Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vitariánská restaurace nevaří ani nepeče. A špagety dělá z cuket

Za poslední tři roky nebyla provozovatelka Kiwi Raw Food restaurace Jana Neduchalová nemocná. Přičítá to syrové stravě, kterou jí. A kterou připravuje ve svém brněnském podniku, prvním svého druhu v celé republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P19a12v21e67l 85O37d55r63a14z13i13l 6494349557650

Není nad tvrzení, že jím přirozeně, když půlku stravy ženu sušičkou a druhou nějakým odšťavňovačem, to pralidé typicky využívali.8-o

+1/0
15.9.2014 7:59

R91o49m82a86n 52K32o84n21e45č19n69ý 4764618893

Piji makove mleko-to se pak nedivim,ze jim vse chutna

0/0
15.9.2014 6:43

P33a56v56e71l 57O53d80r79a38z20i58l 6244959937320

Vařím, peču, smažím, griluju, zapékám, opékám.

A anitbiotika jsem neměl asi 10 let, nepamatuju, kdy naposled.

+3/−1
14.9.2014 21:46

J51a48n67a 42L27a76n97g45o95v66á 2725336890743

Ty pohankové placky z obrázku jsou taky syrové?:-/

0/0
14.9.2014 20:48

J58a26n 59Š92e72s79t56á55k 3768759119834

"Právě avokáda nebo třeba i manga a banány jsou potraviny, které tu přirozeně nerostou." No právě:-), a co tedy zase teorie, že doma se má zobat jen to, co domA přirozeně roste?;-D

+2/0
14.9.2014 15:41

P72a37v37e35l 90O88d93r70a11z43i43l 6234349207590

No ta je pro vitariány nepoužitelná, protože oni potřebují zrní z poloviny planety. Sice tu jsou pověry o aflatoxinech atd., ale to jsou určitě jen nějaké výpady morousů ;-)

0/0
15.9.2014 7:58

J15a84n 29Š89e14s79t93á98k 3308329239744

no přiznám se, že jsem byl dřív docela fanda na soju, ale jak jsem jednou četl v čem se skladuje a jak často plesniví, tak mě to nějak přešlo, fakt věřím tomu co vyroste tady a nemusí s e tahat přes půl plańety

0/0
15.9.2014 9:34

K94a70r90o41l42í64n87a 72L68y38s46o42v11á 6808867249252

Díky za zajímavý článek.Já budu skoro dva roky na syrové stravě také,ale restauraci ještě nemám:-).Můžu potvrdit,že po krátkém čase se člověk začne cítit neuvěřitelně dobře a plný síly. Já nebyla nemocná celou tu dobu a navíc mně úplně přešly bolesti hlavy.A ty chutě,které neustále objevuje různým kombinováním!A dezerty,které se dají vyrobit,jsou neskutečně lahodné a mí přátelé už dopředu hlásí,že jim nemám nic jiného připravovat.To,že někdo je "masožrout" a pochutná si na dobře propečeném bůčku neznamená,že nemůže být celý život zdravý.Kromě způsobu stravování se na našem zdraví podílejí i genetické vlivy a zátěže a tak zatímco jeden má už po několika letech vysoký cholesterol,tlak i diabetes,druhý je ještě v osmdesáti čilý jako rybička.Ale je pravda,že tyhle zátěže se změnou stravy dají zvrátit.Zatímco celá moje rodina se stravuje klasicky a trpí už od třiceti let vysokým tlakem,cholesterolem a někteří mají i diabetes a srdečně-cévní choroby,tak já,i na prahu šedesátky,jsem zdravá.Člověk by si z ničeho neměl dělat dogma a přehánět to se lpěním na tom,co smím nebo nesmím.Pokud ho k tomu nevedou vážné zdravotní problémy nebo nějaké etické překážky,tak může čas od času vybočit ze svých zvyklostí a dát si něco jiného.Důležité je,aby byl v pohodě a nedělal si kvůli tomu výčitky.Když bude jíst kvalitní,průmyslově nezpracované potraviny,bez přebytku tuku,cukru nebo pečiva a mléčných výrobků,může vést dlouhý a spokojený život bez toho,že by měl pocit,že o něco přišel.

+4/0
14.9.2014 14:23

J58i59ř54í 45H95o71r90á80k 6924164393786

Je si ty šťávy pijte, já byl za 50 let týdnů marod včetně 3 týdnů kvůli průjmu, potom co jsem na cestách sežral právě nějaké tepelně neupravené věci plné vašich enzymů ... je mi 65. Vedle důchodu si spokojeně pracuju, chuť na ...y mi nechybí (protože ji mám!, ne protože bych už dávno nevěděl co to je vy vo-ové). A tyhlety s-ačky si žádnou reklamou vnutit nenechám!

+3/−2
14.9.2014 12:26

O37l17d13ř77i23c97h 98B19í12l11ý 7578455474906

evidentně moc spokojenej nebudete s ohledem na způsob jakým jste nám to sdělil ;-D 

Jen by mě zajímalo, podle čeho soudíte, že to jsou fekálie. Pokud něco chcete kritizovat, měl byste to nejdříve zkusit....jinak jen hloupě plácáte.

+3/−1
14.9.2014 12:57

O75l47d86ř88i33c91h 78B82í70l71ý 7678395984986

přemýšlím, jestli jste si nenechal vnutit tyhle odpadky 

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/jime-prilis-masa-a-mirime-do-ekologicke-katastrofy-tvrdi-vedci_318145.html#.VBWFeRYVCM8

+1/−1
14.9.2014 14:11

F59r48a57n58t93i40š31e43k 64P86o81l87í14v23k57a 8121185971148

;-D já nebyl nemocný asi 25 let, energie mám na rozdávání a 'žeru' bůček bez uzardění. Mám si taky založit restauračku a pořádat kurzy? ;-D

+3/−1
14.9.2014 12:25

T94o52m93a14s 82N46o98v53o45t40n19y 3831986108199

Při čtení jsem dostal chuť na dobrou grilovanou klobásku. Jinak mošty a šťávy z ovoce/zeleniny mám rád taky, ale být jen na tom, to fakt ne.

+3/−1
14.9.2014 12:06

V51o61j98t86ě52c60h 54R14ů32ž12e51k 1147732694232

Jednou jsem tam chtěl jít, ale měli zavřeno, takže vitariáni jsou všichni úplní de*ilové a měli by je zkompostovat

Nemyslím to vážně, jen paroduji logiku zapřísáhlých odpůrců vitariánství.

0/0
14.9.2014 11:57

P69a58v41e94l 13S56ý65k44o74r22a 7937852857121

Byl jsem na ochutnávce Vitariánské restaurace ve Zlíně. Velmi dobré. Nádhera. Mohu jedině doporučit. [>-]

+1/0
14.9.2014 11:24

M54i13l82a86n 94V70o95s12t31r54ý 6529506484704

Vzhledem k tomu, že jsem alergik a vadí mi některé druhy ovoce a zeleniny za předpokladu, že nejsou tepelně zpracované tak by pro mě taková návštěva restaurace také mohla být poslední věc v životě (za předpokladu, že bych tam rovnou nešel nadopovanej léky), takže děkuji nechci... ;-)

0/−1
14.9.2014 11:34

P12a40v41e35l 83S32ý69k60o51r14a 7967622847261

Zkuste začít taky šťávami: http://www.zstyl.cz/co-jime/cerstve-zeleninove-a-ovocne-stavy-odstavnovace

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Odšťavňovače.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy představují vlastně elixír mládí. Životabudič. Dr. Norman Walker, který byl velkým propagátorem, říkal – lidské tělo je stavěno na dlouhověkost. A i ve stáří máme být zdraví. Sám se dožil 116 nebo 118 let. Ve zdraví. V 80 letech tvrdil, že má více energie, než měl ve 30 letech.

Je to možné, dožít se dlouhověkosti ve zdraví ?

Dnes vidíme všude opak. Spousty různých nemocí, důchodci polykají denně hrstě patáků, umírají na různé nemoci, a pokud možno často ani netouží po dlouhověkosti, při takové kvalitě stáří. Přitom je dost možné, že by to mohlo být jinak. Ovšem čerstvé zeleninové a ovocné šťávy nejsou jen pro důchodce. Mají velký vliv na zdraví i vitalitu dětí a lidí v pracovním věku. A mají vliv i jako léčiva na atopická exém, nejrůznější nemoci, prý i rakovinu. Receptů je spousta, podívejte se, co by vám pomohlo. Teprve cca 200 let se lidé zajímají o kvalitu potravin a zjišťují zajímavé věci.

Co je ta čerstvých zeleninových a ovocných šťávách tak zajímavého ?

Enzymy. A ty se ničí při teplotách nad + 45 °C. Proto

+1/0
14.9.2014 11:53

P33a73v57e73l 68S12ý76k97o68r26a 7787972277661

Co Enzymy. Co teprve fytochemikálie ?

0/0
14.9.2014 11:54

M85i51l61a18n 93V42o43s79t68r12ý 6629416934604

U mě představují problém právě ty šťávy... ;-( třeba třešně jím leda tak v buchtě je tam prostě nutné tepelné zpracování... hlavní alergii mám na brambory (ale jen bez tepelného zpracování) ty mám dokonce zakázáno i jen krájet a loupat (doktorka to komentovala tak, že na syrové brambory bych se neměl ani dívat ;-))... tepelně zpracované mi nevadí, ale syrové  prostě nemohu...

0/0
14.9.2014 12:09

P77e89t41r 84B78á77č56a 8955786815465

Fuj, zlate steacik :-P

+3/−1
14.9.2014 11:18

P93a13v71e24l 55S84ý14k13o32r64a 7617442537891

Řízek mám taky rád, proč to ale nedoplnit čerstvou zeleninovou stravou a šťávami ? [>-]

0/0
14.9.2014 11:25

M83i89l93a88n 71V15o69s82t47r89ý 6359466224484

To ano, ale kvůli tomu nebudu chodit do restaurace...

+2/0
14.9.2014 11:30

O87l79d89ř72i79c71h 10B39í70l64ý 7228275574386

a kvůli steaku jo ?  A co pivo ?

0/0
14.9.2014 11:39

M70i94l26a55n 87V93o93s87t62r17ý 6179766754214

Kvůli steaku určitě, kvůli pivu také... kvůli ovoci a zelenině ne, toho mám dost na zahradě... a ruku na srdce v mnohem vyšší kvalitě, nijak stříkané ani jinak chemicky ošetřené... a hlavně vím co přesně jím a nemusím se bát alergické reakce...

Cca před hodinou jsme domoštovali vlastní jablka (první letošní várka z padaných, ještě budou tak dvě až tři - vybavení máme vlastní i když je vše ruční takže si člověk mákne víc než kdyby si to nechal zmoštovat a trvá to i delší dobu, ale co...) a získali jsme skoro 40 litrů kvalitního domácího moštu... vážně myslíte, že vám v nějaké restauraci mohou dát podobně kvalitní? ;-)

+2/0
14.9.2014 11:53

P64a81v88e19l 71S65ý24k52o74r88a 7637812897541

Jak to konzervujete ? Tepelně, nebo křenem ?

0/0
14.9.2014 11:55

M28i38l75a54n 56V40o21s51t73r78ý 6589276534104

Většina se spotřebuje dost rychle tudíž konzervace není potřeba a zbytek se konzervuje tepelně, tak vydrží (vyzkoušeno) i dva roky...

+1/0
14.9.2014 12:05

P26a82v65e13l 94S88ý73k88o75r13a 7547912247281

Nejlepší je čerstvý. Tepelně zničíte enzymy, a asi i fytochemikálie. 5 minut vaření 10 % vitamínu C.

Nebylo by lepší, jablka uskladnit a lisovat každé ráno ? Absolutně čerstvé ?

0/0
14.9.2014 12:10

M30i36l90a15n 14V48o69s34t40r61ý 6309456984224

Asi jste nikdy nelisoval... ;-) ono to jednak chvilku zabere a hlavně to je i docela slušný tělocvik... ;-) ano jde si koupit automatický mlýnek místo točení klikou, jde koupit automatický lis... ale proč když vše zvládáme u mechanických? Je to fyzicky náročnější, ale zase má z toho potom člověk lepší pocit... kromě toho my při namoštování 150 litrů zavaříme tak 20-30 litrů takže naprostou většinu konzumujeme bez tepelného zpracování... ;-)

0/0
14.9.2014 12:27

O18l19d60ř53i22c23h 35B91í33l60ý 7858115804386

já nevím, ale na dobrej avokádo toast, humus atd bych si klidně zašel a než si dal pivo ( pivo občas piju a chutná mi ), vodu tak dobrej smoothie, nebo jinej nápoj....já s tím problém nemám...

Nikomu to nenutím, ale chce to trochu si posunout rozhled, ono když 30-40-50 let slýcháte z bedny a dalších pitomostí pořád tu pohádku o tom co je nejlepší, tak se není co divit, že přírodě člověk moc šancí nedá :D

Vegetarián ani vitarián nejsem.

+2/0
14.9.2014 11:57

J61i72ř98í 64H25o92r31á46k 6874524233146

Já jsem nemocný byl. Za posledních 50 let dvakrát po týdnu. K tomu jednou 3 týdny. To jsem si přivezl nějakou infekci z cest. A jím normálně.

+5/0
14.9.2014 11:09
Foto

R40i91c51h13a82r59d 88P60o80l66á52š11e78k 9114913370129

R^R^, mám to podobně, jenom to není těch 50 let, ale asi tak posledních 15-20.

+1/0
14.9.2014 11:35

M40i29l13a67n 40V71o67s62t64r29ý 6169906704314

Je nás víc... ;-)

0/0
14.9.2014 11:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.