Restaurace Leguana v Bohunicích. | foto: Věra Strnadová

Dobrý steak se dá ochutnat i mezi paneláky

  • 5
Uprostřed bohunického sídliště by dobrou restauraci čekal málokdo. V Leguaně ale vaří velmi dobře. Španělskému ptáčku sice k dokonalosti kus chyběl, ale na kuřecím steaku jsme si pochutnali. A umí tam i slušné espresso.

Restaurace sídlí v objektu služeb, který ve zlatých dobách rozkvětu paneláků nesměl na žádném sídlišti chybět. Bohuničtí prominou, vstupní prostor není nijak romantické místo.

Ale hned za dveřmi se dá pohodlně sednout. Interiér působí vznešeně a málokoho napadne, že za zadní stěnou se koulí koule v bowlingových dráhách.

Lákají na vepřové ocásky

Pokud jste přišli jen na pivo, možná vás napadne, že Leguana je na hospodské posezení příliš pěkná.

recenze restaurací

Restaurace Leguana

Dlouhá 1 Brno-Bohunice
http://www.brno-restaurace.cz/
Z jídelního lístku:
Vepřové ocásky pečené v dijonské marinádě 240 Kč
Brynzové halušky
s opečenou slaninou 95 Kč
Grilované kachní prsíčko s pomerančovou omáčkou 180 Kč

Restaurace: 75 %

Jenže obsluha je milá, velmi rychlá a o stupeň víc neformální - v dobrém slova smyslu - než byste v takovém prostředí očekávali. V tomto případě to vůbec nevadí.

Do Leguany mě nepřilákal ani nově rekonstruovaný interiér, ani ještěr v teráriu. Dostaly mě sem vepřové ocásky, které tu mezi specialitami nabízejí. Vlastně mě zaujal celý nový jídelní lístek. Jídla znějí lákavě a vtipná mi připadala i rubrika retro klasiky se smaženým řízkem, směsí kung pao a nakládaným hermelínem.

Leguanu jsem navštívila za krátkou dobu dvakrát. Poprvé v rušném čase obědů. V tu chvíli byla restaurace plně rozsvětlená a bylo tu plno. Většina hostů sem přišla na polední menu. Menu je ale bez nápadu.

Španělský ptáček se nepovedl

Já raději sáhla po jídelním lístku do oddělení hotovek. Jenže španělský ptáček podávaný se šťouchanými bramborami s rozmarýnem za 115 korun (cena včetně přílohy) za to nestál.

Maso by zasloužilo delší tepelnou úpravu, bylo tuhé a na povrchu lehce oschlé. Budilo dojem mikrovlnného ohřevu, při kterém se právě taková oschlá krusta na povrchu jídla vytvoří. Snědla jsem jen náplň v podobě vejce s okurkou a slaninou, hořčice chyběla.

Restaurace Leguana v Bohunicích - španělský ptáček.

Pocit z jídla do plusu posouvaly chutné šťouchané brambory. Kuchař do nich přimíchal kousky restované cibulky a slaniny, navíc byla jejich porce velkorysá. Potěšilo, že se číšník zajímal, proč jsem maso nesnědla, na účtovanou částku však tuhost masa vliv neměla.

Polévkou i dezertem se kuchař vytáhl

Ještě že jsem nebyla tolik hladová. Před hlavním jídlem jsem totiž ochutnala slovenskou kapustnici s domácí klobáskou. Polévka byla pikantní a chuť klobásky mě mile překvapila. Bylo jí hodně, takže sama o sobě by k levnému (45 korun) a lehčímu obědu s kouskem pečiva určitě stačila.

Restaurace Leguana v Bohunicích - lupínky se skořicí.

U dezertu v podobě skořicových lupínků s jablečno-karamelovým pyré jsem nejdřív přemýšlela, jestli mám vůbec ještě chuť, ale po prvních soustech jsem nesrovnalost s tuhým masem kuchaři odpustila. Nachos v této úpravě nelze označit jinak než za žravé, kousnete si a nemůžete přestat.

Nápad obalit kukuřičné lupínky ve skořicovém cukru je geniální, stejně jako jejich kombinace s ovocným pyré.

Steak byl naložený v zajímavé marinádě

Bezchybně jsem si pochutnala na šťavnatém steaku z kuřecích prsou. To když jsem tu byla podruhé. Maso si před tepelnou přípravou poleželo v bazalkové marinádě, bylo tak akorát propečené a na stůl jej přinesli v doprovodu šťouchaných brambor s kysanou smetanou (vše za 170 korun).

Restaurace Leguana v Bohunicích - kuřecí steak.

Bramborám kromě smetany dělala společnost slanina, restovaná cibulka a zelené bylinky - podobná kombinace jako ke španělskému ptáčku.

Talíře nahřívají, ale v menu je chyba

Ocenila jsem nahřáté talíře, nápaditý tvar nádobí i jednoduché aranžmá jídla na talíři. Na radosti ubraly příbory na hromadě v košíku na stole, tuhý ptáček a nesprávný výraz "piccolo" v kávovém menu. Já zvolila ristretto (espresso s polovičním množstvím vody), které mi sedlo, ale chyběl k němu potřebný doušek vody na zapití.

Leguana levituje někde na pomezí velmi dobré české hospody a stylové mezinárodní restaurace. Jídelní lístek by možná snesl zeštíhlení ve prospěch tradiční české kuchyně, když už tu točí tři druhy piv.

Anebo tedy jasnější souhru prostředí s jídlem. Je však znát, že místní kuchaři o surovinách přemýšlí a dávají si práci se sezonním i víkendovým menu. A to za další návštěvu stojí.

Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.

.