Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vitariánská restaurace nevaří ani nepeče. A špagety dělá z cuket

Za poslední tři roky nebyla provozovatelka Kiwi Raw Food restaurace Jana Neduchalová nemocná. Přičítá to syrové stravě, kterou jí. A kterou připravuje ve svém brněnském podniku, prvním svého druhu v celé republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P39a73v83e98l 35O71d83r94a94z14i60l 6514919357560

Není nad tvrzení, že jím přirozeně, když půlku stravy ženu sušičkou a druhou nějakým odšťavňovačem, to pralidé typicky využívali.8-o

+1/0
15.9.2014 7:59

R55o37m28a65n 75K51o72n61e18č38n23ý 4814488313

Piji makove mleko-to se pak nedivim,ze jim vse chutna

0/0
15.9.2014 6:43

P64a55v88e44l 95O39d40r74a89z40i51l 6264119157820

Vařím, peču, smažím, griluju, zapékám, opékám.

A anitbiotika jsem neměl asi 10 let, nepamatuju, kdy naposled.

+3/−1
14.9.2014 21:46

J38a55n34a 51L66a62n27g89o36v32á 2465556530893

Ty pohankové placky z obrázku jsou taky syrové?:-/

0/0
14.9.2014 20:48

J91a12n 22Š44e49s30t24á18k 3768529969464

"Právě avokáda nebo třeba i manga a banány jsou potraviny, které tu přirozeně nerostou." No právě:-), a co tedy zase teorie, že doma se má zobat jen to, co domA přirozeně roste?;-D

+2/0
14.9.2014 15:41

P90a60v26e14l 54O68d44r20a78z33i27l 6284799647770

No ta je pro vitariány nepoužitelná, protože oni potřebují zrní z poloviny planety. Sice tu jsou pověry o aflatoxinech atd., ale to jsou určitě jen nějaké výpady morousů ;-)

0/0
15.9.2014 7:58

J32a32n 18Š26e56s30t57á40k 3558419889354

no přiznám se, že jsem byl dřív docela fanda na soju, ale jak jsem jednou četl v čem se skladuje a jak často plesniví, tak mě to nějak přešlo, fakt věřím tomu co vyroste tady a nemusí s e tahat přes půl plańety

0/0
15.9.2014 9:34

K74a73r90o16l90í48n79a 59L17y42s62o71v20á 6958297749232

Díky za zajímavý článek.Já budu skoro dva roky na syrové stravě také,ale restauraci ještě nemám:-).Můžu potvrdit,že po krátkém čase se člověk začne cítit neuvěřitelně dobře a plný síly. Já nebyla nemocná celou tu dobu a navíc mně úplně přešly bolesti hlavy.A ty chutě,které neustále objevuje různým kombinováním!A dezerty,které se dají vyrobit,jsou neskutečně lahodné a mí přátelé už dopředu hlásí,že jim nemám nic jiného připravovat.To,že někdo je "masožrout" a pochutná si na dobře propečeném bůčku neznamená,že nemůže být celý život zdravý.Kromě způsobu stravování se na našem zdraví podílejí i genetické vlivy a zátěže a tak zatímco jeden má už po několika letech vysoký cholesterol,tlak i diabetes,druhý je ještě v osmdesáti čilý jako rybička.Ale je pravda,že tyhle zátěže se změnou stravy dají zvrátit.Zatímco celá moje rodina se stravuje klasicky a trpí už od třiceti let vysokým tlakem,cholesterolem a někteří mají i diabetes a srdečně-cévní choroby,tak já,i na prahu šedesátky,jsem zdravá.Člověk by si z ničeho neměl dělat dogma a přehánět to se lpěním na tom,co smím nebo nesmím.Pokud ho k tomu nevedou vážné zdravotní problémy nebo nějaké etické překážky,tak může čas od času vybočit ze svých zvyklostí a dát si něco jiného.Důležité je,aby byl v pohodě a nedělal si kvůli tomu výčitky.Když bude jíst kvalitní,průmyslově nezpracované potraviny,bez přebytku tuku,cukru nebo pečiva a mléčných výrobků,může vést dlouhý a spokojený život bez toho,že by měl pocit,že o něco přišel.

+4/0
14.9.2014 14:23

J70i68ř49í 82H86o81r21á93k 6534964293986

Je si ty šťávy pijte, já byl za 50 let týdnů marod včetně 3 týdnů kvůli průjmu, potom co jsem na cestách sežral právě nějaké tepelně neupravené věci plné vašich enzymů ... je mi 65. Vedle důchodu si spokojeně pracuju, chuť na ...y mi nechybí (protože ji mám!, ne protože bych už dávno nevěděl co to je vy vo-ové). A tyhlety s-ačky si žádnou reklamou vnutit nenechám!

+3/−2
14.9.2014 12:26

O94l57d68ř76i96c62h 50B16í35l31ý 7258725874296

evidentně moc spokojenej nebudete s ohledem na způsob jakým jste nám to sdělil ;-D 

Jen by mě zajímalo, podle čeho soudíte, že to jsou fekálie. Pokud něco chcete kritizovat, měl byste to nejdříve zkusit....jinak jen hloupě plácáte.

+3/−1
14.9.2014 12:57

O45l53d75ř60i34c96h 97B32í64l25ý 7828625604676

přemýšlím, jestli jste si nenechal vnutit tyhle odpadky 

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/jime-prilis-masa-a-mirime-do-ekologicke-katastrofy-tvrdi-vedci_318145.html#.VBWFeRYVCM8

+1/−1
14.9.2014 14:11

F36r13a81n15t91i80š69e54k 32P40o39l21í59v27k49a 8971105891978

;-D já nebyl nemocný asi 25 let, energie mám na rozdávání a 'žeru' bůček bez uzardění. Mám si taky založit restauračku a pořádat kurzy? ;-D

+3/−1
14.9.2014 12:25

T14o63m23a31s 89N68o97v22o61t81n46y 3451426898579

Při čtení jsem dostal chuť na dobrou grilovanou klobásku. Jinak mošty a šťávy z ovoce/zeleniny mám rád taky, ale být jen na tom, to fakt ne.

+3/−1
14.9.2014 12:06

V19o43j43t42ě32c78h 83R44ů81ž30e75k 1377462854152

Jednou jsem tam chtěl jít, ale měli zavřeno, takže vitariáni jsou všichni úplní de*ilové a měli by je zkompostovat

Nemyslím to vážně, jen paroduji logiku zapřísáhlých odpůrců vitariánství.

0/0
14.9.2014 11:57

P71a68v59e40l 22S45ý22k64o42r56a 7157832117171

Byl jsem na ochutnávce Vitariánské restaurace ve Zlíně. Velmi dobré. Nádhera. Mohu jedině doporučit. [>-]

+1/0
14.9.2014 11:24

M16i30l53a97n 11V60o44s77t88r25ý 6789196294434

Vzhledem k tomu, že jsem alergik a vadí mi některé druhy ovoce a zeleniny za předpokladu, že nejsou tepelně zpracované tak by pro mě taková návštěva restaurace také mohla být poslední věc v životě (za předpokladu, že bych tam rovnou nešel nadopovanej léky), takže děkuji nechci... ;-)

0/−1
14.9.2014 11:34

P46a92v28e38l 34S68ý10k53o77r83a 7657982377921

Zkuste začít taky šťávami: http://www.zstyl.cz/co-jime/cerstve-zeleninove-a-ovocne-stavy-odstavnovace

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Odšťavňovače.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy představují vlastně elixír mládí. Životabudič. Dr. Norman Walker, který byl velkým propagátorem, říkal – lidské tělo je stavěno na dlouhověkost. A i ve stáří máme být zdraví. Sám se dožil 116 nebo 118 let. Ve zdraví. V 80 letech tvrdil, že má více energie, než měl ve 30 letech.

Je to možné, dožít se dlouhověkosti ve zdraví ?

Dnes vidíme všude opak. Spousty různých nemocí, důchodci polykají denně hrstě patáků, umírají na různé nemoci, a pokud možno často ani netouží po dlouhověkosti, při takové kvalitě stáří. Přitom je dost možné, že by to mohlo být jinak. Ovšem čerstvé zeleninové a ovocné šťávy nejsou jen pro důchodce. Mají velký vliv na zdraví i vitalitu dětí a lidí v pracovním věku. A mají vliv i jako léčiva na atopická exém, nejrůznější nemoci, prý i rakovinu. Receptů je spousta, podívejte se, co by vám pomohlo. Teprve cca 200 let se lidé zajímají o kvalitu potravin a zjišťují zajímavé věci.

Co je ta čerstvých zeleninových a ovocných šťávách tak zajímavého ?

Enzymy. A ty se ničí při teplotách nad + 45 °C. Proto

+1/0
14.9.2014 11:53

P94a54v50e51l 46S51ý18k63o92r98a 7817362147671

Co Enzymy. Co teprve fytochemikálie ?

0/0
14.9.2014 11:54

M23i91l68a30n 96V61o83s60t33r83ý 6839266634124

U mě představují problém právě ty šťávy... ;-( třeba třešně jím leda tak v buchtě je tam prostě nutné tepelné zpracování... hlavní alergii mám na brambory (ale jen bez tepelného zpracování) ty mám dokonce zakázáno i jen krájet a loupat (doktorka to komentovala tak, že na syrové brambory bych se neměl ani dívat ;-))... tepelně zpracované mi nevadí, ale syrové  prostě nemohu...

0/0
14.9.2014 12:09

P21e42t38r 53B38á48č51a 8285246985235

Fuj, zlate steacik :-P

+3/−1
14.9.2014 11:18

P72a59v52e87l 90S65ý54k42o11r37a 7367122347711

Řízek mám taky rád, proč to ale nedoplnit čerstvou zeleninovou stravou a šťávami ? [>-]

0/0
14.9.2014 11:25

M96i45l17a31n 46V50o14s77t54r60ý 6979616854104

To ano, ale kvůli tomu nebudu chodit do restaurace...

+2/0
14.9.2014 11:30

O93l83d45ř77i38c48h 89B11í22l71ý 7718705154776

a kvůli steaku jo ?  A co pivo ?

0/0
14.9.2014 11:39

M69i97l43a50n 90V89o78s21t75r57ý 6899746174434

Kvůli steaku určitě, kvůli pivu také... kvůli ovoci a zelenině ne, toho mám dost na zahradě... a ruku na srdce v mnohem vyšší kvalitě, nijak stříkané ani jinak chemicky ošetřené... a hlavně vím co přesně jím a nemusím se bát alergické reakce...

Cca před hodinou jsme domoštovali vlastní jablka (první letošní várka z padaných, ještě budou tak dvě až tři - vybavení máme vlastní i když je vše ruční takže si člověk mákne víc než kdyby si to nechal zmoštovat a trvá to i delší dobu, ale co...) a získali jsme skoro 40 litrů kvalitního domácího moštu... vážně myslíte, že vám v nějaké restauraci mohou dát podobně kvalitní? ;-)

+2/0
14.9.2014 11:53

P49a50v34e46l 67S17ý50k40o68r60a 7937242787921

Jak to konzervujete ? Tepelně, nebo křenem ?

0/0
14.9.2014 11:55

M24i78l12a34n 94V73o19s28t34r23ý 6229326844134

Většina se spotřebuje dost rychle tudíž konzervace není potřeba a zbytek se konzervuje tepelně, tak vydrží (vyzkoušeno) i dva roky...

+1/0
14.9.2014 12:05

P28a51v56e47l 67S48ý91k89o66r44a 7677592977741

Nejlepší je čerstvý. Tepelně zničíte enzymy, a asi i fytochemikálie. 5 minut vaření 10 % vitamínu C.

Nebylo by lepší, jablka uskladnit a lisovat každé ráno ? Absolutně čerstvé ?

0/0
14.9.2014 12:10

M72i70l13a89n 55V64o81s19t58r19ý 6449566204394

Asi jste nikdy nelisoval... ;-) ono to jednak chvilku zabere a hlavně to je i docela slušný tělocvik... ;-) ano jde si koupit automatický mlýnek místo točení klikou, jde koupit automatický lis... ale proč když vše zvládáme u mechanických? Je to fyzicky náročnější, ale zase má z toho potom člověk lepší pocit... kromě toho my při namoštování 150 litrů zavaříme tak 20-30 litrů takže naprostou většinu konzumujeme bez tepelného zpracování... ;-)

0/0
14.9.2014 12:27

O90l16d35ř52i94c79h 70B39í83l41ý 7248755264426

já nevím, ale na dobrej avokádo toast, humus atd bych si klidně zašel a než si dal pivo ( pivo občas piju a chutná mi ), vodu tak dobrej smoothie, nebo jinej nápoj....já s tím problém nemám...

Nikomu to nenutím, ale chce to trochu si posunout rozhled, ono když 30-40-50 let slýcháte z bedny a dalších pitomostí pořád tu pohádku o tom co je nejlepší, tak se není co divit, že přírodě člověk moc šancí nedá :D

Vegetarián ani vitarián nejsem.

+2/0
14.9.2014 11:57

J39i34ř27í 93H18o52r30á56k 6534504283626

Já jsem nemocný byl. Za posledních 50 let dvakrát po týdnu. K tomu jednou 3 týdny. To jsem si přivezl nějakou infekci z cest. A jím normálně.

+5/0
14.9.2014 11:09
Foto

R24i25c69h46a12r90d 88P10o14l86á48š14e51k 9684203330899

R^R^, mám to podobně, jenom to není těch 50 let, ale asi tak posledních 15-20.

+1/0
14.9.2014 11:35

M67i93l35a51n 35V95o38s81t53r64ý 6419476574234

Je nás víc... ;-)

0/0
14.9.2014 11:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.