Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Gurmáni míří na Špilberk, vinaři do Valtic. Čekají je události sezony

  • 0
Gurmety a milovníky vína čekají na jihu Moravy v pátek a o víkendu události sezony. V Brně na Špilberku se uskuteční druhý ročník Špilberk Food Festivalu. Ve Valticích zase chystají tradiční vinné trhy.

Na hradě Špilberku se sejdou nejlepší kuchaři z širokého okolí. Ochutnávat ukázky jejich umění budou lidé na hradním nádvoří a na terase.

FAKTA

Špilberk Food Festival

* Pátek, od 13.00 do 23.00 vstupné 1 450 Kč

* Sobota, od 12.00 do 21.00 vstupné 450 Kč

* Neděle, od 11.00 do 19.00 vstupné 450 Kč

Valtické vinné trhy

* Otevřeno: v pátek od 14.30, v sobotu od 10.00

* Vstupné: 60 Kč

* Chutnačka: 40 Kč

* Katalog: 40 Kč

Vedle tradiční české a mezinárodní kuchyně bude na výběr i hmyzí menu nebo zmrzliny překvapivých příchutí, například chřestová. Letos se navíc pořadatelé rozhodli nalévat jen česká a moravská vína.

Loňský premiérový ročník food festivalu navštívily tři tisíce lidí. Letos organizátoři navýšili kapacitu degustačního areálu a očekávají pět až osm tisíc návštěvníků.

"Dostat by se mělo na každého, ale pokud by byl festival už nepříjemně zaplněn, jsme schopni ho na čas uzavřít, než se vyprázdní, aby měli návštěvníci pohodlí," poznamenala za organizátory Kateřina Bílková.

Vedle ochutnávání specialit jsou na programu kuchařská show Zdeňka Pohlreicha nebo Romana Pauluse a také škola vaření.

Páteční podvečer pak bude patřit Petru Koukolíčkovi, který předvede, co znamená pojem molekulární kuchyně. Ukuchtí kouřící drink, moderní koprovku s koprovým kaviárem nebo kapučíno připravené v tekutém dusíku.

V sobotu po poledni se kuchaři u grilu pokusí o rekordní, téměř devítikilový hovězí steak.

V neděli pak na hradě pokřtí Velkou japonskou kuchařku Mie Krejčíková Okamura, bývalá manželka politika Tomia Okamury.

Tradice ve Valticích

Milovníci vín mohou zamířit na zámek do Valtic na tradiční vinné trhy. Lidé tam ochutnají vzorky, které hodnotila komise výstavy už v dubnu. Největší počet ocenění od ní získala vinařství Patria Kobylí, Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína, Znovín Znojmo a Vinné sklepy Valtice.

Organizátoři sázejí hlavně na tradici. "Nějaká velká překvapení pro návštěvníky neřešíme. Program je prověřený šestačtyřicetiletou historií a prošel optimálním vývojem. Milovníků vín dorazí každoročně pět až šest tisíc za každého počasí," řekl Jan Otáhal, který má na starosti propagaci akce.

Veřejnosti se výstava v zámecké jízdárně a konírně otevře v pátek ve 14:30 a pak v sobotu od 10 hodin.

"Většina návštěvníků dorazí už poněkolikáté a vínu rozumí. Budou spíše usrkávat a rozmlouvat s přáteli. Ne vždy se shodnou s odbornou komisí,“ popsal Otáhal.