Burčák na znojemském vinobraní

Burčák na znojemském vinobraní | foto: Barbora Měchurová, iDNES.cz

Inspekce kontroluje burčák, podezřelé vzorky už míří do laboratoře

  • 5
Inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce mají letos za sebou na jihu Moravy už desítky kontrol prodávaného burčáku. Z kontrolovaných nápojů se jim deset nezdálo, a proto jejich vzorky poslali do laboratoří. Výsledky testů budou znát do několika týdnů.

Mimo nedostatečnou kvalitu nápoje pak mezi nejčastější prohřešky zjištěné na stáncích patří nedostatečné označování. "Inspektoři se i letos setkávají s tím, že částečně zkvašený hroznový mošt z jiných hroznů, než těch, které pocházejí z České republiky, je označován jako burčák, což je proti předpisům," přiblížil mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Inspektoři se i letos často zaměřují na prodejce či výrobce, u kterých zjistili prohřešky již v minulosti. Dále pak prověřují podněty, které jim přijdou od nespokojených zákazníků, a zároveň se snaží zkontrolovat co nejvíce dalších prodejců.

"Pochopitelně burčák kontrolujeme i v rámci různých vinobraní. Třeba na letošním Znojemském vinobraní jsme nenašli žádný závažný nedostatek," komentoval mluvčí. Kontroly burčáku potrvají do konce listopadu.

Minulý rok propadla téměř polovina kontrolovaných burčáků

Vloni inspektoři v Česku odebrali pět desítek vzorků. "Téměř polovina z nich nevyhověla zejména kvůli vyššímu obsahu přidané vody, nadměrnému doslazování i kvůli přidaným barvivům," dodal Michal Spáčil.

Nechvalně proslulým rekordmanem byla vloni firma Livi Dubňany, která pančovala burčák až osmdesáti procenty vody. "Kontrola zjistila toto pochybení hned v několika provozovnách," vzpomněl na odstrašující případ šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.