Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na Špilberku se sešli gurmáni. Mlsali ústřice, humry i sarančata

  15:03aktualizováno  15:03
Nejlepší kuchařští mistři zahájili v pátek dlouho očekávaný druhý ročník festivalu skvělého jídla – Špilberk Food festival. Na nádvořích a terasách královského hradu ukázali své umění přímo pod širým nebem. Během celého víkendu se předvede na 15 špičkových gastronomických podniků z Jihomoravského kraje.

Food festival na Špilberku (11. května 2013) | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Zkušení šéfkuchaři probouzejí všechny smysly tradiční českou kuchyní, mezinárodními specialitami, vegetariánskou kuchyní i třeba netradičním hmyzím menu.

Milovníci dobrého jídla mají možnost ochutnat například pečené filátko z mořského vlka s krémovo-šampaňským rizotem, pečeného mečouna, pomalu taženou hovězí plec na sušených rajčatech, humrový krém či čerstvé ústřice, kalamáry a krevety.

"Ochutnali jsme na nádvoří hradu celé menu. Zaujala nás především 60 dní vyzrálá roštěná s foie gras v balíčku z těsta brick s lékořicí a kerblíkem. Těstíčko bylo opravdu mimořádné," hodnotil jeden z nadšených návštěvníků pan Miroslav s manželkou.

Fotogalerie

Patrně nejbizarnější nabídku nabídli šéfkuchaři restaurace Leporelo, kteří návštěvníkům připravili "hmyzí menu". Na talířích se poté objevil třeba cvrček na másle s bagetkou, saranče s kuskusem či mrkvový koláč s ananasem a sušeným hmyzem.

Dorazil Pohlreich i Babiš

Na své si přišli i milovníci dezertů, kteří ochutnali jahody plněné čokoládovým crème brûlée s chilli či karamelovou zmrzlinu s mořskou solí na ragů z jahod a zeleného chřestu.

Kromě jídla čekala na nadšené milovníky gastronomie i bohatá nabídka českých a moravských vín a čerstvých džusů. "Návštěvníci jsou tu opravdu moc příjemní, to se nám líbilo, lidé si to přišli opravdu užít," hodnotí barmanka u pultu s čerstvými šťávami Adéla Beranová.

Na festivalu se dále představí řada zajímavých hostů z oboru gastronomie. Petr Koukolíček představil experimentální molekulární kuchyni, kdy pomocí tekutého dusíku připravoval návštěvníkům například kávu.

Během soboty své umění předvede i Zdeněk Pohlreich ve své kuchařské show. Proběhne i pokus o český rekord v přípravě největšího hovězího steaku o váze 7 až 9 kilogramů. Během neděle uvaří i držitel michelinské hvězdy Roman Paulus. Kromě nevšedních ochutnávek si návštěvníci festivalu mohou vyzkoušet i školu vaření.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto
Uber může v Brně znovu jezdit, vrchní soud zrušil předběžné opatření

Společnost Uber bude moct v Brně znovu poskytovat přepravní služby. Vrchní soud v Olomouci zrušil předběžné opatření, které jí to zakazovalo. Firma bude moct...  celý článek

Letní tábor, Chlum u Leštiné (3. července 2008)
Příměstské tábory jsou mimo dohled, hygiena je v rukou pořadatelů

Už v pátek začínají školákům dvouměsíční letní prázdniny. Přes devět tisíc jihomoravských dětí je bude trávit na táborech. A zatímco ty pobytové jsou pod...  celý článek

Psí psycholog Jaroslav Opat dovede z agresivního zvířete „udělat“...
Pes by neměl vycházet ze dveří první, musí se podřídit, říká psycholog

Domovní zvonek se rozdrnčí a pes se štěkotem vystartuje ke dveřím. Sousedi si den co den stěžují na hluk, ale chlupáč se svého zlozvyku odmítá vzdát. Přesně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.