Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

BARISTA: První espresso jsem měl na benzince. S tetou si dám klidně turka

Kávu se naučil dělat metodou pokus-omyl. Dnes už praží a prodává vlastní značku. Kavárníci by se podle něj měli lidem více otevírat a nedržet se jen ve svém kruhu. „Nejsem zastánce fašistických baristů, kteří hned řeknou, že zákazník je úplně blbý,“ říká barista Michał Stec v rozhovoru pro projekt iDNES.cz Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J93i37ř73í 68E58u14l37e94r 5488119166966

Odkazuji na svůj první příspěvek a tvrdím, že nejlepší káva v Brně (podle mne) se podává v Medlánkách, i když v Masaryčce taky není špatná. 314

0/0
18.2.2015 19:17

J70a39r56d49a 89B80r58a75b73e30n46e61c 1320294109716

a víte, jak si udělám opravdu dobrou kávu já? No do hrnku dám lžičku kafe a zaleju to voodou 90 stupňů teplou. A paráda. No nejsem taky velký barista?

+1/−3
17.2.2015 11:12

J33a86r61o89m64í40r 69N50a40v52a36r26a 7610319636913

Na Vaši otázku mám za sebe jednoduchou odpověď: "Nejste."

+1/0
17.2.2015 12:35

J65a28r52d29a 10B64r49a44b51e65n39e72c 1890224469386

víte jakou odpověď mám pro vás já? No byl to jen fór pane Navaro, vy jediný jste to nepoznal.

+2/0
17.2.2015 18:25

J14a65r70o61m48í26r 42N39a69v16a19r46a 7530419236513

Možná to nepoznali i ti další dva, kteří vám dali dva mínusy ;)

0/0
18.2.2015 12:41

J66i54ř94í 14E75u79l71e68r 5478269476976

Jeden - je určitě od pana Navary, takže kromě něho už jen jeden další.

0/0
18.2.2015 19:14

P11a95v60e27l 16M96a22r95e59š 2113528481841

Tenhle pochopil, že jako etnolog se neuživí a že další studium toho jsou tudíž vyhozené peníze ( jeho i státu). Teď alespon dělá něco smysluplného

+2/−1
16.2.2015 21:08

P22a59v92e54l 12O90d20r51a86z16i44l 6264429627330

Ne vše, co přesahuje vaše obzory, postrádá smysluplnost.

0/0
17.2.2015 8:18
Foto

R93o12s24t31i78s43l38a72v 55S90t39r55ž29í27n91e64k 2121561281622

eulere, každá stará káva stojí za ... s těmi kapslemi si mě rozesmál

+1/0
16.2.2015 17:17

P30a77v23e44l 35O36d55r24a88z25i11l 6734449887120

Tak to je fajnR^.

0/0
17.2.2015 8:18

J56i86ř30í 69E51u83l85e47r 5628729446906

S tou starou kávou máš stržínku pravdu. Jenže než ji zkonzumuji, tak i ta nejlepší - byť dobře skladovaná (v rámci možností) - zparchantí, kdežto kapsle vydrží. Aspoň s Baristou nebo Buondi nemám v tomto ohledu problémy. 314

0/0
18.2.2015 19:12

J34i93ř51í 42E69u24l98e12r 5258879796956

A že jsem tě Stržínku rozesmál, mě opravdu těší.

0/0
18.2.2015 19:15

J51i86ř24í 82E39u89l65e21r 5408249446776

I instantní káva může být někdy pitelná, záleží na výrobci. Pijeme ji ve všední dny, hlavně proto, že se rychle připraví a šálek vyjde velmi levně. O víkendu si připravujeme kávu z kapsle DG, hlavně Barista nebo Buondi. Pravověrné a možná i trochu snobské fajnšmekry popudím, ale tvrdím, že káva z těchto kapslí - je-li připravena do množství cca 40 ml. jak to má být - trumfne kávu z většiny brněnských kaváren, přitom přijde na cca 7 - 8 korun (záleží na tom sledujete-li akce) oproti až 40 Kč za espresso v lepší kavárně. Navíc je příprava velmi rychlá bez nutnosti opustit teplíčko domova. Samozřejmě posezení v dobré kavárně s přáteli má nepochybně své kouzlo a je-li tam káva špičková, stojí za to občas si připlatit. Ale jinak - není nad kapslokafe. 314

+1/−8
16.2.2015 13:06

J81i85ř75í 78E43u39l60e70r 5908459316296

Ještě uvádím, že vlastním ne zrovna levný pákový espressostroj australské provenience, který od doby, kdy jsem koupil kapslovar, stojí nevyužitý. Kdo by se taky páral s přípravou -uchovávat zrnkovou kávu tak aby se moc nekazila, pak pomlít na vhodnou zrnitost, nasypat do sítka, upěchovat, uchytit do stroje, vycejbrat do šálku a nakonec poutírat kuchyňskou linku (zbavit rozsypané mleté kávy) a následně pracně umýt sítka, páku, odstavnou plochu, vylít vodu ze zásobníku, zbavit se lógru ucpávajícího výlevku a vše nakonec usušit a pak patřičně uložit do systému stroje. přitom výsledek nic moc. Zlaté kapsle!!! 314

0/0
16.2.2015 13:15

J47i82ř41í 59E45u85l85e68r 5168349276636

A ještě - podobně jako mě vždy rozesmějí rádobyodborné rozbory chuti a vůní vín prováděné "na slovo vzatými odborníky", obdobně se usmívám i při odborném hodnocení káv, kdy mistr uvede nejméně 10 ingrediencí, které tam cítí. Je to fakt legrace. 314

0/−2
16.2.2015 13:17

J69a13n 17C72h17o33b60o19t 5582724608821

Proč vás to tak rozesmívá? Neláká vás spíš zkusit tam ty jemné nuance vysledovat také?

+1/0
16.2.2015 14:40

J47i30ř68í 84E37u18l14e16r 5658939456566

Dělal jsem, co jsem mohl, snažil jsem se, chuť mám docela dobře vyvinutou, ale na baristy, someliéry a některé rádobyznalce prostě nemám. Tak se nedivte, že se na jejich hodnocení dívám s dávkou nedůvěry. 314

0/0
18.2.2015 19:05

J58a15r74d53a 37B75r70a57b68e21n18e40c 1320864639676

no ale pro snoba je to nezbytný vergl

0/0
17.2.2015 11:07

J83i21ř69í 73E31u57l21e24r 5268119406966

No právě.

0/0
18.2.2015 19:05

J29i20n97d74r67i60c24h 11K57o16l80a82r 7120130235353

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny :D

+5/0
16.2.2015 13:42

J21i38n62d49r54i46c32h 53K33o70l34a10r 7930590375363

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny ;-D

0/0
16.2.2015 13:45

J44i72n37d58r23i42c72h 70K72o61l19a77r 7400860715283

Idnes - opravte si to - at delam, co delam, tak k panu Eulerovi proste prispevek nepridam.

0/0
16.2.2015 13:45

J44i85n13d87r48i90c51h 81K87o53l51a95r 7350230175963

Tak to ja mam doma obyc levnou pakovku a obyc mlynek a kdyz pouziju dobry cerstvy kafe, tak se tomu zadna kapsle nevyrovna. A priprava je taky velmi jednoducha a rychla.

+2/0
16.2.2015 13:39

J78i54ř47í 38E74u64l21e77r 5648909756926

No jo, vždyť jsem taky psal, že ten můj Catler je nic moc.

0/0
18.2.2015 19:07

P36a53v23e46l 97O16d65r18a56z48i87l 6534319557700

Máte naprostou pravdu. Guláš z konzervy je taky lepší, než čerstvý steak.

0/0
17.2.2015 8:20

E68v90a 75H45a59s53n22í98k85o49v43á 1534781736344

Pána jsem nedávno viděla, dělal ochutnávku kávy. Sympatický mladík, který si na nic nehraje a snaží se prodat to, čemu věří.

0/0
16.2.2015 13:06
Foto

M32a56r24t58i54n 43F40a15l97t29ý57n 9981496394658

Pan barista asi v životě neslyšel o french pressu, že tak šmahem odsuzuje pití turka. Byť ho pije u tetičky - jak předesílá, aby ho někdo nenapadl, že je ...mno, jak bych to nazval kulantně. Je. A nebo ta redaktorka co ten rozhovor zmastila dohromady.

Článek je dlouhý, honí se v něm několik rovin... od tetičky pře tržnice do snobské kavárny, na kterou si pan barista nehraje... Asi nám chtějí v Brně a na Moravě ukázat, jak má článek vypadat. Nemá. Mnoho psů je zajícova smrt. ;-)

Krom toho osobně nesnáším propagaci ekoterorismu typu: "s cibetkovou bych měl problém kvůli týrání zvířat". On to někdy viděl? Ne, že by to třeba nebyla pravda. Ale v tom případě ať raději nekupuji milé kytičky, přeci chudinky trpí, když je řežou. Ať nemyje šálky a sklo v šamponech a moderních čistících prostředcích, potažmo v myčkách... protože se tím znečisťuje voda a co tomu řeknou chudinky rybičky... A předpokládám, že je vegetarián. Víc jak do půli se ten článek číst nedal.

Děkuji.

Až pojedu za kamarády do Brna, jeho kavárnu vyhledávat speciálně kvůli tomu nebudu.

+3/−19
16.2.2015 12:48

J92i17n29d93r51i85c88h 55K26o48l24a54r 7360950645623

To je nejaka nemoc, cim trpite? :D ... Zadneho turka nekritizuje a kdyz uz jde o ten french press, tak je to prakticky neco mezi turkem a filtrovanou/prekapavanou - kterou primo doporucuje jako dobrou variantu. Takze predpokladam, ze asi nemel potrebu ho zminovat. Zrejme jste ho dostal na vanoce, tak jste se pokusil zamachrovat. Existuje spousta druhu priprav kavy vacuum pot, nas ceskej turek, pravej turek v dzezve, vami zminovany french press, mokavar, presso atd. atd. Pokud by je musel barista vsechny vyjmenovavat a vysvetlovat, tak by clanek asi byl o necem jinem, nez mel puvodne byt.

+14/−1
16.2.2015 13:04

M85a43r31t25i41n 38K71a10r36á38s85e77k 9258113548718

Co ma french press s turkem? French press je v zasade filtrovana kava kterou doporucuje, mate to nejake pomotane...

+1/0
16.2.2015 13:13

J68i29n55d36r33i84c31h 47K43o10l97a19r 7400870145183

tak filtrovana - to kafe se louhuje jen v dobe filtrovani ... turek ma s french pressem spolecne to, ze logr zalije varici z konve a louhuje se celou dobu, jen tam pak je sito, ktery vam tam ten logr nepusti .. takze bych rekl, ze to je neco mezi turkem a filtrovanou. Ale to je jen detail. Pan si chtel holt postezovat :)

0/−1
16.2.2015 13:18

M43a66r70t64i28n 23K34a64r44á28s66e23k 9108213398248

French press se zalije, chvilku pocka a pak se "zcedi sitkem" a  slije ..... efektivne se ta kava louhuje priblizne stejne dlouho jako u vsech jinych typu filtrovani...

+4/0
16.2.2015 13:19

J93i51n85d16r50i37c38h 10K22o82l81a40r 7400610685473

Samozrejme, ale jsou lidi, co to v tom louhuji porad a jen si odlivaji do hrnicku .. pak uz je to proste turek bez logru. Ale urcite s Vami nepolemizuju, jen rikam, ze french press je neco mezi filtrovanou a ceskym turkem. Zalezi na kazdem, jak jej pouzije :)

+1/0
16.2.2015 13:47

M34a77r44t58i40n 88K53a54r94á90s90e14k 9288173478328

Jo tak to me nenapadlo ze to nekdo dela takhle kouzelne - pak je to samozrejme v podstate turek bez logru....

+2/0
16.2.2015 14:04

P70a82v25e88l 12O96d67r15a38z69i51l 6444419937330

... aneb jak ze sebe udělat Brouka Pytlíka, že, pane Faltýne. Stává se vám to často?

0/0
17.2.2015 8:21

J82a59r28o88m32í75r 80N83a14v97a40r21a 7580469336813

Pan autor článku asi nikdy nepil kvalitní kávu, že tu poučuje jak Komenský před tabulí. Zmaštěný není určitě rozhovor, ale spíše příspěvek, který se chce tvářit inteligentně, přínosně a věcně, i když věcný absolutně není a o dalších přínosech mluvit není potřeba.

Příspěvek je dlouhý, o rovinách ani není potřeba se zmiňovat. Očividně se jedná o maloměstkého čecháčka, který přece nemá problém s Moravou a Brnem a proto se k nim nebude nikdy škaredě vyjadřovat, i když to dělá v polovině případů. ;-)

Použití ekoterorismu je trošku přitažené za vlasy.. Co se týče cibetek...tak je málo pravděpodobné, že by jich bylo takové množství ve volné přírodě a "produkovaly" tolik kávy, kolik jich je na trhu. Jediné logické vysvětlení je, že existují farmy, kde tyto cibetky žijí a jsou krmeny kávovými zrny... A nepředpokládám, že by tam žily v párech s kabelovkou a rádiem v klecích 20x20 metrů..

Kamarádi z Brna budou jistě rádi, že s Vámi na speciální kávy chodit nebudou muset, určitě by si to s někým takovým nevychutnali.

Děkuji,

pan Chytrolín.

+1/0
17.2.2015 12:47

M15a45r58k68é56t45a 79V45e36n20c39l30ů 2695477190237

To je objev, ten french press, že? Hned má člověk pocit, že může takhle trapně poučovat. A to počkejte, co s Vaším egem udělá, až zjistíte, jak se používá bialetka!

A moc Vás prosím, nejezděte za kamarády do Brna, nic pěkného by Vás tam nečekalo. Možná by Vám na Moravě chtěli ukázat i plno dalších věcí.

0/0
19.2.2015 10:10

J10i66ř18í 54E98u27l25e55r 5898989216906

Ve fotogalerii je řada obrázků našeho baristy jak připravuje kávu. Jen nevím, jestli jen pro sebe nebo i pro zákazníky. Proč to píši? Protože dopátrat se místa, kam bych si na jeho kávu zašel, se podaří až po drahném proklikávání, a to ještě stěží. Je vidět, že pokud mistr barista dělá kávu i pro zákazníky, o reklamu toho místa se nijak nesnaží.

0/−2
16.2.2015 11:54

P70e84t18r 68Š14k87o46d98a 5817340754460

Obávám se, že tohle není vina jeho, ale redakce kvůli skryté reklamě.

+2/0
16.2.2015 12:21

T78o81m61á21š 46K59o24c66i88a27n 9214919377776

Však na jedné fotce je vidět Mitte. Takže tam si na to můžete zajít. Je to v Brně pod špalíčkem...

0/0
16.2.2015 12:56

J82a86n 29C13h78o57b34o88t 5732514118691

Držím palce!

Obecně nechápu gastronomy, kteří cítí potřebu "poučoopravovat" zákazníka. Pokud chtějí samé osvícence, musí ty své moky holt konzumovat sami.

Podobné je to, když si člověk leckde v Rakousku objedná "Weißbier" a dostane se mu opravy, jestli  myslí Hefeweizen. Dát zákazníkovi na cestu nové znalosti, nic proti, ale hned zkrajě mu vysvětlit, že je debil, to moc hostů nenadchne.

+1/−1
16.2.2015 11:51

J25a80n 10C19h40o75b89o71t 5752264648131

Tomáš Velčovský...vy pracujete někde v Rakousky za barem, nebo prostě jen rád nasíráte hosty?

0/0
16.2.2015 14:39

M18a39r83t54i11n 53S73k26á40l36a 8144587788788

Největší problém českých baristů je to, že když do kavárny dorazí vidlák jako já a chce si na zahřátí dát kávu s mlékem do velkého hrnečku 0.3-0.4 litru, tak barista kouká jak puk a nabízí skvělé kávy do minihrníčku 0.05l, což je mi naprosto k ničemu. V zahraničí to nabízejí normálně. I dobrá/kvalitní káva nemusí být nutně supersilná a supermalá.

+6/−2
16.2.2015 11:50

J54a28n 22C88h18o20b20o75t 5442424658781

Nojo, ale to už je prostě káva s mlékem, nejspíš filtrovaná. Espresso bych v té velikosti nedojil.

Ale pravda, v zahraničí do běžně umějí...a pořád ještě nedělají půllitrové "espresso", jak je běžné na českýc benzínkách.

+1/0
16.2.2015 11:52

M85i44l11a64n 12K65l32o26u93č49e72k 3780865308777

Řeknete že chcete americano, tomu by měli rozumět.

+5/0
16.2.2015 11:59

J84a39n 88C75h50o40b60o30t 5712594858181

Americano je pořád ještě velikost zhruba plného většího hrnku na espresso...možná 80ml? Rozhodně žádné stovky ml...každé české "espresso" z benzínky vě větší, než americano.

0/0
16.2.2015 14:34

J54i92n41d94r51i87c32h 66K38o24l75a34r 7480360625843

Tak holt takovy barista nebude mit od vas kseft. To je jednoduchy. Zakaznik nosi penize a i tenhle barista z clanku bere filtrovanou kavu jako dobrou variantu, takze ten by vam asi velkej hrnek udelal.

0/0
16.2.2015 13:07

M15a54r42t12i86n 42K34a46r54á65s25e47k 9348243388158

No v kavarnach kam chodim ja maji bezne ve velikosti 0,3 i vice na vyber docela dost (zpravila Latte macchiatto - espresso s honde mlekem, americano - espresso naredene horkou vodou, nebo filtr)

0/0
16.2.2015 13:18

P25a57v77e32l 61M54a31r90e63š 2623488701631

To je CaféAmericano, ne? mně ji teda nabídnout, ale musíte si o ní říct. Pokud chcete jem espresso, dostanete ten minihrníček

0/0
16.2.2015 21:14

P64e37t23r 77S75c25h26ö26n 7833306212683

Rozumný mladík. Jeho povídání o kávě a řemesle baristy se dalo číst. Za mě palec nahoru.

+6/0
16.2.2015 11:48

J93a49n 84C72h84l42u24b84n69a 9185900582390

Sladká káva? Budu za neandrtálce, ale s tím jsem se ještě nesetkal:) Nemusím mít kafe denně, takže nejsem odborník, ale i v lepší kavárně jsem měl kávu buď hořkou nebo trochu kyselou. Babo raď:)

0/0
16.2.2015 11:03





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.