Nová kavárna Incafé na Cejlu

Nová kavárna Incafé na Cejlu | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Incafé: káva na špatné adrese

  • 3
Málokdo by ještě nedávno předvídal, že další nová a ultramoderní kavárna se zrodí právě v ulici Cejl. Její otevření uprostřed svérázné lokality plné heren, zastaváren a nonstopů je odvážný skutek. Ulice Cejl není ani klidný bulvár vhodný k rekreačním procházkám, ani část města, kterou by většina Brňanů považovala za vhodné místo k popíjení kafíček.

A přece tady vznikla. Kavárna Incafé.

TEST KAVÁREN

MF DNES a brno.idnes.cz hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu Dnes: Kavárna Incafé Cejl 58, 602 00 Brno Hodnocení: 60 %

Plný provoz odstartoval nedávno, ale v poněkud nevhodnou dobu. Na začátku léta. Na návštěvnosti je to znát, ve všední den odpoledne jsme tu byli jediní. Pro kavárníky (na rozdíl od cukrářů) jsou letní měsíce prázdná doba čekání na klientelu, jež se mezitím kdesi chladí u zmrzliny.

Otevírá se brzy. Už od půl osmé ráno se podává snídaňové menu. Bude ale ještě chvíli trvat, než si sem klientela v košilích a kravatách pravidelně cestu na ranní kávu či brzkou obchodní schůzku najde.

Rozlehlý prostor přízemí rohového domu zalévá světlo proudící sem velkými okny.

Nová kavárna Incafé na Cejlu

Interiér je od otevření ještě neohmataný. Všude je čisto, naaranžováno, vizitky pod skleněnými stoly ve vějířku pečlivě vyrovnané. Nebýt ochotné slečny u kávovaru, působilo by Incafé na první pohled až chladným a neosobním dojmem. S úsměvem připravila kávové nápoje, přinesla účet a chodila se ptát, zda něco nepotřebujeme.

Jediné a bohužel to nejpodstatnější, co kavárně zbývá dořešit, je káva. Nápojový lístek, nevhodně použitý porcelán i obsah hrníčku má slabá místa.

Espresso v Incafé

Nejprve jsme nepochopili, která ze čtyř velikostí v nabídce je klasické espresso. Zadruhé: porcelán je krásný a čisťounký, doplněný na tácku malou pusinkou z odpalovaného těsta. Ale nehodí se na espresso. Do těchto obrovských čtvrtlitráků se nechává káva překapávat. I když, filtrovanou kávu to množství vody, které prošlo přes páku, připomínalo. Za třetí: nedostali jsme tedy vůbec espresso.

Cappuccino v Incafé

Cappuccino zase pokazilo mléko, které celý nápoj hodně zředilo. A nechyběl skořicový zásyp - věčně opakovaný kavárenský evergreen. Na našlehané mléko nepatří. Káva ale příjemně a lahodně voněla, škoda že nebyla připravena správně. Za odvahu, styl a design si majitelé zaslouží jedničku. Teď už jen tu dobrou kávu.