Restaurace Zlatá miska | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Do Misky chodí znalci s hůlkami

  • 16
RECENZE MENU - Obsluha s hosty rozpráví s roztomilým měkkým přízvukem a někdy nerozumí vůbec. Úsměv jim ale z tváře nemizí. Čínská restaurace Zlatá miska je sice malý a nenápadný, ale nadmíru sympatický podnik.

A v poledne plný lidí. Na "čínu" si sem zvykly chodit davy. Na ulici jsou stálí hosté snadno k rozeznání - kráčejí s dřevěnými hůlkami v ruce. Obsluha je k jídlu sama od sebe nenabízí, spolu s talířem přinášejí klasický příbor.

test menu

MF DNES každý týden hodnotí jednu restauraci v Brně, kde se vaří polední menu.

Recenzentka podnik navštíví minimálně dvakrát.

Dnes: Restaurace Zlatá miska Marešova 14 602 00 Brno

Hodnocení: 80 %

Diskrétní vchod se zeleným nápisem skrývá tři místnosti vyzdobené barevnými čínskými motivy. Interiér není přeplácaný a zajímavě jej oživují dvě akvária, zapuštěná ve zdi.

Na jídlo se čeká asi 10 až 15 minut, někdy i déle, obsluha se požadavkům snaží vyhovět s velkou pozorností.

Ceny jídel začínají od 69 korun za nudle se směsí masa a končí na 149 korunách za krevety. Stálé denní menu tvoří více než čtyřicet úprav jídel, vaří se hlavně kuřecí maso a kachna.

Rýže, kterou se vyplatí ochutnat

K masu se dají objednat nudle nebo rýže. Ale jaké! Na talíři je úhledný bochánek lepivé, výrazně voňavé rýže. Sněhobílá zrnka mají neutrální chuť a nejsou slaná. Tento druh se v českých hospodách běžně nevidí, proto se vyplatí zajít na originál, rýže je vskutku výtečná.

Menu v brněnské Zlaté misce - kuře s bílými houbami a rýží

Naopak rozčarovaně jsem hleděla do plného talíře obyčejného sterilovaného zelí. Pod "zeleninovým salátem" jsem očekávala nudličky čerstvé zeleniny.

Smažená voňavá a křehká kachna za 119 korun byla vynikající.

Krásně měkký kousek masa byl obalený, osmažený a poté nakrájený na tenounké křehounké plátky. Sousto s mladými výhonky a nedostižnou rýží bylo úchvatné. Vše doplnila tmavá omáčka v misce a čerstvá směs s chilli.

Menu v brněnské Zlaté misce - smažené nudle s kuřecím masem

Podruhé jsem zvolila kuřecí s bílými houbami, zklamaly jen žampiony, zřejmě z plechovky.

Zlatá miska je báječné osvěžení na gastromapě Brna. Hůlky s sebou!