- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já se divím, že se nepoužívá žádná metoda, při které by káva byla bez sedliny. I když při tom množství je asi nejjednodušší kávu prostě zalít (jen je potřeba si ohlídat teplotu vody). A pak si hlídat, kdy ji ochutnat, aby některá nebyla zalitá déle.
Každopádně jsem teď objevil přípravu v moka konvičce. Myslel jsem si, že tak silná káva pro mě nebude, ale když jde příprava dobře a není příliš dlouhá extrakce, tak je při vhodné kávě výsledek velmi přijemný. Miluji to koncentrované aroma. Jen škoda, že nesnesu takhle všechny kávy, spíše jen praženější, s menší kyselostí.
To mě přivádí na myšlenku, nakolik je taková unifikovaná degustace vypovídající. Vypovídá dobře o tom, která káva jak chutná při daném jednotném způsobu přípravy, ten ale nemusí být nejvhodnější pro každou kávu. I když zkušenější degustátoři asi dokáží poměrně dobře odhadnout z takové degustace, jak bude káva chutnat při různých způsobech přípravy.
Dobrý den, Jane,
jak jsem psal níže, pokud Vás zajímá výběrová káva, doporučuji službu http://www.coffeetohome.cz, která Vám formou předplatného každý měsíc doveze domů 3 úplně jiné druhy výběrové kávy pražené v těch nejlepších českých pražírnách. Můžete tak ochutnávat a učit se chutě rozpoznávat. Když se Vám něco zalíbí více, není problém dokoupit libovolné množství.
Všechno je to káva dělaná především na alternativní přípravu jako je Moka konvička nebo různé druhy filtrované kávy. Na všechny druhy přípravy tam nejdete návody a na blogu různé tipy a zajímavosti. :-)
Káva mne zajímá a také mi chutná. Zajímají mne i články o ní, tak jsem si tenhle pro poučení přečetl. Poučení se nedostavilo, dostavil se však trapný dojem z dětinsky napsaného článku s trapně použitou přímou řečí účastníků, gramatickými chybami a nekonzistencí terminologie (viz acidický X kyselejší).
Rozhodně to není článek, který by mne zvedl ze židle, abych Adam Gallery navštívil.
Dobrý den, Viktore,
pokud Vás výběrová káva zajímá, Adam Gallery jste určitě navštívit měl, byla tam spousta inspirace a zajímavých informací pro kávomilce každé úrovně odbornosti.
Pokud rád ochutnáváte výběrovou kávu a učíte se objevovat nové a nové chutě, můžu Vám doporučit službu http://www.coffeetohome.cz, která formou předplatného zasílá každý měsíc tři úplně jiné degustační kávy z nejlepších českých pražíren.
"já jen, jestli by někdo z přítomných neměl chuť na opravdu dobrou brazilskou kávu?"
Kristepane, už ať je tahle móda za nama! Pingl se dnes menuje barista, kafe není to, co člověk potřebuje na otevření očí a vyprázdnění konečníku, ale jakýsi vzácný nápoj. Ale ať ti baristi dělajó co chcó, obrázečky na kapučínu vyrobeném z čerstvě praženéch a namletéch zrníček vyvyžovanéch zlatem - nic nezmění na tom, že kafe smrdí jak pokládka asfaltu. Když se tím chce člověk nakopnout, má to vedlejší účinky jak strychnin, hercna buší, pot teče z podpaží až ke kolenům, ruce se třesu jak v deliriu tremens...
A oni to slaví! Fuj!
Ono vás něco nutí odložit půllitr, vylézt z putyky a začít koštova kafé?
Vždy mě rozesmávalo, když jsem četl "odborná" hodnocení např. vína, piva, kávy, čaje, doutníků a dýmkového tabáku. Je až neskutečné, kolik vůní a chutí ti "odborníci" pokaždé našli. Od máty přes rybíz a pomeranče až po smradlavé fusakle. Asi jsem nepovedený lidský exemplář, ale nikdy jsem uváděné ingredience v požívaných potravinách či pochutinách neobjevil. Samozřejmě že trpkost, sladkost, kyselost, svíravost apod. našinec většinou pozná, ale těch dalších třicet příchutí a vůní tedy sotva. A myslím, že ani ti "odborníci" ne. Ovšem je přímo povinností degustátorů, ať už profesionálů či amatérů, uvést jich co nejvíc. Podle toho se zřejmě posoudí jejich erudovanost. 314
Tak to máte výhodu - ušetříte. Můžete kupovat to nejlacinější ze spodních regálů supermarketů a o nic nepřijdete
Tak toto robí iba spodina z obce degustátorov. Skutočný odborník - degustátor si ešte hlasito odgrgne a upustí do gatí nad zapálenou sviečkou, že, pán Vok? .
A nejdůležitější je se u degustace znalecky tvářit.