Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Española ohromí obrovským výběrem, toreador by si v ní ale nepochutnal

  10:33aktualizováno  10:33
Co jsou pro Čechy utopenci a jednohubky, to jsou pro Španěly "tapas". Malá, jednoduchá a silně návyková jídla k vínu nebo pivu. Pokud jste je už měli možnost ochutnat, začnete slintat jen ze samotného pohledu na ceduli "Española – tapas bar", která vábí v Brně na rohu Botanické a Kotlářské ulice.

Restaurace Espanola na rohu Botanické a Kotlářské ulice v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Interiéru nelze vytknout téměř nic, působí útulně a přitom není zbytečně přeplácaný. Rozlítila mě zato hudební kulisa. Do pěkně zařízené španělské restaurace nabízející dražší jídla by se skvěle hodila tradiční pyrenejská hudba, jenže místo kytar, kastanět a tamburín tu hrál, chvílemi až mučivý, italský pop.

V někom možná obojí vyvolá poněkud ignorantské vzpomínky na "dovču" u moře. Pro mne to ale bylo stejně nemístné jako poslouchat Evu a Vaška v bavorské pivnici.

Vodu z kohoutku obsluha nenatočí

Obsluha byla rychlá a nenuceně přátelská. Jediné přání, se kterým měli problém, bylo natočení vody z kohoutku. Zamrzelo to tím víc, že jsme o "vodovodu" požádali ve chvíli, kdy už jsme se projedli a propili k vcelku vysokému účtu.

Recenze restaurací

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě.

Dnes: Restaurante & Tapas bar Española
Botanická 19
www.espanola.cz

Hodnocení 55 %

V létě se zastavte na osvěžující polévku gazpacho, kuchyni Středomoří ale ochutnejte raději tam, kde mají menší výběr a čerstvější nabídku.

Z jídelního lístku:
Chobotničky v oleji 65 Kč
Hlíva ústřičná grilovaná 85 Kč
Tortilla s brambory, chorizo klobáskou, cibulí a paprikou 128 Kč
Králík pečený v marinádě 185 Kč

Na tapas jsme se pochopitelně třásli, už právě tady ale začaly naše rozpaky. V nakládaných olivách plněných slaninou s česnekem a oreganem (miska za 38 korun) trochu zanikala chuť všech tří doplňujících přísad. Nevadí, olivy samotné byly čerstvé a chutné.

Zato nakládaná grilovaná zelenina (talířek za 64 korun) už vyloženě zklamala. Buď se přichytila na gril, anebo kuchař zapomněl oloupat z ugrilované papriky černou slupku. S takovouhle by se Španělsko brzo dostalo do čela žebříčku onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Polévka osvěží, salát z lososa zklame

Studená zeleninová polévka gazpacho (55 korun) byla to nejlepší, co jsme tu vyzkoušeli. Mile překvapilo, že ji číšník přinesl na dvou talířích – v horním byla polévka, ve spodním rozdrcený led. Zastavte se tady na ni, až bude Brno v létě rozpálené, osvěží lépe než skok do fontány.

Slávky dušené na víně (158 korun) byly v pořádku, číšník nezapomněl na mísu na prázdné mušle a misku s citronovou vodou na očištění prstů. Škoda, že přiložená bagetka měla spálené okraje, a že omáčka v jídelním lístku popsaná jako "pikantní" nebyla pikantní ani trochu. Stačilo by přitom nešetřit česnekem.

Slávky dušené na víněSalát s lososem - ryba byla bez šťávy a mdlá

Salát s lososem zklamal. Ryba byla bez šťávy a mdlá, pravděpodobně měla mnohem čerstvější vzpomínky na mrazák než na moře. Ani zelenina, s výjimkou ledového salátu, nebyla bůhvíjak chutná.

Výběr velký, chybí ale čerstvé suroviny

Chápu, že je začátek března a pěkná zelenina není k dostání, ale pak si musí provozní rozmyslet, jestli má nechávat na lístku taková jídla, navíc za naprosto nepřiměřených 159 korun.

Právě tohle řadí Españolu k bezpočtu ambiciozních restaurací, které si škodí snahou oslnit hosty obrovským výběrem. Nad lístkem čítajícím přes sto pokrmů (!) si nikdo nelámal hlavu s tím, jestli budou po celý rok čerstvé suroviny nebo jestli některé ingredience nebude nutné sušit v mrazáku.

Španělské regiony přitom nabízejí pestré zimní recepty, založené na bramborách, kuřecím a vepřovém mase, salámech a luštěninách - kuchař se ale inspiroval hlavně subtropickou Andalusií, a to se pak v březnu vaří ve střední Evropě těžko.

Pouze polévka gazpacho byla tak dobrá, že bychom se kvůli ní vrátili.

Polévku gazpacho přinesl číšník na dvou talířích - v horním byla polévka, ve spodním rozdrcený led

Española nedělá pyrenejské gastronomii úplnou ostudu, kuchař ctí jednoduchost receptur a jídla nevyhání dochucovadly. Jenže namyšlenému příslibu na prostírání "Española - to nejlepší ze Španělska" místní kuchyně nedostojí.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Z Ječmeniště zbyly trosky, daří se tam vínu
Ves zmizela v zajetí ostnatých drátů, byla kolébkou nejlepších vín

Dnes by to bylo ideální místo pro turistický i vinařský byznys. Druhá světová válka a pak železná opona ovšem vesnici Ječmeniště na česko-rakouských hranicích...  celý článek

Policie (ilustrační foto)
Polonahý muž utíkal po Brně s řetízkem, žena na něho křičela „zloděj“

Devatenáctiletý muž starší ženě v Brně přímo z krku ukradl řetízek. Polonahý pak se šperkem pobíhal u hlavního nádraží, kde ale zrovna hlídkovali policisté,...  celý článek

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.