Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

BARISTA: První espresso jsem měl na benzince. S tetou si dám klidně turka

Kávu se naučil dělat metodou pokus-omyl. Dnes už praží a prodává vlastní značku. Kavárníci by se podle něj měli lidem více otevírat a nedržet se jen ve svém kruhu. „Nejsem zastánce fašistických baristů, kteří hned řeknou, že zákazník je úplně blbý,“ říká barista Michał Stec v rozhovoru pro projekt iDNES.cz Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J94i56ř80í 57E62u46l36e74r 5318299296846

Odkazuji na svůj první příspěvek a tvrdím, že nejlepší káva v Brně (podle mne) se podává v Medlánkách, i když v Masaryčce taky není špatná. 314

0/0
18.2.2015 19:17

J57a47r25d75a 60B55r13a48b23e14n34e32c 1570164469346

a víte, jak si udělám opravdu dobrou kávu já? No do hrnku dám lžičku kafe a zaleju to voodou 90 stupňů teplou. A paráda. No nejsem taky velký barista?

+1/−3
17.2.2015 11:12

J27a94r66o48m27í46r 25N23a66v89a29r48a 7650779416943

Na Vaši otázku mám za sebe jednoduchou odpověď: "Nejste."

+1/0
17.2.2015 12:35

J93a20r95d53a 66B88r72a89b52e82n27e89c 1320584109556

víte jakou odpověď mám pro vás já? No byl to jen fór pane Navaro, vy jediný jste to nepoznal.

+2/0
17.2.2015 18:25

J98a11r56o36m62í80r 66N20a31v11a19r70a 7350639826453

Možná to nepoznali i ti další dva, kteří vám dali dva mínusy ;)

0/0
18.2.2015 12:41

J72i38ř37í 46E20u92l67e38r 5318769956436

Jeden - je určitě od pana Navary, takže kromě něho už jen jeden další.

0/0
18.2.2015 19:14

P29a34v89e17l 88M72a48r63e30š 2153428231521

Tenhle pochopil, že jako etnolog se neuživí a že další studium toho jsou tudíž vyhozené peníze ( jeho i státu). Teď alespon dělá něco smysluplného

+2/−1
16.2.2015 21:08

P84a31v64e78l 11O63d87r10a80z27i93l 6304629457160

Ne vše, co přesahuje vaše obzory, postrádá smysluplnost.

0/0
17.2.2015 8:18
Foto

R43o28s14t85i84s33l90a95v 21S11t81r62ž24í28n25e67k 2951241931342

eulere, každá stará káva stojí za ... s těmi kapslemi si mě rozesmál

+1/0
16.2.2015 17:17

P70a12v58e30l 22O17d42r47a17z95i86l 6354369427300

Tak to je fajnR^.

0/0
17.2.2015 8:18

J12i10ř55í 37E29u93l35e53r 5778289106726

S tou starou kávou máš stržínku pravdu. Jenže než ji zkonzumuji, tak i ta nejlepší - byť dobře skladovaná (v rámci možností) - zparchantí, kdežto kapsle vydrží. Aspoň s Baristou nebo Buondi nemám v tomto ohledu problémy. 314

0/0
18.2.2015 19:12

J81i65ř59í 97E16u68l21e44r 5408689826726

A že jsem tě Stržínku rozesmál, mě opravdu těší.

0/0
18.2.2015 19:15

J76i89ř52í 88E24u24l56e36r 5808969226666

I instantní káva může být někdy pitelná, záleží na výrobci. Pijeme ji ve všední dny, hlavně proto, že se rychle připraví a šálek vyjde velmi levně. O víkendu si připravujeme kávu z kapsle DG, hlavně Barista nebo Buondi. Pravověrné a možná i trochu snobské fajnšmekry popudím, ale tvrdím, že káva z těchto kapslí - je-li připravena do množství cca 40 ml. jak to má být - trumfne kávu z většiny brněnských kaváren, přitom přijde na cca 7 - 8 korun (záleží na tom sledujete-li akce) oproti až 40 Kč za espresso v lepší kavárně. Navíc je příprava velmi rychlá bez nutnosti opustit teplíčko domova. Samozřejmě posezení v dobré kavárně s přáteli má nepochybně své kouzlo a je-li tam káva špičková, stojí za to občas si připlatit. Ale jinak - není nad kapslokafe. 314

+1/−8
16.2.2015 13:06

J49i85ř74í 40E45u58l80e12r 5228439606816

Ještě uvádím, že vlastním ne zrovna levný pákový espressostroj australské provenience, který od doby, kdy jsem koupil kapslovar, stojí nevyužitý. Kdo by se taky páral s přípravou -uchovávat zrnkovou kávu tak aby se moc nekazila, pak pomlít na vhodnou zrnitost, nasypat do sítka, upěchovat, uchytit do stroje, vycejbrat do šálku a nakonec poutírat kuchyňskou linku (zbavit rozsypané mleté kávy) a následně pracně umýt sítka, páku, odstavnou plochu, vylít vodu ze zásobníku, zbavit se lógru ucpávajícího výlevku a vše nakonec usušit a pak patřičně uložit do systému stroje. přitom výsledek nic moc. Zlaté kapsle!!! 314

0/0
16.2.2015 13:15

J56i96ř79í 65E24u97l89e42r 5268819596386

A ještě - podobně jako mě vždy rozesmějí rádobyodborné rozbory chuti a vůní vín prováděné "na slovo vzatými odborníky", obdobně se usmívám i při odborném hodnocení káv, kdy mistr uvede nejméně 10 ingrediencí, které tam cítí. Je to fakt legrace. 314

0/−2
16.2.2015 13:17

J50a45n 38C62h70o73b91o84t 5522914578291

Proč vás to tak rozesmívá? Neláká vás spíš zkusit tam ty jemné nuance vysledovat také?

+1/0
16.2.2015 14:40

J92i79ř97í 80E87u80l60e43r 5398709416276

Dělal jsem, co jsem mohl, snažil jsem se, chuť mám docela dobře vyvinutou, ale na baristy, someliéry a některé rádobyznalce prostě nemám. Tak se nedivte, že se na jejich hodnocení dívám s dávkou nedůvěry. 314

0/0
18.2.2015 19:05

J43a89r21d81a 16B79r49a66b36e45n89e98c 1290274409476

no ale pro snoba je to nezbytný vergl

0/0
17.2.2015 11:07

J51i74ř38í 63E49u59l72e44r 5108189546456

No právě.

0/0
18.2.2015 19:05

J31i26n98d79r14i21c28h 80K61o19l77a72r 7520890925563

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny :D

+5/0
16.2.2015 13:42

J89i97n61d69r50i22c90h 63K41o76l76a83r 7270760815963

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny ;-D

0/0
16.2.2015 13:45

J35i14n45d19r46i19c94h 17K97o58l85a42r 7950650215583

Idnes - opravte si to - at delam, co delam, tak k panu Eulerovi proste prispevek nepridam.

0/0
16.2.2015 13:45

J66i25n53d11r56i83c93h 18K35o44l47a37r 7430440625833

Tak to ja mam doma obyc levnou pakovku a obyc mlynek a kdyz pouziju dobry cerstvy kafe, tak se tomu zadna kapsle nevyrovna. A priprava je taky velmi jednoducha a rychla.

+2/0
16.2.2015 13:39

J36i80ř46í 48E54u83l20e79r 5138539706906

No jo, vždyť jsem taky psal, že ten můj Catler je nic moc.

0/0
18.2.2015 19:07

P36a57v67e74l 65O28d27r12a33z80i50l 6504199377830

Máte naprostou pravdu. Guláš z konzervy je taky lepší, než čerstvý steak.

0/0
17.2.2015 8:20

E11v70a 67H73a63s95n11í16k25o29v72á 1134811156724

Pána jsem nedávno viděla, dělal ochutnávku kávy. Sympatický mladík, který si na nic nehraje a snaží se prodat to, čemu věří.

0/0
16.2.2015 13:06
Foto

M96a12r23t13i81n 76F76a72l70t25ý27n 9601606544398

Pan barista asi v životě neslyšel o french pressu, že tak šmahem odsuzuje pití turka. Byť ho pije u tetičky - jak předesílá, aby ho někdo nenapadl, že je ...mno, jak bych to nazval kulantně. Je. A nebo ta redaktorka co ten rozhovor zmastila dohromady.

Článek je dlouhý, honí se v něm několik rovin... od tetičky pře tržnice do snobské kavárny, na kterou si pan barista nehraje... Asi nám chtějí v Brně a na Moravě ukázat, jak má článek vypadat. Nemá. Mnoho psů je zajícova smrt. ;-)

Krom toho osobně nesnáším propagaci ekoterorismu typu: "s cibetkovou bych měl problém kvůli týrání zvířat". On to někdy viděl? Ne, že by to třeba nebyla pravda. Ale v tom případě ať raději nekupuji milé kytičky, přeci chudinky trpí, když je řežou. Ať nemyje šálky a sklo v šamponech a moderních čistících prostředcích, potažmo v myčkách... protože se tím znečisťuje voda a co tomu řeknou chudinky rybičky... A předpokládám, že je vegetarián. Víc jak do půli se ten článek číst nedal.

Děkuji.

Až pojedu za kamarády do Brna, jeho kavárnu vyhledávat speciálně kvůli tomu nebudu.

+3/−19
16.2.2015 12:48

J94i39n27d98r18i18c45h 79K17o93l34a51r 7510550925243

To je nejaka nemoc, cim trpite? :D ... Zadneho turka nekritizuje a kdyz uz jde o ten french press, tak je to prakticky neco mezi turkem a filtrovanou/prekapavanou - kterou primo doporucuje jako dobrou variantu. Takze predpokladam, ze asi nemel potrebu ho zminovat. Zrejme jste ho dostal na vanoce, tak jste se pokusil zamachrovat. Existuje spousta druhu priprav kavy vacuum pot, nas ceskej turek, pravej turek v dzezve, vami zminovany french press, mokavar, presso atd. atd. Pokud by je musel barista vsechny vyjmenovavat a vysvetlovat, tak by clanek asi byl o necem jinem, nez mel puvodne byt.

+14/−1
16.2.2015 13:04

M44a96r59t82i47n 37K15a55r17á34s97e95k 9578453458508

Co ma french press s turkem? French press je v zasade filtrovana kava kterou doporucuje, mate to nejake pomotane...

+1/0
16.2.2015 13:13

J60i84n33d42r85i81c95h 63K61o32l15a18r 7560340355273

tak filtrovana - to kafe se louhuje jen v dobe filtrovani ... turek ma s french pressem spolecne to, ze logr zalije varici z konve a louhuje se celou dobu, jen tam pak je sito, ktery vam tam ten logr nepusti .. takze bych rekl, ze to je neco mezi turkem a filtrovanou. Ale to je jen detail. Pan si chtel holt postezovat :)

0/−1
16.2.2015 13:18

M77a10r82t62i10n 71K91a67r33á71s91e82k 9208483318718

French press se zalije, chvilku pocka a pak se "zcedi sitkem" a  slije ..... efektivne se ta kava louhuje priblizne stejne dlouho jako u vsech jinych typu filtrovani...

+4/0
16.2.2015 13:19

J58i82n90d65r31i59c37h 61K10o94l30a24r 7320960975813

Samozrejme, ale jsou lidi, co to v tom louhuji porad a jen si odlivaji do hrnicku .. pak uz je to proste turek bez logru. Ale urcite s Vami nepolemizuju, jen rikam, ze french press je neco mezi filtrovanou a ceskym turkem. Zalezi na kazdem, jak jej pouzije :)

+1/0
16.2.2015 13:47

M27a57r61t81i49n 87K92a65r19á24s89e22k 9538223108438

Jo tak to me nenapadlo ze to nekdo dela takhle kouzelne - pak je to samozrejme v podstate turek bez logru....

+2/0
16.2.2015 14:04

P59a73v42e68l 94O28d71r31a61z14i50l 6764449367720

... aneb jak ze sebe udělat Brouka Pytlíka, že, pane Faltýne. Stává se vám to často?

0/0
17.2.2015 8:21

J19a83r39o31m73í19r 75N43a12v72a65r49a 7230719866513

Pan autor článku asi nikdy nepil kvalitní kávu, že tu poučuje jak Komenský před tabulí. Zmaštěný není určitě rozhovor, ale spíše příspěvek, který se chce tvářit inteligentně, přínosně a věcně, i když věcný absolutně není a o dalších přínosech mluvit není potřeba.

Příspěvek je dlouhý, o rovinách ani není potřeba se zmiňovat. Očividně se jedná o maloměstkého čecháčka, který přece nemá problém s Moravou a Brnem a proto se k nim nebude nikdy škaredě vyjadřovat, i když to dělá v polovině případů. ;-)

Použití ekoterorismu je trošku přitažené za vlasy.. Co se týče cibetek...tak je málo pravděpodobné, že by jich bylo takové množství ve volné přírodě a "produkovaly" tolik kávy, kolik jich je na trhu. Jediné logické vysvětlení je, že existují farmy, kde tyto cibetky žijí a jsou krmeny kávovými zrny... A nepředpokládám, že by tam žily v párech s kabelovkou a rádiem v klecích 20x20 metrů..

Kamarádi z Brna budou jistě rádi, že s Vámi na speciální kávy chodit nebudou muset, určitě by si to s někým takovým nevychutnali.

Děkuji,

pan Chytrolín.

+1/0
17.2.2015 12:47

M90a36r33k82é40t40a 94V39e77n58c59l74ů 2625427620567

To je objev, ten french press, že? Hned má člověk pocit, že může takhle trapně poučovat. A to počkejte, co s Vaším egem udělá, až zjistíte, jak se používá bialetka!

A moc Vás prosím, nejezděte za kamarády do Brna, nic pěkného by Vás tam nečekalo. Možná by Vám na Moravě chtěli ukázat i plno dalších věcí.

0/0
19.2.2015 10:10

J88i48ř69í 53E54u32l88e78r 5558979646556

Ve fotogalerii je řada obrázků našeho baristy jak připravuje kávu. Jen nevím, jestli jen pro sebe nebo i pro zákazníky. Proč to píši? Protože dopátrat se místa, kam bych si na jeho kávu zašel, se podaří až po drahném proklikávání, a to ještě stěží. Je vidět, že pokud mistr barista dělá kávu i pro zákazníky, o reklamu toho místa se nijak nesnaží.

0/−2
16.2.2015 11:54

P66e71t90r 58Š37k26o86d64a 5637920194440

Obávám se, že tohle není vina jeho, ale redakce kvůli skryté reklamě.

+2/0
16.2.2015 12:21

T53o29m35á80š 54K81o14c63i73a92n 9124199837686

Však na jedné fotce je vidět Mitte. Takže tam si na to můžete zajít. Je to v Brně pod špalíčkem...

0/0
16.2.2015 12:56

J67a47n 54C36h41o74b49o94t 5212854678251

Držím palce!

Obecně nechápu gastronomy, kteří cítí potřebu "poučoopravovat" zákazníka. Pokud chtějí samé osvícence, musí ty své moky holt konzumovat sami.

Podobné je to, když si člověk leckde v Rakousku objedná "Weißbier" a dostane se mu opravy, jestli  myslí Hefeweizen. Dát zákazníkovi na cestu nové znalosti, nic proti, ale hned zkrajě mu vysvětlit, že je debil, to moc hostů nenadchne.

+1/−1
16.2.2015 11:51

J34a26n 74C90h35o54b60o19t 5102134628971

Tomáš Velčovský...vy pracujete někde v Rakousky za barem, nebo prostě jen rád nasíráte hosty?

0/0
16.2.2015 14:39

M10a25r60t91i69n 73S69k80á73l68a 8574497198368

Největší problém českých baristů je to, že když do kavárny dorazí vidlák jako já a chce si na zahřátí dát kávu s mlékem do velkého hrnečku 0.3-0.4 litru, tak barista kouká jak puk a nabízí skvělé kávy do minihrníčku 0.05l, což je mi naprosto k ničemu. V zahraničí to nabízejí normálně. I dobrá/kvalitní káva nemusí být nutně supersilná a supermalá.

+6/−2
16.2.2015 11:50

J61a43n 94C58h18o48b22o39t 5572864878811

Nojo, ale to už je prostě káva s mlékem, nejspíš filtrovaná. Espresso bych v té velikosti nedojil.

Ale pravda, v zahraničí do běžně umějí...a pořád ještě nedělají půllitrové "espresso", jak je běžné na českýc benzínkách.

+1/0
16.2.2015 11:52

M67i56l58a74n 67K64l84o56u35č26e23k 3560345468267

Řeknete že chcete americano, tomu by měli rozumět.

+5/0
16.2.2015 11:59

J86a50n 64C67h35o80b97o92t 5262234518931

Americano je pořád ještě velikost zhruba plného většího hrnku na espresso...možná 80ml? Rozhodně žádné stovky ml...každé české "espresso" z benzínky vě větší, než americano.

0/0
16.2.2015 14:34

J23i84n70d67r72i13c86h 16K23o32l98a11r 7920640625103

Tak holt takovy barista nebude mit od vas kseft. To je jednoduchy. Zakaznik nosi penize a i tenhle barista z clanku bere filtrovanou kavu jako dobrou variantu, takze ten by vam asi velkej hrnek udelal.

0/0
16.2.2015 13:07

M44a30r47t33i71n 32K35a87r91á29s62e10k 9688623418608

No v kavarnach kam chodim ja maji bezne ve velikosti 0,3 i vice na vyber docela dost (zpravila Latte macchiatto - espresso s honde mlekem, americano - espresso naredene horkou vodou, nebo filtr)

0/0
16.2.2015 13:18

P26a69v70e70l 64M58a49r52e46š 2393138631511

To je CaféAmericano, ne? mně ji teda nabídnout, ale musíte si o ní říct. Pokud chcete jem espresso, dostanete ten minihrníček

0/0
16.2.2015 21:14

P63e73t69r 28S96c58h95ö75n 7273326892593

Rozumný mladík. Jeho povídání o kávě a řemesle baristy se dalo číst. Za mě palec nahoru.

+6/0
16.2.2015 11:48

J82a74n 53C49h86l47u59b89n48a 9845320922910

Sladká káva? Budu za neandrtálce, ale s tím jsem se ještě nesetkal:) Nemusím mít kafe denně, takže nejsem odborník, ale i v lepší kavárně jsem měl kávu buď hořkou nebo trochu kyselou. Babo raď:)

0/0
16.2.2015 11:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.