Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

BARISTA: První espresso jsem měl na benzince. S tetou si dám klidně turka

Kávu se naučil dělat metodou pokus-omyl. Dnes už praží a prodává vlastní značku. Kavárníci by se podle něj měli lidem více otevírat a nedržet se jen ve svém kruhu. „Nejsem zastánce fašistických baristů, kteří hned řeknou, že zákazník je úplně blbý,“ říká barista Michał Stec v rozhovoru pro projekt iDNES.cz Lidé Česka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J55i54ř17í 49E62u59l63e43r 5638899796496

Odkazuji na svůj první příspěvek a tvrdím, že nejlepší káva v Brně (podle mne) se podává v Medlánkách, i když v Masaryčce taky není špatná. 314

0/0
18.2.2015 19:17

J86a67r56d31a 33B11r37a44b19e33n70e73c 1710634139186

a víte, jak si udělám opravdu dobrou kávu já? No do hrnku dám lžičku kafe a zaleju to voodou 90 stupňů teplou. A paráda. No nejsem taky velký barista?

+1/−3
17.2.2015 11:12

J81a85r43o12m87í58r 22N97a20v70a77r71a 7850629506473

Na Vaši otázku mám za sebe jednoduchou odpověď: "Nejste."

+1/0
17.2.2015 12:35

J59a28r44d70a 42B23r63a14b32e89n47e20c 1450824789886

víte jakou odpověď mám pro vás já? No byl to jen fór pane Navaro, vy jediný jste to nepoznal.

+2/0
17.2.2015 18:25

J86a10r40o54m18í93r 16N83a79v96a19r34a 7900659666463

Možná to nepoznali i ti další dva, kteří vám dali dva mínusy ;)

0/0
18.2.2015 12:41

J47i17ř32í 34E14u84l73e21r 5528299486826

Jeden - je určitě od pana Navary, takže kromě něho už jen jeden další.

0/0
18.2.2015 19:14

P36a31v60e10l 35M94a92r95e75š 2503178141201

Tenhle pochopil, že jako etnolog se neuživí a že další studium toho jsou tudíž vyhozené peníze ( jeho i státu). Teď alespon dělá něco smysluplného

+2/−1
16.2.2015 21:08

P64a58v42e65l 93O96d98r80a52z97i44l 6704669627950

Ne vše, co přesahuje vaše obzory, postrádá smysluplnost.

0/0
17.2.2015 8:18
Foto

R82o95s87t81i97s28l24a35v 38S77t51r90ž16í58n84e80k 2951941341602

eulere, každá stará káva stojí za ... s těmi kapslemi si mě rozesmál

+1/0
16.2.2015 17:17

P38a16v31e52l 39O58d75r28a83z75i47l 6564349437370

Tak to je fajnR^.

0/0
17.2.2015 8:18

J46i15ř82í 69E38u42l13e34r 5548229646616

S tou starou kávou máš stržínku pravdu. Jenže než ji zkonzumuji, tak i ta nejlepší - byť dobře skladovaná (v rámci možností) - zparchantí, kdežto kapsle vydrží. Aspoň s Baristou nebo Buondi nemám v tomto ohledu problémy. 314

0/0
18.2.2015 19:12

J35i26ř97í 26E71u45l34e38r 5888439976866

A že jsem tě Stržínku rozesmál, mě opravdu těší.

0/0
18.2.2015 19:15

J81i11ř87í 95E56u97l66e46r 5258689516726

I instantní káva může být někdy pitelná, záleží na výrobci. Pijeme ji ve všední dny, hlavně proto, že se rychle připraví a šálek vyjde velmi levně. O víkendu si připravujeme kávu z kapsle DG, hlavně Barista nebo Buondi. Pravověrné a možná i trochu snobské fajnšmekry popudím, ale tvrdím, že káva z těchto kapslí - je-li připravena do množství cca 40 ml. jak to má být - trumfne kávu z většiny brněnských kaváren, přitom přijde na cca 7 - 8 korun (záleží na tom sledujete-li akce) oproti až 40 Kč za espresso v lepší kavárně. Navíc je příprava velmi rychlá bez nutnosti opustit teplíčko domova. Samozřejmě posezení v dobré kavárně s přáteli má nepochybně své kouzlo a je-li tam káva špičková, stojí za to občas si připlatit. Ale jinak - není nad kapslokafe. 314

+1/−8
16.2.2015 13:06

J16i42ř45í 94E93u71l26e79r 5488539176736

Ještě uvádím, že vlastním ne zrovna levný pákový espressostroj australské provenience, který od doby, kdy jsem koupil kapslovar, stojí nevyužitý. Kdo by se taky páral s přípravou -uchovávat zrnkovou kávu tak aby se moc nekazila, pak pomlít na vhodnou zrnitost, nasypat do sítka, upěchovat, uchytit do stroje, vycejbrat do šálku a nakonec poutírat kuchyňskou linku (zbavit rozsypané mleté kávy) a následně pracně umýt sítka, páku, odstavnou plochu, vylít vodu ze zásobníku, zbavit se lógru ucpávajícího výlevku a vše nakonec usušit a pak patřičně uložit do systému stroje. přitom výsledek nic moc. Zlaté kapsle!!! 314

0/0
16.2.2015 13:15

J45i54ř96í 70E92u66l25e30r 5388169786906

A ještě - podobně jako mě vždy rozesmějí rádobyodborné rozbory chuti a vůní vín prováděné "na slovo vzatými odborníky", obdobně se usmívám i při odborném hodnocení káv, kdy mistr uvede nejméně 10 ingrediencí, které tam cítí. Je to fakt legrace. 314

0/−2
16.2.2015 13:17

J17a26n 78C92h56o13b94o87t 5112384748981

Proč vás to tak rozesmívá? Neláká vás spíš zkusit tam ty jemné nuance vysledovat také?

+1/0
16.2.2015 14:40

J39i91ř91í 93E49u35l69e11r 5618449876816

Dělal jsem, co jsem mohl, snažil jsem se, chuť mám docela dobře vyvinutou, ale na baristy, someliéry a některé rádobyznalce prostě nemám. Tak se nedivte, že se na jejich hodnocení dívám s dávkou nedůvěry. 314

0/0
18.2.2015 19:05

J61a21r48d54a 75B83r56a84b13e39n26e12c 1630984109556

no ale pro snoba je to nezbytný vergl

0/0
17.2.2015 11:07

J96i13ř78í 56E53u68l94e92r 5378329376446

No právě.

0/0
18.2.2015 19:05

J65i52n30d15r63i44c14h 74K50o83l49a55r 7610890515533

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny :D

+5/0
16.2.2015 13:42

J88i62n77d47r70i69c11h 16K46o84l12a15r 7660790585823

Vy jste ale nesika ... to popisujete, jako kdyz v tv shopu kraji nebo vysavaji. Taky jim to strasne nejde, aby pak vynikly vlastnosti nejake voloviny ;-D

0/0
16.2.2015 13:45

J56i34n57d67r72i72c80h 58K44o65l50a32r 7620940175963

Idnes - opravte si to - at delam, co delam, tak k panu Eulerovi proste prispevek nepridam.

0/0
16.2.2015 13:45

J16i14n50d82r43i74c66h 28K81o59l14a57r 7970290715453

Tak to ja mam doma obyc levnou pakovku a obyc mlynek a kdyz pouziju dobry cerstvy kafe, tak se tomu zadna kapsle nevyrovna. A priprava je taky velmi jednoducha a rychla.

+2/0
16.2.2015 13:39

J26i68ř96í 78E43u27l95e30r 5888149656226

No jo, vždyť jsem taky psal, že ten můj Catler je nic moc.

0/0
18.2.2015 19:07

P35a45v64e23l 31O17d96r68a73z53i41l 6734909817110

Máte naprostou pravdu. Guláš z konzervy je taky lepší, než čerstvý steak.

0/0
17.2.2015 8:20

E53v90a 30H53a86s66n31í60k27o77v48á 1104371706334

Pána jsem nedávno viděla, dělal ochutnávku kávy. Sympatický mladík, který si na nic nehraje a snaží se prodat to, čemu věří.

0/0
16.2.2015 13:06
Foto

M85a22r84t61i62n 68F34a68l91t83ý96n 9631476564948

Pan barista asi v životě neslyšel o french pressu, že tak šmahem odsuzuje pití turka. Byť ho pije u tetičky - jak předesílá, aby ho někdo nenapadl, že je ...mno, jak bych to nazval kulantně. Je. A nebo ta redaktorka co ten rozhovor zmastila dohromady.

Článek je dlouhý, honí se v něm několik rovin... od tetičky pře tržnice do snobské kavárny, na kterou si pan barista nehraje... Asi nám chtějí v Brně a na Moravě ukázat, jak má článek vypadat. Nemá. Mnoho psů je zajícova smrt. ;-)

Krom toho osobně nesnáším propagaci ekoterorismu typu: "s cibetkovou bych měl problém kvůli týrání zvířat". On to někdy viděl? Ne, že by to třeba nebyla pravda. Ale v tom případě ať raději nekupuji milé kytičky, přeci chudinky trpí, když je řežou. Ať nemyje šálky a sklo v šamponech a moderních čistících prostředcích, potažmo v myčkách... protože se tím znečisťuje voda a co tomu řeknou chudinky rybičky... A předpokládám, že je vegetarián. Víc jak do půli se ten článek číst nedal.

Děkuji.

Až pojedu za kamarády do Brna, jeho kavárnu vyhledávat speciálně kvůli tomu nebudu.

+3/−19
16.2.2015 12:48

J52i46n69d36r24i29c45h 23K44o68l47a77r 7430620145383

To je nejaka nemoc, cim trpite? :D ... Zadneho turka nekritizuje a kdyz uz jde o ten french press, tak je to prakticky neco mezi turkem a filtrovanou/prekapavanou - kterou primo doporucuje jako dobrou variantu. Takze predpokladam, ze asi nemel potrebu ho zminovat. Zrejme jste ho dostal na vanoce, tak jste se pokusil zamachrovat. Existuje spousta druhu priprav kavy vacuum pot, nas ceskej turek, pravej turek v dzezve, vami zminovany french press, mokavar, presso atd. atd. Pokud by je musel barista vsechny vyjmenovavat a vysvetlovat, tak by clanek asi byl o necem jinem, nez mel puvodne byt.

+14/−1
16.2.2015 13:04

M58a68r46t82i18n 87K78a96r48á90s31e95k 9848933828338

Co ma french press s turkem? French press je v zasade filtrovana kava kterou doporucuje, mate to nejake pomotane...

+1/0
16.2.2015 13:13

J96i78n31d53r56i89c11h 95K71o91l48a48r 7280100855903

tak filtrovana - to kafe se louhuje jen v dobe filtrovani ... turek ma s french pressem spolecne to, ze logr zalije varici z konve a louhuje se celou dobu, jen tam pak je sito, ktery vam tam ten logr nepusti .. takze bych rekl, ze to je neco mezi turkem a filtrovanou. Ale to je jen detail. Pan si chtel holt postezovat :)

0/−1
16.2.2015 13:18

M58a31r91t34i87n 86K57a69r38á80s56e26k 9808543908488

French press se zalije, chvilku pocka a pak se "zcedi sitkem" a  slije ..... efektivne se ta kava louhuje priblizne stejne dlouho jako u vsech jinych typu filtrovani...

+4/0
16.2.2015 13:19

J82i53n94d19r64i34c17h 15K22o55l81a21r 7250860575983

Samozrejme, ale jsou lidi, co to v tom louhuji porad a jen si odlivaji do hrnicku .. pak uz je to proste turek bez logru. Ale urcite s Vami nepolemizuju, jen rikam, ze french press je neco mezi filtrovanou a ceskym turkem. Zalezi na kazdem, jak jej pouzije :)

+1/0
16.2.2015 13:47

M71a31r19t93i44n 60K40a71r90á43s94e86k 9618293498548

Jo tak to me nenapadlo ze to nekdo dela takhle kouzelne - pak je to samozrejme v podstate turek bez logru....

+2/0
16.2.2015 14:04

P20a93v57e79l 26O42d94r49a65z66i27l 6814749117870

... aneb jak ze sebe udělat Brouka Pytlíka, že, pane Faltýne. Stává se vám to často?

0/0
17.2.2015 8:21

J26a65r69o67m81í81r 69N38a88v18a43r77a 7920439726203

Pan autor článku asi nikdy nepil kvalitní kávu, že tu poučuje jak Komenský před tabulí. Zmaštěný není určitě rozhovor, ale spíše příspěvek, který se chce tvářit inteligentně, přínosně a věcně, i když věcný absolutně není a o dalších přínosech mluvit není potřeba.

Příspěvek je dlouhý, o rovinách ani není potřeba se zmiňovat. Očividně se jedná o maloměstkého čecháčka, který přece nemá problém s Moravou a Brnem a proto se k nim nebude nikdy škaredě vyjadřovat, i když to dělá v polovině případů. ;-)

Použití ekoterorismu je trošku přitažené za vlasy.. Co se týče cibetek...tak je málo pravděpodobné, že by jich bylo takové množství ve volné přírodě a "produkovaly" tolik kávy, kolik jich je na trhu. Jediné logické vysvětlení je, že existují farmy, kde tyto cibetky žijí a jsou krmeny kávovými zrny... A nepředpokládám, že by tam žily v párech s kabelovkou a rádiem v klecích 20x20 metrů..

Kamarádi z Brna budou jistě rádi, že s Vámi na speciální kávy chodit nebudou muset, určitě by si to s někým takovým nevychutnali.

Děkuji,

pan Chytrolín.

+1/0
17.2.2015 12:47

M34a93r61k71é69t75a 63V51e91n14c75l97ů 2945947720547

To je objev, ten french press, že? Hned má člověk pocit, že může takhle trapně poučovat. A to počkejte, co s Vaším egem udělá, až zjistíte, jak se používá bialetka!

A moc Vás prosím, nejezděte za kamarády do Brna, nic pěkného by Vás tam nečekalo. Možná by Vám na Moravě chtěli ukázat i plno dalších věcí.

0/0
19.2.2015 10:10

J18i67ř92í 98E44u63l78e86r 5388229866506

Ve fotogalerii je řada obrázků našeho baristy jak připravuje kávu. Jen nevím, jestli jen pro sebe nebo i pro zákazníky. Proč to píši? Protože dopátrat se místa, kam bych si na jeho kávu zašel, se podaří až po drahném proklikávání, a to ještě stěží. Je vidět, že pokud mistr barista dělá kávu i pro zákazníky, o reklamu toho místa se nijak nesnaží.

0/−2
16.2.2015 11:54

P37e33t61r 70Š71k33o53d71a 5507170354530

Obávám se, že tohle není vina jeho, ale redakce kvůli skryté reklamě.

+2/0
16.2.2015 12:21

T94o93m14á39š 88K65o62c90i23a47n 9144489347156

Však na jedné fotce je vidět Mitte. Takže tam si na to můžete zajít. Je to v Brně pod špalíčkem...

0/0
16.2.2015 12:56

J26a35n 58C97h92o82b47o50t 5632514768521

Držím palce!

Obecně nechápu gastronomy, kteří cítí potřebu "poučoopravovat" zákazníka. Pokud chtějí samé osvícence, musí ty své moky holt konzumovat sami.

Podobné je to, když si člověk leckde v Rakousku objedná "Weißbier" a dostane se mu opravy, jestli  myslí Hefeweizen. Dát zákazníkovi na cestu nové znalosti, nic proti, ale hned zkrajě mu vysvětlit, že je debil, to moc hostů nenadchne.

+1/−1
16.2.2015 11:51

J45a34n 32C49h10o46b27o85t 5722904688841

Tomáš Velčovský...vy pracujete někde v Rakousky za barem, nebo prostě jen rád nasíráte hosty?

0/0
16.2.2015 14:39

M82a97r32t31i87n 45S20k24á65l33a 8974477548248

Největší problém českých baristů je to, že když do kavárny dorazí vidlák jako já a chce si na zahřátí dát kávu s mlékem do velkého hrnečku 0.3-0.4 litru, tak barista kouká jak puk a nabízí skvělé kávy do minihrníčku 0.05l, což je mi naprosto k ničemu. V zahraničí to nabízejí normálně. I dobrá/kvalitní káva nemusí být nutně supersilná a supermalá.

+6/−2
16.2.2015 11:50

J57a36n 60C21h56o62b75o46t 5872194558871

Nojo, ale to už je prostě káva s mlékem, nejspíš filtrovaná. Espresso bych v té velikosti nedojil.

Ale pravda, v zahraničí do běžně umějí...a pořád ještě nedělají půllitrové "espresso", jak je běžné na českýc benzínkách.

+1/0
16.2.2015 11:52

M25i64l47a87n 87K40l61o67u39č18e98k 3480275418637

Řeknete že chcete americano, tomu by měli rozumět.

+5/0
16.2.2015 11:59

J40a41n 31C67h98o50b61o91t 5122374468391

Americano je pořád ještě velikost zhruba plného většího hrnku na espresso...možná 80ml? Rozhodně žádné stovky ml...každé české "espresso" z benzínky vě větší, než americano.

0/0
16.2.2015 14:34

J56i38n30d32r84i42c77h 89K31o97l11a84r 7200590245613

Tak holt takovy barista nebude mit od vas kseft. To je jednoduchy. Zakaznik nosi penize a i tenhle barista z clanku bere filtrovanou kavu jako dobrou variantu, takze ten by vam asi velkej hrnek udelal.

0/0
16.2.2015 13:07

M89a95r52t22i17n 44K43a82r56á76s34e30k 9268233858948

No v kavarnach kam chodim ja maji bezne ve velikosti 0,3 i vice na vyber docela dost (zpravila Latte macchiatto - espresso s honde mlekem, americano - espresso naredene horkou vodou, nebo filtr)

0/0
16.2.2015 13:18

P84a12v25e37l 82M78a78r25e41š 2973858501201

To je CaféAmericano, ne? mně ji teda nabídnout, ale musíte si o ní říct. Pokud chcete jem espresso, dostanete ten minihrníček

0/0
16.2.2015 21:14

P32e66t23r 39S12c76h50ö47n 7503866442303

Rozumný mladík. Jeho povídání o kávě a řemesle baristy se dalo číst. Za mě palec nahoru.

+6/0
16.2.2015 11:48

J84a88n 12C84h10l65u11b81n86a 9985240732210

Sladká káva? Budu za neandrtálce, ale s tím jsem se ještě nesetkal:) Nemusím mít kafe denně, takže nejsem odborník, ale i v lepší kavárně jsem měl kávu buď hořkou nebo trochu kyselou. Babo raď:)

0/0
16.2.2015 11:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.