Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Guláš vaří U Lojzičky po svém a placky jsou tuhé. I tak však uchvátí

  11:15aktualizováno  11:15
Na nabídku pivních speciálů, sladký cimes nebo šoulet láká nevšední Osvěžovna U Lojzičky. Oblíbená je u cyklistů nebo bruslařů, kterým stačí ujet z Brna jen pár kilometrů směrem do Lomnice u Tišnova. Hostinští myslí i na děti a pejskaře.

Občerstvovna U Lojzičky se nachází v penzionu Zámecký mlýn v Lomnici u Tišnova. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

V téhle hospodě budete muset zapomenout na všechna gastronomická pravidla. Zřejmě vás neobslouží zprava, na objednávku budete čekat a špinavé nádobí se vám bude kupit na stole. Ale nadstandardní zájem o hosty vás mile překvapí a budete mít pocit, že všechny vaše nápady zde promění ve skutek. A to se všude nestává.

Osvěžovna U Lojzičky

Rodinný penzion Zámecký mlýn, Nový svět 158, Lomnice

www.novy-svet.cz

Restaurace uvnitř je nekuřácká a pro děti je tu spousta zábavy.

Až odsud budete odjíždět, budete si říkat, že sem musíte vzít své známé. Vyřiďte jim, že budou blízko lesa, dají si dobré pivo a obsluha je fakt vtipná.

Vybíráme z jídelního lístku

Brambory s kozím sýrem 86 Kč

Šoulet 82 Kč

Restaurace: 75 %

V Občerstvovně nabízí hned pět druhů pivních speciálů.

V nabídce piv jich mají hned pět, z jídelního lístku si můžete vybrat třeba speciality z kozího sýra. Dostanete tu i lampion štěstí a prezervativ. Prostě pro všechny případy a radosti života, které v sympatickém prostředí člověka postihnou.

Na své si tu přijdou děti, cyklisté i třeba psi. V horním patře opraveného mlýna se dá ubytovat, dole zase najíst, venku skákat na trampolíně nebo frčet na kole či bruslích po stezce, která vede lesem okolo.

Po dobrém jídle klidně rovnou na stezku Járy Cimrmana

Když chcete, vrchní, kterého hosté oslovují: "Františku" si s vámi bude povídat a zatopí pro vás v kamnech. Jestli naopak chcete klid, sedněte si ven a pití si můžete sami vylovit z chladicího pultu ve venkovním baru.

Trochu tápu, jak se restaurace, ve které jsem byla, vlastně jmenuje. Penzion nese název Zámecký mlýn, restaurace zřejmě Osvěžovna U Lojzičky, webové stránky jsou na adrese Nový svět. Ale hostům je to asi jedno a jezdí jich sem dost, pracně lákat je zřejmě nemusí.

Štamgasti v cyklistických dresech spokojeně posedávají na zápraží a jezdí sem pravidelně na pivní speciály, kterých točí pět. Já jsem ochutnala skvěle ošetřeného telčského Zachariáše a na pivní návštěvu bych přijela znovu.

Původně jsem jsem do restaurace v penzionu Zámecký mlýn v Lomnici u Tišnova zabloudila náhodou. Přijela jsem si prohlédnout židovskou čtvrť a projít stezku Járy Cimrmana. Potom jsem sestoupila do údolí potoka Besének a hledala podnik, kde vaří židovské speciality, jak mi prozradil turista na náměstí.

Chuť guláše nepotěšila, grilované lilky a papriky chutnaly lépe

Nevšední jídla, tak nepodobná české knedlíko-omáčkové kuchyni, jsem naposledy ochutnala v mikulovském hotelu Tanzberg. Líbí se mi, když majitel restaurace ctí původní prostředí, ve kterém svůj podnik provozuje. V jídelním lístku lomnické restaurace sladký cimes a šoulet vypadá líp než unifikované italské gnocchi nebo pizza. Jenže cimes zrovna neměli a místo šouletu mi slečna doporučila guláš s chlebem.

Guláš svojí chutí zklamal. Místo papriky v něm byla spousta zeleného koření.

Guláš svojí chutí zklamal. Místo papriky v něm byla spousta zeleného koření.

Grilované lilky a papriky chutnaly s kuskusem skvěle.

Grilované lilky a papriky chutnaly s kuskusem skvěle.

Za čerstvé pečivo patří kuchaři či kuchařce dík, guláš byl ale na talíři "nakydlý" a ani jeho chuť nepotěšila. Kdo očekává paprikovou klasiku, bude asi zklamán. Receptura pikantního guláše byla zcela originální, omáčka plná sušeného zeleného koření je ale u typického guláše nevítaná.

Grilované papriky a lilky s kuskusem nám ale opravdu chutnaly. Neutrální kuskus krásně doplnil lahodnou chuť paprik i lilků, uvolněnou teplem. Ingredience byly vkusně naaranžované na talíři a jídlo bylo lehké a přesto zasytilo. Akorát na to, aby člověk nejel s přecpaným žaludkem na kole zpátky domů.

I k dalším jídlům mám drobné výhrady: ke smaženému sýru by místo majonézy lépe seděla ochucená tatarka a palačinka (byť s opravdovou šlehačkou) nemusela být tuhá.

Ale přesto všechno: lidé, kteří vymysleli a vedou restauraci v penzionu Zámecký mlýn jako by znali tajemné zaklínadlo, které umí hosty okouzlit. Možná stačí jen ten úsměv za barem, pastelky, které nabízejí dětem, nebo mošt, který si můžete vlastnoručně načepovat. To vědí jen oni sami.





Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.