. 8. 2012 9:33
Koupit burčák u silnice

je jako koupit Adidas na tržnici.

3 0
možnosti

Si0 po 4. zákazu

16. 8. 2012 10:23
Re: Koupit burčák u silnice

Já to zkusil jednou a už to nebudu opakovat.

0 0
možnosti