Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vitariánská restaurace nevaří ani nepeče. A špagety dělá z cuket

Za poslední tři roky nebyla provozovatelka Kiwi Raw Food restaurace Jana Neduchalová nemocná. Přičítá to syrové stravě, kterou jí. A kterou připravuje ve svém brněnském podniku, prvním svého druhu v celé republice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P87a75v33e55l 11O10d60r84a38z47i18l 6684319887430

Není nad tvrzení, že jím přirozeně, když půlku stravy ženu sušičkou a druhou nějakým odšťavňovačem, to pralidé typicky využívali.8-o

+1/0
15.9.2014 7:59

R34o40m47a16n 76K14o27n17e83č47n32ý 4324978643

Piji makove mleko-to se pak nedivim,ze jim vse chutna

0/0
15.9.2014 6:43

P68a82v45e24l 55O74d93r22a12z26i96l 6374589777910

Vařím, peču, smažím, griluju, zapékám, opékám.

A anitbiotika jsem neměl asi 10 let, nepamatuju, kdy naposled.

+3/−1
14.9.2014 21:46

J28a49n79a 16L76a39n73g74o30v59á 2785526610773

Ty pohankové placky z obrázku jsou taky syrové?:-/

0/0
14.9.2014 20:48

J80a17n 86Š57e67s41t20á59k 3908389709924

"Právě avokáda nebo třeba i manga a banány jsou potraviny, které tu přirozeně nerostou." No právě:-), a co tedy zase teorie, že doma se má zobat jen to, co domA přirozeně roste?;-D

+2/0
14.9.2014 15:41

P54a34v70e75l 13O38d95r57a14z94i70l 6534279567800

No ta je pro vitariány nepoužitelná, protože oni potřebují zrní z poloviny planety. Sice tu jsou pověry o aflatoxinech atd., ale to jsou určitě jen nějaké výpady morousů ;-)

0/0
15.9.2014 7:58

J34a76n 82Š45e24s12t83á41k 3328519129864

no přiznám se, že jsem byl dřív docela fanda na soju, ale jak jsem jednou četl v čem se skladuje a jak často plesniví, tak mě to nějak přešlo, fakt věřím tomu co vyroste tady a nemusí s e tahat přes půl plańety

0/0
15.9.2014 9:34

K11a88r88o53l31í11n80a 68L29y57s73o78v54á 6748777429652

Díky za zajímavý článek.Já budu skoro dva roky na syrové stravě také,ale restauraci ještě nemám:-).Můžu potvrdit,že po krátkém čase se člověk začne cítit neuvěřitelně dobře a plný síly. Já nebyla nemocná celou tu dobu a navíc mně úplně přešly bolesti hlavy.A ty chutě,které neustále objevuje různým kombinováním!A dezerty,které se dají vyrobit,jsou neskutečně lahodné a mí přátelé už dopředu hlásí,že jim nemám nic jiného připravovat.To,že někdo je "masožrout" a pochutná si na dobře propečeném bůčku neznamená,že nemůže být celý život zdravý.Kromě způsobu stravování se na našem zdraví podílejí i genetické vlivy a zátěže a tak zatímco jeden má už po několika letech vysoký cholesterol,tlak i diabetes,druhý je ještě v osmdesáti čilý jako rybička.Ale je pravda,že tyhle zátěže se změnou stravy dají zvrátit.Zatímco celá moje rodina se stravuje klasicky a trpí už od třiceti let vysokým tlakem,cholesterolem a někteří mají i diabetes a srdečně-cévní choroby,tak já,i na prahu šedesátky,jsem zdravá.Člověk by si z ničeho neměl dělat dogma a přehánět to se lpěním na tom,co smím nebo nesmím.Pokud ho k tomu nevedou vážné zdravotní problémy nebo nějaké etické překážky,tak může čas od času vybočit ze svých zvyklostí a dát si něco jiného.Důležité je,aby byl v pohodě a nedělal si kvůli tomu výčitky.Když bude jíst kvalitní,průmyslově nezpracované potraviny,bez přebytku tuku,cukru nebo pečiva a mléčných výrobků,může vést dlouhý a spokojený život bez toho,že by měl pocit,že o něco přišel.

+4/0
14.9.2014 14:23

J14i13ř26í 44H88o17r71á88k 6494804493326

Je si ty šťávy pijte, já byl za 50 let týdnů marod včetně 3 týdnů kvůli průjmu, potom co jsem na cestách sežral právě nějaké tepelně neupravené věci plné vašich enzymů ... je mi 65. Vedle důchodu si spokojeně pracuju, chuť na ...y mi nechybí (protože ji mám!, ne protože bych už dávno nevěděl co to je vy vo-ové). A tyhlety s-ačky si žádnou reklamou vnutit nenechám!

+3/−2
14.9.2014 12:26

O33l89d17ř82i80c31h 77B59í30l91ý 7218605514766

evidentně moc spokojenej nebudete s ohledem na způsob jakým jste nám to sdělil ;-D 

Jen by mě zajímalo, podle čeho soudíte, že to jsou fekálie. Pokud něco chcete kritizovat, měl byste to nejdříve zkusit....jinak jen hloupě plácáte.

+3/−1
14.9.2014 12:57

O18l42d92ř37i52c23h 43B60í82l29ý 7788965934156

přemýšlím, jestli jste si nenechal vnutit tyhle odpadky 

http://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/jime-prilis-masa-a-mirime-do-ekologicke-katastrofy-tvrdi-vedci_318145.html#.VBWFeRYVCM8

+1/−1
14.9.2014 14:11

F18r31a52n51t60i75š18e95k 32P11o46l42í84v14k23a 8901695651618

;-D já nebyl nemocný asi 25 let, energie mám na rozdávání a 'žeru' bůček bez uzardění. Mám si taky založit restauračku a pořádat kurzy? ;-D

+3/−1
14.9.2014 12:25

T69o38m73a94s 43N72o28v78o81t38n40y 3741836988769

Při čtení jsem dostal chuť na dobrou grilovanou klobásku. Jinak mošty a šťávy z ovoce/zeleniny mám rád taky, ale být jen na tom, to fakt ne.

+3/−1
14.9.2014 12:06

V22o87j17t17ě47c60h 17R52ů80ž33e98k 1777282984862

Jednou jsem tam chtěl jít, ale měli zavřeno, takže vitariáni jsou všichni úplní de*ilové a měli by je zkompostovat

Nemyslím to vážně, jen paroduji logiku zapřísáhlých odpůrců vitariánství.

0/0
14.9.2014 11:57

P63a49v96e67l 62S40ý33k31o75r38a 7727682117571

Byl jsem na ochutnávce Vitariánské restaurace ve Zlíně. Velmi dobré. Nádhera. Mohu jedině doporučit. [>-]

+1/0
14.9.2014 11:24

M93i92l61a61n 15V44o72s69t77r97ý 6299416154424

Vzhledem k tomu, že jsem alergik a vadí mi některé druhy ovoce a zeleniny za předpokladu, že nejsou tepelně zpracované tak by pro mě taková návštěva restaurace také mohla být poslední věc v životě (za předpokladu, že bych tam rovnou nešel nadopovanej léky), takže děkuji nechci... ;-)

0/−1
14.9.2014 11:34

P13a48v96e12l 52S65ý71k73o36r37a 7817282367551

Zkuste začít taky šťávami: http://www.zstyl.cz/co-jime/cerstve-zeleninove-a-ovocne-stavy-odstavnovace

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy. Odšťavňovače.

Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy představují vlastně elixír mládí. Životabudič. Dr. Norman Walker, který byl velkým propagátorem, říkal – lidské tělo je stavěno na dlouhověkost. A i ve stáří máme být zdraví. Sám se dožil 116 nebo 118 let. Ve zdraví. V 80 letech tvrdil, že má více energie, než měl ve 30 letech.

Je to možné, dožít se dlouhověkosti ve zdraví ?

Dnes vidíme všude opak. Spousty různých nemocí, důchodci polykají denně hrstě patáků, umírají na různé nemoci, a pokud možno často ani netouží po dlouhověkosti, při takové kvalitě stáří. Přitom je dost možné, že by to mohlo být jinak. Ovšem čerstvé zeleninové a ovocné šťávy nejsou jen pro důchodce. Mají velký vliv na zdraví i vitalitu dětí a lidí v pracovním věku. A mají vliv i jako léčiva na atopická exém, nejrůznější nemoci, prý i rakovinu. Receptů je spousta, podívejte se, co by vám pomohlo. Teprve cca 200 let se lidé zajímají o kvalitu potravin a zjišťují zajímavé věci.

Co je ta čerstvých zeleninových a ovocných šťávách tak zajímavého ?

Enzymy. A ty se ničí při teplotách nad + 45 °C. Proto

+1/0
14.9.2014 11:53

P12a13v86e46l 73S81ý13k67o71r84a 7957482657461

Co Enzymy. Co teprve fytochemikálie ?

0/0
14.9.2014 11:54

M53i12l89a66n 96V92o93s19t46r23ý 6979546834564

U mě představují problém právě ty šťávy... ;-( třeba třešně jím leda tak v buchtě je tam prostě nutné tepelné zpracování... hlavní alergii mám na brambory (ale jen bez tepelného zpracování) ty mám dokonce zakázáno i jen krájet a loupat (doktorka to komentovala tak, že na syrové brambory bych se neměl ani dívat ;-))... tepelně zpracované mi nevadí, ale syrové  prostě nemohu...

0/0
14.9.2014 12:09

P29e78t57r 46B71á86č73a 8385416825865

Fuj, zlate steacik :-P

+3/−1
14.9.2014 11:18

P13a51v46e50l 13S18ý43k29o58r74a 7817522357981

Řízek mám taky rád, proč to ale nedoplnit čerstvou zeleninovou stravou a šťávami ? [>-]

0/0
14.9.2014 11:25

M56i96l64a40n 10V72o44s49t29r79ý 6689426594964

To ano, ale kvůli tomu nebudu chodit do restaurace...

+2/0
14.9.2014 11:30

O61l37d20ř81i41c91h 25B50í68l19ý 7888255434236

a kvůli steaku jo ?  A co pivo ?

0/0
14.9.2014 11:39

M83i83l83a38n 37V66o13s53t24r41ý 6799546764304

Kvůli steaku určitě, kvůli pivu také... kvůli ovoci a zelenině ne, toho mám dost na zahradě... a ruku na srdce v mnohem vyšší kvalitě, nijak stříkané ani jinak chemicky ošetřené... a hlavně vím co přesně jím a nemusím se bát alergické reakce...

Cca před hodinou jsme domoštovali vlastní jablka (první letošní várka z padaných, ještě budou tak dvě až tři - vybavení máme vlastní i když je vše ruční takže si člověk mákne víc než kdyby si to nechal zmoštovat a trvá to i delší dobu, ale co...) a získali jsme skoro 40 litrů kvalitního domácího moštu... vážně myslíte, že vám v nějaké restauraci mohou dát podobně kvalitní? ;-)

+2/0
14.9.2014 11:53

P20a54v35e62l 49S33ý40k43o40r68a 7687512257281

Jak to konzervujete ? Tepelně, nebo křenem ?

0/0
14.9.2014 11:55

M69i96l37a55n 58V13o69s74t13r47ý 6329146704984

Většina se spotřebuje dost rychle tudíž konzervace není potřeba a zbytek se konzervuje tepelně, tak vydrží (vyzkoušeno) i dva roky...

+1/0
14.9.2014 12:05

P87a86v51e96l 60S56ý80k27o93r70a 7557452847371

Nejlepší je čerstvý. Tepelně zničíte enzymy, a asi i fytochemikálie. 5 minut vaření 10 % vitamínu C.

Nebylo by lepší, jablka uskladnit a lisovat každé ráno ? Absolutně čerstvé ?

0/0
14.9.2014 12:10

M34i80l67a62n 62V64o31s19t70r79ý 6669886774224

Asi jste nikdy nelisoval... ;-) ono to jednak chvilku zabere a hlavně to je i docela slušný tělocvik... ;-) ano jde si koupit automatický mlýnek místo točení klikou, jde koupit automatický lis... ale proč když vše zvládáme u mechanických? Je to fyzicky náročnější, ale zase má z toho potom člověk lepší pocit... kromě toho my při namoštování 150 litrů zavaříme tak 20-30 litrů takže naprostou většinu konzumujeme bez tepelného zpracování... ;-)

0/0
14.9.2014 12:27

O92l78d81ř32i39c68h 86B93í82l41ý 7268445594166

já nevím, ale na dobrej avokádo toast, humus atd bych si klidně zašel a než si dal pivo ( pivo občas piju a chutná mi ), vodu tak dobrej smoothie, nebo jinej nápoj....já s tím problém nemám...

Nikomu to nenutím, ale chce to trochu si posunout rozhled, ono když 30-40-50 let slýcháte z bedny a dalších pitomostí pořád tu pohádku o tom co je nejlepší, tak se není co divit, že přírodě člověk moc šancí nedá :D

Vegetarián ani vitarián nejsem.

+2/0
14.9.2014 11:57

J44i72ř34í 49H42o89r18á23k 6684194213916

Já jsem nemocný byl. Za posledních 50 let dvakrát po týdnu. K tomu jednou 3 týdny. To jsem si přivezl nějakou infekci z cest. A jím normálně.

+5/0
14.9.2014 11:09
Foto

R26i64c56h81a20r65d 72P48o10l58á20š48e11k 9214133840479

R^R^, mám to podobně, jenom to není těch 50 let, ale asi tak posledních 15-20.

+1/0
14.9.2014 11:35

M77i54l49a94n 22V96o77s62t11r42ý 6949126364164

Je nás víc... ;-)

0/0
14.9.2014 11:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.