Sádky vylovují velikonoční kapry (ilustrační snímek).

Sádky vylovují velikonoční kapry (ilustrační snímek). | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Do módy se vrací velikonoční ryby, v Pohořelicích bude na kapry sleva

  • 0
U sádek rybářství na jihu Moravy je velký provoz, nakládají se tam velikonoční kapři. Symbolem letošních Velikonoc totiž nebude jen mazanec a jehněčí, ale také ryby. V některých městech se zřejmě objeví i v kádích. Pohořeličtí rybáři na kapry tentokrát poprvé dávají velikonoční slevu.

"Jíst ryby v postní době bývalo tradicí. A protože přibývá lidí, kteří více dbají na svoji životosprávu, roste v tomto období i zájem o kapry i další druhy ryb," vysvětlil ředitel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha, proč už od začátku března pořádají výlovy.

Z rybníků sice hlavně tahají malé rybky, takzvanou násadu, kterou stěhují do rybníků, kde ji budou vykrmovat do tržní velikosti, současně se však při výlovech vozí dospělé ryby na sádky.

"Většinu ryb kupují Rakušané a Němci, v posledních letech se však před Velikonocemi zvyšuje poptávka i u nás," uvedl Oldřich Pecha a dodal, že to přisuzuje mimo jiné kampani Ryba domácí. Tu vede ministerstvo zemědělství, platí ji z velké části Evropská unie a spustila se proto, aby lidé v Česku více jedli sladkovodní ryby.

Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) se už tuzemští strávníci trochu polepšili.

Víc než kapři lákají lidi pstruzi

"Prodej sladkovodních ryb se Česku v posledním roce zvýšil o osm procent," uvedl nedávno ministr v souvislosti s velikonočním prodejem ryb.

Kádě s rybami v ulicích měst však budou před Velikonocemi spíš raritou. Výjimky se však najdou. Například Peter Dujsík živé ryby vozí už od konce ledna na farmářské trhy v brněnské Kotlářské ulici a hodlá v tom pokračovat. I když tam už trhy nebudou jednou za čtrnáct dní, ale každý pátek.

"V Brně, ale i dalších městech jdou spíše pstruzi, kaprů jsem hlavně po Vánocích prodal méně. A lidé také hodně kupují líny, candáty, štiky," popsal prodejce, který s káděmi objíždí také další místa na jižní Moravě.

Ryba je sice postní jídlo, podle něho se však půst skutečně dodržuje už jen na Valašsku. "Přesto se ryby nyní prodávají trochu více. Možná to souvisí i s tím, že těm čerstvým lidé dávají přednost před mraženými," dodává Dujsík.

Na kapry bude v Pohořelicích předvelikonoční promoční akce

Pohořeličtí rybáři sice s káděmi do ulic nepůjdou, ve své prodejně ve Velkém Dvoře však v pondělí spustí "předvelikonoční promoční akci". Kapra první třídy zlevní o deset korun.

Podle ředitele Rybníkářství Pohořelice Romana Osičky ji pořádají poprvé a v tomto postním čase se snaží dostat ryby k lidem také prostřednictvím obchodních řetězců.

Pro čerstvou rybu vytaženou rovnou z kádě si lidé mohou přijet například v sobotu na hráz rybníka Budkovan u Jedovnic na Blanensku.

"Na jaře se vždy z Budkovanu stěhuje násada do rybníku Olšovce. A vyloví se přitom i dospělé ryby. Snažíme se je před Velikonocemi prodat, a pokud o ně bude zájem, tak z toho možná uděláme tradici," uvedla ředitelka Autokempu Olšovec Mirka Hartmanová.

Kapři v kádi by se měli objevit rovněž na Masarykově náměstí ve Znojmě. 22. dubna se tam konají velikonoční trhy.