Brzy tady budou hmyzí řeznictví, myslí si brněnský kuchař Václavík

  14:19
Představa hmyzu na talíři v mnohých vyvolává znechucení a odpor. Přijde ale doba, kdy se z něj budou dělat hamburgery nebo energetické tyčinky pro sportovce. Je o tom přesvědčený kuchař Milan Václavík, který v brněnské arabsko-indické restauraci Klub cestovatelů už několik let pořádá zážitkové večery s ochutnávkami červů, cvrčků nebo švábů.

Kuchař Milan Václavík. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Dá se popsat, jak hmyz chutná?
Jde o specifickou chuť, kterou nelze k ničemu přirovnat. Chuť hmyzu je jemná, příjemná, nejde o nic výrazného, a vždy záleží, jak jej upravíte a s čím jej zkombinujete. Cvrček chutná jako cvrček a šváb zase jako šváb. Chuť kuřete taky nedokážete jednoduše vysvětlit.

Čím je vaření hmyzu specifické?
Je hrozně jednoduché. Existují čtyři základní druhy úprav, ale jestli použijete olej, česnek nebo sojovou omáčku, už záleží na kuchaři. Chce-li se někdo pustit do vyšší gastronomie, zabalí hmyz třeba do sushi. Je zde prostor pro fantazii. Hmyz na talíři dobře vypadá, je šokující a přitahuje pozornost. V restauraci například děláme hmyzí dezerty. Půlku červa obalíme v čokoládě a přidáme jej k mascarpone.

Jak jste se naučil s hmyzem pracovat?
Entomofagie neboli využívání hmyzu jako potraviny má tisíciletou tradici. Přejal jsem proto základní postupy. Hmyz musíte nejdříve nechat vyhladovět, očistit a následně jej usmrtit ve vařící vodě. Další kuchařské postupy závisí čistě na kuchařově fantazii. Pokud jej chcete zapracovat do buchet, dortů a koláčů, je nutné hmyz dobře vysušit.

Proč je dobré hmyz jíst?
Je v něm velký energetický, ekonomický i ekologický potenciál. Než kráva vyroste do věku, kdy ji využíváme na maso, spotřebuje 14 tisíc litrů vody. Hmyz se vodou nenapájí a můžete ho chovat kdekoliv, klidně v paneláku v centru města, a to i ve velkém množstvím. Například z potemníků můžeme mít za dva měsíce přes litr kvalitních bílkovin.

Kuchař Milan Václavík vydává v listopaadu první hmyzí kuchařku.

Jak se potom může hmyz využít?
Bude se mlít do hamburgerů, čímž se extrémně navýší energetická hodnota burgeru a sníží se jeho cena. Vyrábět se z hmyzu budou i proteinové nápoje a tyčinky pro sportovce. Třeba rovnokřídlý hmyz obsahuje 70 procent bílkovin, kuřecí maso jich má jenom 20 procent. Velkým lákadlem bude i hmyzí moučka.

Takže brouci budou sloužit spíše jako potravinový doplněk než jako delikatesa v restauracích?
Ano, v budoucnu ochutnáte hmyz a ani o tom nemusíte vědět. Nemyslím si však, že by v Česku nastala situace, kdy bychom hmyz jedli místo guláše a svíčkové. Půjde spíše o sváteční záležitost, podobně jako se občas chodí na sushi.

Roste v Česku o hmyz zájem?
Je obrovský, na hmyzích večerech máme 14 dní dopředu vyprodáno. Lidé chtějí zkoušet něco nového. Hmyz zažívá boom a jeho největší vlna teprve přijde.

Pokud si chce někdo hmyz uvařit doma, má to dost složité. Lze ho vůbec někde sehnat?
V žádném případě není možné sbírat hmyz venku, některé druhy jsou jedovaté a zdraví nebezpečné, jiné zase chráněné. Za první republiky se u nás vařila chroustová polévka, dnes chrousta sbírat nemůžete. Většina lidí si proto hmyz pořídí v chovatelských potřebách, což ovšem taktéž nedoporučuji. Je krmený masokostní moučkou nebo psími granulemi, navíc se chová mezi plísní a bakteriemi. Riziko ale není tak velké, pokud hmyz povaříte v horké vodě a předtím 3 dny krmíte přírodními materiály, nic by se stát nemělo. Ideální je ale chovat si svůj hmyz nebo mít vlastního dodavatele.

Nastane jednou doba, kdy si zajdeme do hmyzího řeznictví pro deset deka cvrčků?
Už teď čeká spousta nadšenců, kteří si chtějí otevřít obchody. Do roka až dvou snad bude schválená směrnice, díky které bude hmyz uznaný jako potravina. Ve Francii nebo v Belgii už si můžete zajít na spoustu delikates. Někde hmyz prodávají dokonce i velké potravinové řetězce.

Jaký druh hmyzu je podle vás nejchutnější?
Mám rád červa potemníka, který se dobře jí a vypadá jako hranolek. Naopak cvrček mi nejvíce připomíná opravdové zvíře. Většina lidí to má přesně obráceně, z červa chytají mnohdy hysterický záchvat a naopak cvrček na másle s bylinkami chutná skoro všem. Chuťově velmi výrazný je také argentinský šváb.

Jakou roli hraje při ochutnávkách strach?
Patří to k zážitkové formě, kdy lidem ještě před servírováním ukazujeme živý hmyz. Mnozí z nich pak říkají, že kdyby neviděli, jak se brouci pohybují, neměli by s tím takový problém. Přitom jde o pokrytectví. Maso také neroste na stromě. Kdybyste před ochutnávkou steaku navštívili jatka, chuť byste na něj neměli. Stejně jako se my skrze prsty díváme na servírování hmyzu nebo psů v Asii, tak se rozčilují hinduisté, když jíme hovězí, nebo muslimové, že jíme vepřové.

Takže byste snědl všechno?
Ne, i já v sobě mám spoustu předsudků. Ve Vietnamu jsem měl možnost ochutnat psa a rozmyslel jsem si to. Není nad vepřové výpečky nebo svíčkovou. Každého ovlivní prostředí, ve kterém vyrůstá, proto i já mám nejraději dobrou českou kuchyni.

Recept: Míchaná vajíčka s máslovými cvrčky

Na porci pro jednoho: 20 cvrčků, 3 vejce, 1/4 cibule, sůl, pepř, máslo

Postup: cvrčky spaříme v horké vodě, po pár vteřinách je vyjmeme a necháme okapat. Cibuli nakrájenou najemno vložíme na rozehřátou pánev s máslem, přidáme spařené cvrčky a vše dvě minuty restujeme. Přidáme rozmíchaná vejce, osolíme, opepříme a vše mícháme, dokud nejsou vejce hotová.

Recept pochází z knihy Milana Václavíka Hmyz na talíři

Autor:
  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

Opilci v Brně děsili lidi v parku airsoftovou pistolí a puškou

29. března 2024  10:26

Obyvatele brněnských Řečkovic pořádně vyděsili dva opilci. V maskáčových oděvech totiž ohrožovali...

Prvoligoví bezdomovci. Drnovické zastupitelstvo řeklo Vyškovu ne

28. března 2024  21:02

Třetím rokem jsou fotbalisté Vyškova mezi profesionály, nikdy však nehráli doma. Přesto bojují o...

Rozepře i chybějící lékaři. Problémovou nemocnici bude křísit další šéf

28. března 2024  15:35

V dlouhodobé krizi se zmítá městská nemocnice v Boskovicích. Jde přitom o významné zařízení, které...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes ráno převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku....

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTROMECHANIK JUNIOR (30-35.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...