Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vitariánská restaurace nevaří ani nepeče. A špagety dělá z cuket

Za poslední tři roky nebyla provozovatelka Kiwi Raw Food restaurace Jana Neduchalová nemocná. Přičítá to syrové stravě, kterou jí. A kterou připravuje ve svém brněnském podniku, prvním svého druhu v celé republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P74a41v68e62l 48O66d93r46a79z19i94l 6564319737470

Není nad tvrzení, že jím přirozeně, když půlku stravy ženu sušičkou a druhou nějakým odšťavňovačem, to pralidé typicky využívali.8-o

+1/0
15.9.2014 7:59

R84o66m69a50n 70K98o17n30e65č54n44ý 4694108353

Piji makove mleko-to se pak nedivim,ze jim vse chutna

0/0
15.9.2014 6:43

P64a21v56e89l 20O12d57r49a20z62i82l 6744739297320

Vařím, peču, smažím, griluju, zapékám, opékám.

A anitbiotika jsem neměl asi 10 let, nepamatuju, kdy naposled.

+3/−1
14.9.2014 21:46

J92a90n80a 51L26a49n26g65o46v68á 2965146420603

Ty pohankové placky z obrázku jsou taky syrové?:-/

0/0
14.9.2014 20:48

J41a81n 21Š58e75s79t82á39k 3448739829364

"Právě avokáda nebo třeba i manga a banány jsou potraviny, které tu přirozeně nerostou." No právě:-), a co tedy zase teorie, že doma se má zobat jen to, co domA přirozeně roste?;-D

+2/0
14.9.2014 15:41

P82a18v29e39l 18O25d42r56a46z32i50l 6774299837470

No ta je pro vitariány nepoužitelná, protože oni potřebují zrní z poloviny planety. Sice tu jsou pověry o aflatoxinech atd., ale to jsou určitě jen nějaké výpady morousů ;-)

0/0
15.9.2014 7:58

J71a40n 34Š73e42s60t44á76k 3118519919614

no přiznám se, že jsem byl dřív docela fanda na soju, ale jak jsem jednou četl v čem se skladuje a jak často plesniví, tak mě to nějak přešlo, fakt věřím tomu co vyroste tady a nemusí s e tahat přes půl plańety

0/0
15.9.2014 9:34

K69a55r23o18l50í16n51a 65L88y82s38o49v67á 6958277289832

Díky za zajímavý článek.Já budu skoro dva roky na syrové stravě také,ale restauraci ještě nemám:-).Můžu potvrdit,že po krátkém čase se člověk začne cítit neuvěřitelně dobře a plný síly. Já nebyla nemocná celou tu dobu a navíc mně úplně přešly bolesti hlavy.A ty chutě,které neustále objevuje různým kombinováním!A dezerty,které se dají vyrobit,jsou neskutečně lahodné a mí přátelé už dopředu hlásí,že jim nemám nic jiného připravovat.To,že někdo je "masožrout" a pochutná si na dobře propečeném bůčku neznamená,že nemůže být celý život zdravý.Kromě způsobu stravování se na našem zdraví podílejí i genetické vlivy a zátěže a tak zatímco jeden má už po několika letech vysoký cholesterol,tlak i diabetes,druhý je ještě v osmdesáti čilý jako rybička.Ale je pravda,že tyhle zátěže se změnou stravy dají zvrátit.Zatímco celá moje rodina se stravuje klasicky a trpí už od třiceti let vysokým tlakem,cholesterolem a někteří mají i diabetes a srdečně-cévní choroby,tak já,i na prahu šedesátky,jsem zdravá.Člověk by si z ničeho neměl dělat dogma a přehánět to se lpěním na tom,co smím nebo nesmím.Pokud ho k tomu nevedou vážné zdravotní problémy nebo nějaké etické překážky,tak může čas od času vybočit ze svých zvyklostí a dát si něco jiného.Důležité je,aby byl v pohodě a nedělal si kvůli tomu výčitky.Když bude jíst kvalitní,průmyslově nezpracované potraviny,bez přebytku tuku,cukru nebo pečiva a mléčných výrobků,může vést dlouhý a spokojený život bez toho,že by měl pocit,že o něco přišel.

+4/0
14.9.2014 14:23

J45i88ř17í 97H59o98r90á72k 6434574623496

Je si ty šťávy pijte, já byl za 50 let týdnů marod včetně 3 týdnů kvůli průjmu, potom co jsem na cestách sežral právě nějaké tepelně neupravené věci plné vašich enzymů ... je mi 65. Vedle důchodu si spokojeně pracuju, chuť na ...y mi nechybí (protože ji mám!, ne protože bych už dávno nevěděl co to je vy vo-ové). A tyhlety s-ačky si žádnou reklamou vnutit nenechám!

+3/−2
14.9.2014 12:26

O57l83d61ř16i73c49h 94B76í75l37ý 7698775764956

evidentně moc spokojenej nebudete s ohledem na způsob jakým jste nám to sdělil ;-D 

Jen by mě zajímalo, podle čeho soudíte, že to jsou fekálie. Pokud něco chcete kritizovat, měl byste to nejdříve zkusit....jinak jen hloupě plácáte.

+3/−1
14.9.2014 12:57

O15l51d50ř45i91c92h 47B59í81l67ý 7568715614576

přemýšlím, jestli jste si nenechal vnutit tyhle odpadky 

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/jime-prilis-masa-a-mirime-do-ekologicke-katastrofy-tvrdi-vedci_318145.html#.VBWFeRYVCM8

+1/−1
14.9.2014 14:11

F63r18a58n43t17i17š35e42k 79P64o15l88í53v77k87a 8681235791378

;-D já nebyl nemocný asi 25 let, energie mám na rozdávání a 'žeru' bůček bez uzardění. Mám si taky založit restauračku a pořádat kurzy? ;-D

+3/−1
14.9.2014 12:25

T80o32m94a67s 91N16o27v56o64t46n12y 3331156928329

Při čtení jsem dostal chuť na dobrou grilovanou klobásku. Jinak mošty a šťávy z ovoce/zeleniny mám rád taky, ale být jen na tom, to fakt ne.

+3/−1
14.9.2014 12:06

V24o27j72t61ě29c42h 87R96ů25ž18e64k 1377862574152

Jednou jsem tam chtěl jít, ale měli zavřeno, takže vitariáni jsou všichni úplní de*ilové a měli by je zkompostovat

Nemyslím to vážně, jen paroduji logiku zapřísáhlých odpůrců vitariánství.

0/0
14.9.2014 11:57

P14a78v87e58l 81S30ý81k85o63r75a 7257112187841

Byl jsem na ochutnávce Vitariánské restaurace ve Zlíně. Velmi dobré. Nádhera. Mohu jedině doporučit. [>-]

+1/0
14.9.2014 11:24

M25i28l13a65n 47V83o65s53t95r16ý 6759616884164

Vzhledem k tomu, že jsem alergik a vadí mi některé druhy ovoce a zeleniny za předpokladu, že nejsou tepelně zpracované tak by pro mě taková návštěva restaurace také mohla být poslední věc v životě (za předpokladu, že bych tam rovnou nešel nadopovanej léky), takže děkuji nechci... ;-)

0/−1
14.9.2014 11:34

P69a75v97e62l 29S76ý87k95o29r36a 7157722417951

Zkuste začít taky šťávami: http://www.zstyl.cz/co-jime/cerstve-zeleninove-a-ovocne-stavy-odstavnovace

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Odšťavňovače.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy představují vlastně elixír mládí. Životabudič. Dr. Norman Walker, který byl velkým propagátorem, říkal – lidské tělo je stavěno na dlouhověkost. A i ve stáří máme být zdraví. Sám se dožil 116 nebo 118 let. Ve zdraví. V 80 letech tvrdil, že má více energie, než měl ve 30 letech.

Je to možné, dožít se dlouhověkosti ve zdraví ?

Dnes vidíme všude opak. Spousty různých nemocí, důchodci polykají denně hrstě patáků, umírají na různé nemoci, a pokud možno často ani netouží po dlouhověkosti, při takové kvalitě stáří. Přitom je dost možné, že by to mohlo být jinak. Ovšem čerstvé zeleninové a ovocné šťávy nejsou jen pro důchodce. Mají velký vliv na zdraví i vitalitu dětí a lidí v pracovním věku. A mají vliv i jako léčiva na atopická exém, nejrůznější nemoci, prý i rakovinu. Receptů je spousta, podívejte se, co by vám pomohlo. Teprve cca 200 let se lidé zajímají o kvalitu potravin a zjišťují zajímavé věci.

Co je ta čerstvých zeleninových a ovocných šťávách tak zajímavého ?

Enzymy. A ty se ničí při teplotách nad + 45 °C. Proto

+1/0
14.9.2014 11:53

P90a74v65e66l 71S95ý17k32o48r19a 7837912677291

Co Enzymy. Co teprve fytochemikálie ?

0/0
14.9.2014 11:54

M22i43l62a74n 54V29o95s56t15r49ý 6129546654474

U mě představují problém právě ty šťávy... ;-( třeba třešně jím leda tak v buchtě je tam prostě nutné tepelné zpracování... hlavní alergii mám na brambory (ale jen bez tepelného zpracování) ty mám dokonce zakázáno i jen krájet a loupat (doktorka to komentovala tak, že na syrové brambory bych se neměl ani dívat ;-))... tepelně zpracované mi nevadí, ale syrové  prostě nemohu...

0/0
14.9.2014 12:09

P40e16t45r 20B78á91č21a 8985256105955

Fuj, zlate steacik :-P

+3/−1
14.9.2014 11:18

P31a43v73e67l 75S23ý19k92o94r38a 7107242717201

Řízek mám taky rád, proč to ale nedoplnit čerstvou zeleninovou stravou a šťávami ? [>-]

0/0
14.9.2014 11:25

M66i51l70a77n 18V61o32s92t61r65ý 6119786774564

To ano, ale kvůli tomu nebudu chodit do restaurace...

+2/0
14.9.2014 11:30

O56l50d29ř31i63c59h 53B33í73l22ý 7418805364416

a kvůli steaku jo ?  A co pivo ?

0/0
14.9.2014 11:39

M56i54l45a76n 44V95o16s81t54r56ý 6539316864694

Kvůli steaku určitě, kvůli pivu také... kvůli ovoci a zelenině ne, toho mám dost na zahradě... a ruku na srdce v mnohem vyšší kvalitě, nijak stříkané ani jinak chemicky ošetřené... a hlavně vím co přesně jím a nemusím se bát alergické reakce...

Cca před hodinou jsme domoštovali vlastní jablka (první letošní várka z padaných, ještě budou tak dvě až tři - vybavení máme vlastní i když je vše ruční takže si člověk mákne víc než kdyby si to nechal zmoštovat a trvá to i delší dobu, ale co...) a získali jsme skoro 40 litrů kvalitního domácího moštu... vážně myslíte, že vám v nějaké restauraci mohou dát podobně kvalitní? ;-)

+2/0
14.9.2014 11:53

P21a79v16e19l 22S40ý25k47o81r59a 7937502557161

Jak to konzervujete ? Tepelně, nebo křenem ?

0/0
14.9.2014 11:55

M97i46l14a95n 29V51o66s30t19r55ý 6439106214594

Většina se spotřebuje dost rychle tudíž konzervace není potřeba a zbytek se konzervuje tepelně, tak vydrží (vyzkoušeno) i dva roky...

+1/0
14.9.2014 12:05

P43a47v75e17l 16S31ý46k14o11r60a 7747272297251

Nejlepší je čerstvý. Tepelně zničíte enzymy, a asi i fytochemikálie. 5 minut vaření 10 % vitamínu C.

Nebylo by lepší, jablka uskladnit a lisovat každé ráno ? Absolutně čerstvé ?

0/0
14.9.2014 12:10

M39i96l94a84n 12V65o36s48t57r16ý 6279906494694

Asi jste nikdy nelisoval... ;-) ono to jednak chvilku zabere a hlavně to je i docela slušný tělocvik... ;-) ano jde si koupit automatický mlýnek místo točení klikou, jde koupit automatický lis... ale proč když vše zvládáme u mechanických? Je to fyzicky náročnější, ale zase má z toho potom člověk lepší pocit... kromě toho my při namoštování 150 litrů zavaříme tak 20-30 litrů takže naprostou většinu konzumujeme bez tepelného zpracování... ;-)

0/0
14.9.2014 12:27

O22l85d98ř65i96c24h 35B31í25l56ý 7748485104756

já nevím, ale na dobrej avokádo toast, humus atd bych si klidně zašel a než si dal pivo ( pivo občas piju a chutná mi ), vodu tak dobrej smoothie, nebo jinej nápoj....já s tím problém nemám...

Nikomu to nenutím, ale chce to trochu si posunout rozhled, ono když 30-40-50 let slýcháte z bedny a dalších pitomostí pořád tu pohádku o tom co je nejlepší, tak se není co divit, že přírodě člověk moc šancí nedá :D

Vegetarián ani vitarián nejsem.

+2/0
14.9.2014 11:57

J10i10ř94í 68H76o49r10á93k 6264454153366

Já jsem nemocný byl. Za posledních 50 let dvakrát po týdnu. K tomu jednou 3 týdny. To jsem si přivezl nějakou infekci z cest. A jím normálně.

+5/0
14.9.2014 11:09
Foto

R57i77c21h37a58r98d 14P55o63l41á48š87e27k 9624283240719

R^R^, mám to podobně, jenom to není těch 50 let, ale asi tak posledních 15-20.

+1/0
14.9.2014 11:35

M73i68l54a90n 86V47o81s16t27r95ý 6809916724844

Je nás víc... ;-)

0/0
14.9.2014 11:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.