„Degustační menu mě nadchlo hravostí. Chyby se hledají opravdu těžko, je to pravý kulinářský zážitek,“ řekl o Simplé jeden z hodnotitelů, novinář Vojtěch Pospíšil. Porotci restauraci ohodnotili 96 procenty.
„Za ocenění jsme rádi, bohužel Simplé minulý týden zavřelo. Proto předávám cenu panu Martinkoviči z Koishi, které bylo na druhém místě,“ sdělil šéfkuchař restaurace Lukáš Nečas.
Simplé v červnu zkrátila otevírací dobu na čtyři večery v týdnu a celou sobotu. Šéfkuchař pracoval i v restauracích oceněných michelinskými hvězdami. Jeho vlastní moderní kuchyně v Brně se však neudržela.
„Děkujeme všem za podporu, doufáme, že Brno bude čím dál tím lepší v gastronomii. Chodili k nám kluci z La Bouchée a odevšad, ale nebyli jsme to schopní utáhnout,“ dodal Nečas.
Náhradním vítězem se tak stala restaurace Koishi s 89 procenty, která se zaměřuje na ryby a sushi
„Budujeme gastronomii zejména pro Brňany, aby se vraceli, i když turisté jsou pro nás zajímavý příjem. Snažíme se dělat maximum, což je často na hraně, jak dokazuje případ Simplé. Doufám, že se udržíme dalších sedm let,“ uvedla spolumajitelka Koishi Simona Elsnerová.
Podniky vybírali i hodnotili experti
Gastronomickou soutěž Gourmet Brno 2016 zorganizovalo Turistické informační centrum (TIC) města Brna. „Našim cílem bylo dobře poradit a současně být maximálně objektivní,“ uvedla ředitelka TIC Jana Janulíková.
Vítězové Gourmet Brno 2016Restaurace
Kavárny
Pivnice
Vinárny
Cukrárny
Bary
|
Odborná porota složená z deseti členů nominovala 52 podniků v šesti kategoriích. Hodnotilo se v sekci restaurace, kavárny, pivnice, vinárny, cukrárny a bary.
„Podniky vybrali experti a organizace, kteří se vyznají v brněnské gastro sféře,“ přiblížila Janulíková. Nominovala je například Česká barmanská asociace, Moravská banka vín nebo Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
„Výsledkem je vydání nezávislého průvodce po brněnské gastronomické kultuře,“ dodala Janulíková.
„Hodnotitelů je osmnáct, v každé kategorii tři,“ sdělil autor myšlenky gastronomické soutěže Ivo Bednář z TIC. „Každý z komise měl kritéria, například kvalitu, nabídku, chování personálu nebo čistotu. Jednotlivé kategorie to měly upravené,“ vysvětlil Bednář.
Hodnotil například Marcel Ihnačák, který pracoval v restauraci Jamieho Olivera, vítěz soutěže Mistr kávy Adam Troubil nebo lektor Vinařského institutu Martin Procházka.
Do podniků chodili neohlášeně a hodnotili kvalitu jejich služeb. Aby se posuzované podniky dostaly do průvodce, musely získat hodnocení nad sedmdesát procent.
Brno je nejvíc gastro sexy v republice, říká spolumajitel baru
Vítěznou cukrárnou je s 89 procenty Raw with Love, která vyrábí zákusky raw, veganské, bez lepku i rafinovaného cukru.
„Připadám si tu trochu nepatřičně, protože naše cukraření nemá s klasickým mnoho společného. Proto mám radost, že raw zákusky chutnají i lidem, kteří se stravují úplně běžně a jen chtějí vyzkoušet něco nového,“ uvedla spolumajitelka cukrárny Barbora Tlustá.
Nejlepší kavárnou byla s 97 procenty zvolena Coffee Fusion, v kategorii pivnice zvítězil Lokál u Caipla. „Jsem rád za zpětnou vazbu ve formě tohoto ocenění, budeme se snažit, aby bylo pivo stále lepší,“ reagoval generální manažer podniku Petr Opálka.
Nejlepší podnik v oblasti vináren je s hodnocením sto procent Retro Consistorium, s 95 procenty ovládl kategorii barů Super Panda Circus. Spolumajitel baru Adam Vodička poděkoval kolegům, že vytváří gastronomickou scénu v Brně.
„Brno je teď nejvíc gastro sexy město v republice,“ uvedl.
Příští rok plánuje Turistické informační centrum města Brna uspořádat soutěž znovu.