Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Syrová vejce dál neprodáváme, ujistila firma. Šarže se salmonelou zničila

  • 5
Zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic na Brněnsku, která odebrala zhruba 900 tisíc vajec z Polska s možným výskytem bakterií salmonely, nechala tuto zásilku zlikvidovat v kafilérii Agris Medlov. Zástupce firmy Miloš Minařík mladší také podotkl, že firma syrová vejce dál neprodává.

Podle Minaříka mladšího firma dodává vejce pekárnám již po pasterizaci, která bakterie zničí.

„Veškerá vejce, která nakoupíme, jsou na výtluk a pasterizaci. Prodáváme je pekárnám, které je dále tepelně zpracovávají při pečení,“ řekl Minařík. Proto se podle něj lidé nemusejí výrobků ze zpracovaných vajec bát.

Státní veterinární správa v úterý zakázala prodej zhruba 3,5 milionu vajec, která dodala do Česka polská firma Fermy Drobiu Wozniak (psali jsme o tom zde).

Vejce nabízely ve svých prodejnách řetězce Kaufland, Tesco a Ahold. O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF.

Ohrožení pro starší a nemocné lidi

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku. Všechny řetězce už v úterý začaly se stahováním vajec a zákazníci mohou již zakoupená vejce vracet.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

,