Diskuze

BARISTA: První espresso jsem měl na benzince. S tetou si dám klidně turka

Kávu se naučil dělat metodou pokus-omyl. Dnes už praží a prodává vlastní značku. Kavárníci by se podle něj měli lidem více otevírat a nedržet se jen ve svém kruhu. „Nejsem zastánce fašistických baristů, kteří hned řeknou, že zákazník je úplně blbý,“ říká barista Michał Stec v rozhovoru pro projekt iDNES.cz Lidé Česka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JE

J49i28ř60í 52E59u44l30e78r

18. 2. 2015 19:17

Odkazuji na svůj první příspěvek a tvrdím, že nejlepší káva v Brně (podle mne) se podává v Medlánkách, i když v Masaryčce taky není špatná. 314

0 0
možnosti
JB

a víte, jak si udělám opravdu dobrou kávu já? No do hrnku dám lžičku kafe a zaleju to voodou 90 stupňů teplou. A paráda. No nejsem taky velký barista?

1 3
možnosti
JN

Na Vaši otázku mám za sebe jednoduchou odpověď: "Nejste."

1 0
možnosti
PM

P30a96v94e23l 71M68a25r79e61š

16. 2. 2015 21:08

Tenhle pochopil, že jako etnolog se neuživí a že další studium toho jsou tudíž vyhozené peníze ( jeho i státu). Teď alespon dělá něco smysluplného

2 1
možnosti
PO

Ne vše, co přesahuje vaše obzory, postrádá smysluplnost.

0 0
možnosti
Foto

eulere, každá stará káva stojí za ... s těmi kapslemi si mě rozesmál

1 0
možnosti
JE

J88i96ř19í 76E49u30l71e25r

16. 2. 2015 13:06

I instantní káva může být někdy pitelná, záleží na výrobci. Pijeme ji ve všední dny, hlavně proto, že se rychle připraví a šálek vyjde velmi levně. O víkendu si připravujeme kávu z kapsle DG, hlavně Barista nebo Buondi. Pravověrné a možná i trochu snobské fajnšmekry popudím, ale tvrdím, že káva z těchto kapslí - je-li připravena do množství cca 40 ml. jak to má být - trumfne kávu z většiny brněnských kaváren, přitom přijde na cca 7 - 8 korun (záleží na tom sledujete-li akce) oproti až 40 Kč za espresso v lepší kavárně. Navíc je příprava velmi rychlá bez nutnosti opustit teplíčko domova. Samozřejmě posezení v dobré kavárně s přáteli má nepochybně své kouzlo a je-li tam káva špičková, stojí za to občas si připlatit. Ale jinak - není nad kapslokafe. 314

1 8
možnosti
JE

J72i15ř35í 66E69u34l10e39r

16. 2. 2015 13:15

Ještě uvádím, že vlastním ne zrovna levný pákový espressostroj australské provenience, který od doby, kdy jsem koupil kapslovar, stojí nevyužitý. Kdo by se taky páral s přípravou -uchovávat zrnkovou kávu tak aby se moc nekazila, pak pomlít na vhodnou zrnitost, nasypat do sítka, upěchovat, uchytit do stroje, vycejbrat do šálku a nakonec poutírat kuchyňskou linku (zbavit rozsypané mleté kávy) a následně pracně umýt sítka, páku, odstavnou plochu, vylít vodu ze zásobníku, zbavit se lógru ucpávajícího výlevku a vše nakonec usušit a pak patřičně uložit do systému stroje. přitom výsledek nic moc. Zlaté kapsle!!! 314

0 0
možnosti
EH

Pána jsem nedávno viděla, dělal ochutnávku kávy. Sympatický mladík, který si na nic nehraje a snaží se prodat to, čemu věří.

0 0
možnosti
Foto

Pan barista asi v životě neslyšel o french pressu, že tak šmahem odsuzuje pití turka. Byť ho pije u tetičky - jak předesílá, aby ho někdo nenapadl, že je ...mno, jak bych to nazval kulantně. Je. A nebo ta redaktorka co ten rozhovor zmastila dohromady.

Článek je dlouhý, honí se v něm několik rovin... od tetičky pře tržnice do snobské kavárny, na kterou si pan barista nehraje... Asi nám chtějí v Brně a na Moravě ukázat, jak má článek vypadat. Nemá. Mnoho psů je zajícova smrt. ;-)

Krom toho osobně nesnáším propagaci ekoterorismu typu: "s cibetkovou bych měl problém kvůli týrání zvířat". On to někdy viděl? Ne, že by to třeba nebyla pravda. Ale v tom případě ať raději nekupuji milé kytičky, přeci chudinky trpí, když je řežou. Ať nemyje šálky a sklo v šamponech a moderních čistících prostředcích, potažmo v myčkách... protože se tím znečisťuje voda a co tomu řeknou chudinky rybičky... A předpokládám, že je vegetarián. Víc jak do půli se ten článek číst nedal.

Děkuji.

Až pojedu za kamarády do Brna, jeho kavárnu vyhledávat speciálně kvůli tomu nebudu.

3 19
možnosti
JK

To je nejaka nemoc, cim trpite? :D ... Zadneho turka nekritizuje a kdyz uz jde o ten french press, tak je to prakticky neco mezi turkem a filtrovanou/prekapavanou - kterou primo doporucuje jako dobrou variantu. Takze predpokladam, ze asi nemel potrebu ho zminovat. Zrejme jste ho dostal na vanoce, tak jste se pokusil zamachrovat. Existuje spousta druhu priprav kavy vacuum pot, nas ceskej turek, pravej turek v dzezve, vami zminovany french press, mokavar, presso atd. atd. Pokud by je musel barista vsechny vyjmenovavat a vysvetlovat, tak by clanek asi byl o necem jinem, nez mel puvodne byt.

14 1
možnosti
JE

J73i33ř84í 39E23u25l43e40r

16. 2. 2015 11:54

Ve fotogalerii je řada obrázků našeho baristy jak připravuje kávu. Jen nevím, jestli jen pro sebe nebo i pro zákazníky. Proč to píši? Protože dopátrat se místa, kam bych si na jeho kávu zašel, se podaří až po drahném proklikávání, a to ještě stěží. Je vidět, že pokud mistr barista dělá kávu i pro zákazníky, o reklamu toho místa se nijak nesnaží.

0 2
možnosti

P92e43t86r 49Š10k48o32d28a

16. 2. 2015 12:21

Obávám se, že tohle není vina jeho, ale redakce kvůli skryté reklamě.

2 0
možnosti
JC

J53a36n 23C65h39o93b30o78t

16. 2. 2015 11:51

Držím palce!

Obecně nechápu gastronomy, kteří cítí potřebu "poučoopravovat" zákazníka. Pokud chtějí samé osvícence, musí ty své moky holt konzumovat sami.

Podobné je to, když si člověk leckde v Rakousku objedná "Weißbier" a dostane se mu opravy, jestli  myslí Hefeweizen. Dát zákazníkovi na cestu nové znalosti, nic proti, ale hned zkrajě mu vysvětlit, že je debil, to moc hostů nenadchne.

1 1
možnosti
JC

J16a30n 36C74h56o77b96o82t

16. 2. 2015 14:39

Tomáš Velčovský...vy pracujete někde v Rakousky za barem, nebo prostě jen rád nasíráte hosty?

0 0
možnosti
MS

Největší problém českých baristů je to, že když do kavárny dorazí vidlák jako já a chce si na zahřátí dát kávu s mlékem do velkého hrnečku 0.3-0.4 litru, tak barista kouká jak puk a nabízí skvělé kávy do minihrníčku 0.05l, což je mi naprosto k ničemu. V zahraničí to nabízejí normálně. I dobrá/kvalitní káva nemusí být nutně supersilná a supermalá.

6 2
možnosti
JC

J88a30n 19C79h58o25b57o84t

16. 2. 2015 11:52

Nojo, ale to už je prostě káva s mlékem, nejspíš filtrovaná. Espresso bych v té velikosti nedojil.

Ale pravda, v zahraničí do běžně umějí...a pořád ještě nedělají půllitrové "espresso", jak je běžné na českýc benzínkách.

1 0
možnosti