Teploty spadly do minusových hodnot, na hradě Veveří bylo ale v sobotu odpoledne plno. Nádvoří obsadily stánky malých řeznictví a uzenářství, v improvizované Nálevně se lidé mohli zahřát svařeným vínem nebo punčem.
Za stokorunové vstupné dostali návštěvníci poukaz na ochutnávku soutěžního uzeného a zabíjačkovou polévku. Komu to nestačilo, mohl si dát ještě nějakou další pochoutku - třeba uzené se švestkovou omáčkou a zámeckými bramborami, prejt se zelím, nebo jitrnici. Musel si ale nejprve vystát dlouhou frontu.
Roman Pastyřík z hodonínské firmy Maspro u stánku nabízel tradiční uzeninu. "Naší doménou jsou královské škvarky. Lidé mají rádi také náš farmářský uzený bůček a farmářské uzené maso dělané podle tradičních receptur," vykládal Pastyřík.
Firma se třiceti zaměstnanci objíždí většinou farmářských trhů v kraji, kam v posledních letech chodí lidé vyhledávat kvalitní potraviny. "Zaplať pánbůh, že je teď doba, kdy lidé poctivé uzeniny ocení," podotkl Pastyřík.
Podobně mluví i Milan Nepustil z řeznictví Kunovský, který nabízel u stánku lidem uzeniny na ochutnání.
"Lidé se pomalu odnaučují kupovat kilo párků za třicet korun, i když pořád se najdou takoví. Já se jich pak ptám, to máte pro pejska, prý ne, pro děcka. Tak se ptám, jestli pro cizí. Ne, vlastní. Že jim to chutná. No jo, ale děcka nemají rozum, to musí mít rodiče," postěžoval si.