Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Havlův guláš v brněnském Jantaru je zajímavý, ale maso tuhé

  11:16aktualizováno  11:16
RECENZE MENU - Chodívali jste do Jantaru ve Veselé ulici v Brně? V přízemí bývaly nonstop potraviny a v restauraci nad obchodem oblaka cigaretového dýmu. Nic z toho už není pravda. Místo chlebíčků se prodávají trička a restaurace Jantar voní novotou. Architekt ji oblékl do příjemných tónů světle hnědých barev a vybavil netradičními svítidly.

Restaurace Jantar v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Sedí se zde u velkých oken, je tu klid a zároveň je přehled o tom, co zajímavého se děje na ulici.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu

Restaurace Jantar, Veselá 2, 602 00 Brno
www.restaurace-jantar.cz

Hodnocení: 60 %

Polední menu: Nabídka zahrnuje jídla již za 55 korun. Každý den se vaří guláš a smaží se vepřový řízek. V ceně dalších pěti druhů menu je polévka a hlavní jídlo.
V poledne se vaří tradičně, převahu má maso - karbanátek, hovězí pečeně, výpečky, játra.

Vybíráme z jídelního lístku: Lepenice z brambor restovaných se škvarky z domácího sádla, cibulí a kysaným zelím za 65 Kč
Kuřecí prsa plněná sušenými švestkami a balzamikovou redukcí za 175 Kč

Málokterá restaurace je v provozu již od sedmé ranní a podává kávu a snídaně. Jantar ano.

Zajímavé jsou v jídelníčku krajové speciality. Kulajda, bramboračka, zelňačka a strapačky i "neprofláknuté" ingredience v tandemu s vepřovým, hovězím a kuřecím masem - krevety, sušená rajčata, švestky nebo ananas.

V poledne je tu zatím poloprázdno, pověst podniku se zřejmě mezi fajnšmekry teprve šíří.

Špenát s knedlíky nebo rajská omáčka s plátkem vařeného hovězího masa - ve stojánku na stole se dají objevit obědové stálice.

Ovšem smažit játrový sýr (ve čtvrtek) může napadnout jen znuděného kuchaře. Nebo totálně vyšťaveného náročnou šichtou.

Restaurace Jantar: špenát s bramborovým knedlíkem

Obsluha nám doporučila grilovaného lososa za 120 korun, připlul tedy na test první. Propečený akorát, s měsíčkem citronu a vařenými bramborami. Dá se rozhodně doporučit! To další dvě jídla už nikoli. Začneme rizotem se sýrem.

Restaurace Jantar: losos na grilu

Ve školních jídelnách nám do žaludku rýži s mraženou zeleninou ládovali tak často, že již hlavou ani nekroutíme. A rozsýpající se zrnka se dávno vpáčila mezi položky lístků českých hospod. Ani se snad nedá čekat, že za 55 korun najdeme na talíři báječně soudržná a krémovitě spojená zrnka rýže jako v italském risottu.

Restaurace Jantar: rizoto

Žádnou z těchto typických vlastností páteční zeleninové rizoto nemělo. Navíc bylo tak silně opepřené, že sníst ho mohly pouze "plechové huby". Přiznám se, že jsem zastáncem toho, aby se ohřívané a sypké rizoto s krustou ztuhlého eidamu vytratilo z poledních nabídek. Anebo přetvořenou variantu nenazývejme rizoto, ale třeba rýžové překvapení nebo český kopeček se zeleninou.

Ani Havlův guláš ze stálého menu za 85 korun nepřesvědčil. Vlastní sestavu surovin i osobní recept opravdu odtajnil bývalý prezident, název mu tedy patří. Oproti běžnému guláši je v něm navíc mrkev, rajčatový protlak a v základu se škvíří uzená slanina. Nasládlá chuť protlaku a mrkve je poněkud překvapivá, ale proč ne? Je to originál.

Restaurace Jantar: Havlův guláš

Myslím však, že by autor nedopustil, aby maso bylo houževnaté a tuhé, jako jsem měla na talíři já. Snad v Jantaru nekašlou na chuťové buňky a nároky poledních hostů? Věřím, že ne, losos byl dobrý.

Restaurace Jantar: vepřový řízek

Strategická poloha v centru města, výhled na Novou radnici a v poledne jídla jako z domácího jídelníčku kdekteré maminky. Našlápněte pořádně i kuchyni a netrapte už nikdy žaludky tak průměrným rizotem.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Začala rozsáhlá modernizace pasáže Jalta v Brně. Při stavebním průzkumu odkryla...
Jalta bude v novém. Začaly opravy, stavbaři asi narazili na místnost StB

Do Jalty se začínají stěhovat dělníci. Po roce příprav majitel zahajuje opravy, pasáž má být hotová v příštím roce. Při stavebním průzkumu odkryla budova...  celý článek

Martina Koubová zasvětila svůj život práci u hasičů, stejně jako její manžel....
Život zasvětila práci u hasičů. Na maják a sirénu slyší už i její dcera

Hasičská práce není jen pro silné a zdatné muže. Na služebnách potřebují i ženy, jako třeba kapitánku Martinu Koubovou z Jedovnic na Blanensku. Ve službě sice...  celý článek

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.