- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Ovce jako přírodní sekačky nejsou vůbec špatné. Teda pokud nevadí všudypřítomný houna.
Boze to jsou clanky o totalnim ...
Clovek uz zacina radsi cist zpravy z jinych kraju, tady chcipl pes..
Pané Báčo, pokud vás zde příspěvky tak iritují, tak je nečtěte.
Asi blbě čtu, ale kde v článku je název dědiny, kde se to provozuje? :-)
Dobře ukrytý v posledním odstavci -Výrovice, netuším, kde to je
Jako akce se mi líbí, ale jen nechápu:
- "Obec na chov ovcí získala dotaci z programu péče o krajinu"
- "Historicky přitom nejde o žádnou novinku. Na kopcích u Výrovic se dřív pásli koně, kozy i ovce." (bez dotací)
Sakra jak je možné, že normální činnost která zde byla po staletí nyní musíme podporovat z dotací?
Protože pastva ovcí je ztrátová. Dříve výtěžnost z ovcí vedle masa byla vlna, mléko a produkty z něj a i kůže.
Vlna z evropských chovů nemá kvalitu ze zámoří, navíc mám pocit, že ji u nás už nikdo nezpracovává. Na tepelné izolace jsme si ji dosud nenaučili používat
O skopové také není velký zájem, zvykli jsme si na drůbežím vepřové a hovězí. A kůže na různé výroby dnes také téměř ve velké nezpracovává.
Takže ekonomicky chov ovcí nic moc. Navíc mám pocit, že dotace jsou na ošetření - odstranění biomasy z cenných ploch, které jsou z pravidla méně úživné než pastviny na pozemcích které jsou bohaté na živiny.