Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Hrozně nás baví si s vínem a u vína hrát, říká držitel Vinařství roku

Téměř šest set hektarů vinic je jejich rodinným zlatem. Podnik Chateau Valtice, který vede rodina Šťastných, je největším pěstitelem révy u nás. A nově i držitelem titulu Vinařství roku 2014. „Základ úspěchu každého vinaře začíná ve vinohradě,“ tvrdí ředitel firmy David Šťastný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J45o67s60e44f 89B47a54l22o71u82n 4190826595711

Hlavne by se bud mela.zrusit dan na.pivo a nebo zavést stejna na vino.

13.4.2015 6:27

M25a97r57t44i83n 21B88r82u64h92a 6760188932413

S láskou a péčí ;-D .. a proto dopustí, aby se jejich vína prodávala v Globusu, Tescu a jiných podobných halách, kde je 20 st. a halogeny tam 24h pálí na ty láhve Rv

Osobně je mi tato značka sympatická, ale poslední víno, které bylo pro mne opravdu výborné byl Müller Thurgau 2010, výběr z hroznů, trať Dunajovický kopec. Od té doby několik pokusů a nic moc. Poslední dobou dobrá vína - Šilinek, Zlomek&Vávra nebo Krška.

13.4.2015 1:32

P63a31v39e13l 95O77d84r23a33z54i96l 6494209577280

Jaké halogeny?

13.4.2015 12:01

M55a36r40t40i97n 21B84r39u33h78a 6370828342783

Halogeny, výbojky, světla, žárovky .. nazvěte si to jak chcete.

14.4.2015 8:41

P76a78v96e69l 46O28d40r28a86z52i56l 6754479227440

No, a co jako? Si myslíte, že těch pár dnů, co se to v regále ohřeje, s tím něco udělá? To jsou vína na konzumaci, ne do archivu.

14.4.2015 12:57

M21i38l23o48s 71V16a73l30y 8806632107642

8-o Zajimalo by me, jestli delate cervene vino PORTO. Pred vice jak 100 lety zacali produkovat toto 19-20 % alkoholu Portugalci. DNES stejne hodnotne PORTO vyrabeji v USA ve state Washington. Jak je to u vas na Morave? _____________________________________________________________________ Ma zkusenost pred spankem 1.5 - 2 dcl cerveneho a nemusim na toaletu. Ani doktori do dnesniho dne nevedi, co vino obsahuje, ze ma krome mnoheho jeste tuto prednost… Z  :-P  CND zdravi  ~mv~

12.4.2015 23:04

T20o54m72á72š 97Š56a40p97o74v29a69l22o87v 2814374959211

Portské se díky ochranné známce smí vyrábět právě pouze v Portugalsku.

U nás se podobná vína vyrábí s označením fortifikovaná, v ČR jsou 3 významnější výrobci, můj favorit je Vinařství Košulič v Hustopečích, můžu doporučit.

13.4.2015 5:15

M53i54l64o18s 91V20a44l26y 8536202407142

Tome, nemas pravdu. Ja bydlim v CND a prave ve state Wa to vyrabeji. Od portugalskeho k nerozeznani.... proto i ta cena je stejna. US $14 - 17.00 za sedmicku.

13.4.2015 5:56

P71a32v48e64l 63V39i63n76a96ř 4821137485656

No pravdu mate vicemene oba. "Fortified wines" nejsou zase tak znacenim chranena. At uz Port nebo treba Sherry. Jde spise o zpusob vyroby. Ten musi byt dodrzen. Mimochodem jestli jste milovnik vin a vozi vam do Canady vina z Washingtonu, zkuste Çhateau St. Michelle.

13.4.2015 10:16

P13a22v62e92l 77V59i28n91a92ř 4831517565196

Jeste dotaz. To z Washingtonu je tawny nebo ruby?

13.4.2015 10:19

P54a46v79e61l 63V39i85n87a44ř 4241967895486

Pane Sapalov. Port vyrabi i na Zelande. Chraneny jsou samozrejme znacky, nikoliv vsak oznaceni port. Kazdopadne dekuji za tip a pri pristi navsteve CR vase doporucene vinarstvi vyzkousim. Priznam se, ze jsem nevedel, ze se v CR vyrabi fortified. Mimochodem rad otestuji i jina dobra vina. Zejmena Veltlin jestli mate tip.

13.4.2015 10:27

J27i72ř66í 57Č76e57r80m15á53k 4548401149900

Pravidelne jezdim na Moravu za vinem a mam to tam rad, kazdy rok zajdu do Salonu vin, ale cim dal casteji ze zvedavosti, nez ze bych si pochutnal... nevim, ale moravsky styl, kdy si kazdy hraje s kvasinkami a umi udelat sauvignon na sto zpusobu, vytvari navonene bananove chardonnay a na peti hektarech pestuje 20 odrud bilich a 8 cervenych a nemit jasno, jaka mi tam jde nejlip (porovnej treba s Rakouskem, Porynim, natoz Burgundskem). A to s tim nedostatkem slunicka pro cervene (treba pinoty) take neni pravda - srovnej opet s Burgundskem. Moravske vino jako charakteristika vina vlastne neexistuje. To potvrzuje I rozhovor, zase se zavadi nejaka nova odruda. Je to skoda.

12.4.2015 22:12

P26a61v54e53l 40O55d79r22a82z53i31l 6604139507840

To je marketing. Trh to chce, tak to dostane. Nemám ale dojem, že by se tím vytrácela klasika.

13.4.2015 12:01

M35a27t33ě28j 78C79h68l79á73d 3297276935791

Ocenění na úrovni Týtý a Českého slavíka ... Jsou jiná, lepší a nepotřebují k tomu nějakou cenu ani článek na Idnes.

12.4.2015 21:40

Ř61e72h41o36ř 17V32l35a94s71á81k 2684534581916

Ten "světový" název Chateau je ovšem značně úsměvný.

12.4.2015 21:27

P46a60v82e13l 54V95i77n63a67ř 4291237795726

Tak snad jen jednu poznamku. Na morave se opravdu daji udelat spickova vina, ale pouze bile. S tim souhlasim. Cervene delaji solidni, ale rozhodne ne spickove. To ale neni jejich chybou, na to proste nemaj dost slunicka.

12.4.2015 21:08

T47o80m85á72š 65Š36a61p27o13v91a58l29o76v 2434624109321

Nesouhlasil bych, myslím, že sluníčka je pro špičková vína dost, ale nenechávají je dost dlouho uležet a vyzrát. Prodávat loňské červené je brzo. :-)

13.4.2015 5:17

P61a45v19e36l 19O87d37r67a44z90i35l 6644949767670

To je oblíbený mýtus pražského enologa, ktreý se právě odpoutal od Hornického kahanu ;-)

13.4.2015 11:59

J87o19s54e31f33f 10M82u80s92i65l 7849435796200

Zrovna před chvílích ve zprávách říkali, že lidi vyvážej žumpy na vinohrady, aby nemuseli platit fekál. Takže dobré chutnání při pravém domácím vínečku s kyselinkou :-P

12.4.2015 20:24

P94a76v11e29l 15O28d89r27a36z38i54l 6754849387670

Kupodivu i vinohrad se musí hnojit. Překvapení, vééď.

13.4.2015 12:10

P27a35v76e36l 63S51ý18k55o52r54a 7107382447351

To barikové, nic moc. Znám lidi, co to na přehlídce, koštu, lili do kanálu.

Asi se jim nelíbilo. Já raději Tramín. Nebo Mopr. V

12.4.2015 18:32

M54i26l32a51n 34B63a79r39á87k 8924573625688

Mopr, to ano - moravský muškát, pohodička. Pro silnější nátury rýnský ryzlink. Nebarikované.

12.4.2015 19:08

J28i36r93i 94F55i17n94k 6637969667178

To že Vám to nechutnalo přece neznamená že je špatné! Kdo preferuje bílé (nebo dokonce pije jen bílé), ten se na červené jen tak nepředělá, a zvlášť ne na barrique. To je jako by k Vám přišel domů turista z Nigerie (například) a na Vaši svíčkovou Vám řekl "nic moc" a lil to do kanálu - chutě se prostě tvoří podle toho odkud pocházíte a co často jíte.

A vybírat vína podle odrůd je trochu naivní - já pil třeba i docela nezajímavé tramíny a mopry. A jiné zas stály za to.

12.4.2015 19:18

R12u83d41o34l91f 72P61e73k89á88r91e12k 9102581629853

Když máte hubu na košťály (viz níže), takBarrique nedoceníte...:-P

12.4.2015 20:18

L42u62b54o47m47í69r 92S55a86z34e27č15e42k 1881273590624

Ty jsi dobrej rozuma! Tramín nebo Mopr, čili když to bude jedno z těch dvou tak to je jistota kvality?

12.4.2015 20:43

T34o84m26á61š 95Š97a62p11o84v10a93l38o47v 2124914549571

Omlouvá vás fakt, že se v tom očividně nevyznáte. Víte, že můžete mít barikový Tramín? Co pak? :-D

13.4.2015 5:18

P42a76v63e14l 62S64ý45k70o41r46a 7847362567831

sedmička je moc. 2 dcl bych bral. Ále, raději jdu lisovat mrkev. V

12.4.2015 18:30

M55i13c84h50a95l 37F11r25e11i58s 3483844681189

sedmička vína denně? 8-o

12.4.2015 18:11
Foto

P54a92t95r78i13c50k 43B69l26a84h69o 3807635950609

Sedmicku mel i Rath v krabici a dokonce od vina no jak dopadl :D ;-D Vinar se z nej asi nestane :-P

12.4.2015 18:26

F36r31a63n98t72i47š54e90k 98L17u14f61t 5147759474126

Vinař ne, ale alespoň viník

12.4.2015 22:48





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.