- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Neví někdo, jak je to s tím špekem, sádlem a škvarky?
Je to velice jednoduchý. Když chcu špikovat anebo potřebuju špek třeba do omáčky, řeknu špek a dostanu slaninu. Když chcu vyrobit sádlo na smažení a škvarky na básnění, řeknu sádlo (na škvaření). Samozřejmě bych odmítl tzv. "vnitřní sádlo", které je míň chutné a z něhož jsou taky horší škvarky.
To je srandovni. Clanek o pozaru mesta a 80% diskuse je o tom co je sadlo a co je spek. Cesi-bystry narod!
...Zdejší obyvatelka Kateřina Konečná škvařila sádlo na plotně. ...
Nevím jak Vy ale já škvařím špek abych z něj vyškvařila sádlo a škvarky.
U řezníka kupuji špekáčky a ne nějaké sádláčky.
Špek je vepřový podkožní tuk. Z tohoto významu je odvozeno pojmenování partií lidského těla se zvýšeným množstvím podkožního tuku, obvykle v plurálu špeky, a z toho odvozené pejorativní označení obézního jedince („špekoun“).
Tuk prasete je sádlo. Špek je výrobek ze sádla. Znám škvařené sádlo, ale škvařený špek ne, pokud teda nepočítám opečený špek do salátu.
Fakt kruté, jedna chyba a takové neštěstí...
A František Koudelka, už tenkrát zřejmě slušnej oddíl...
Tak doktoři už dlouho varují že sádlo je nezdravé a nebezpečné.
Tolik sádla by ji mohlo i zabít!