Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Internet ovlivňuje chod restaurací, ty kvůli diskusím mění i nabízená jídla

  13:05
Trend výběru poledního menu v restauracích prostřednictvím internetu se rozšířil i na jižní Moravě. Stále více lidí se ještě před cestou na oběd podívá na internet. Najdou tam informace o nabídce poledních menu, údaje o velikosti porce nebo třeba nabídku zvýhodněné ceny nápojů.

Ilustrační foto | foto: Julie Kalodová, MF DNES

O jídle se na internetu i diskutuje. A restauratéři připouštějí, že obsah internetových diskusí začíná mít na jejich práci stále výraznější vliv. V Brně chodí lidé před obědem na stránky www.fajnsmekr.cz a i někteří zdejší restauratéři přiznávají, že je hodnocení hostů posouvá dopředu.

"Pomáhá mi to bránit se proti takzvané provozní slepotě. Dočetl jsem se na nich například, že je to u nás perfektní, ale ten pita chléb je průšvih. A to byl pro mne dostatečně důrazný impulz k tomu, abych ho změnil," říká Jiří Vondráček, provozovatel brněnské restaurace Klub cestovatelů.

"Příspěvky na tomto serveru čtu. Vadilo mi však, že tam někdo napsal, že jsme restaurace, kam jezdí jen naleštěnci s audinama. Jsem si jistý, že to psal někdo, kdo u nás nikdy nebyl," říká manažer restaurace Rialto Martin Němec.

Správce webu: Restauratéři chtějí mazat diskuse

Stránky fajnsmekr.cz fungují už více než osm let. Podle jejich správce Dušana Makovského není jejich posláním hodnotit restaurace, ale trochu pozvednout úroveň gastronomie. Připustil však, že některé příspěvky mají opravdu velký vliv.

"Naším primárním účelem není kritizovat nebo vyzdvihovat, preferujeme základní informace," říká Dušan Makovský. Už však také zaznamenal, že si konkurenční restaurace jejich prostřednictvím vyřizovaly své účty. A občas se i ozve majitel restaurace, který chce diskusi týkající se jeho zařízení vymazat.

Ilustrační foto

"Tyto případy řešíme individuálně. Cenzuru na vyžádání ale neděláme. Pokud jsou příspěvky bez vulgarit, necháváme je tak," dodal.

Menu na internetu si lidé nepřečtou jen v Brně, ale i v některých městech kraje.

"Kdo není na síti, jako by neexistoval"

"Když jsme ho začali tímto způsobem zveřejňovat, hodně nám to pomohlo," říká například provozní hotelu Allvet ve Vyškově Lenka Miklošková. Přiznala, že tuto službu zavedla i proto, že s ní má osobně velmi dobré zkušenosti. "Co nenajdu na internetu, jako by pro mne neexistovalo. Naslepo už bych nikam nešla," říká.

Ilustrační foto

Podívat se před obědem na internet však není zdaleka jihomoravská specialita. "Podobné servery nyní vznikají v Česku i ve světě jako houby po dešti. Například v Americe, Německu nebo v Itálii jsou velmi navštěvované a hodně populární," říká Martin Kuciel, autor recenzí brněnských restaurací.

"Když se ovšem nechají diskuse otevřené, může si napsat kdokoliv, co chce. A to zkvalitnění gastronomie většinou nepomáhá, protože se v nich objevují i falešně pozitivní nebo negativní hodnocení. Pro návštěvníky to ztrácí hodnotu, nevyznají se v tom," upozorňuje Kuciel.

„Kritizovaní se chválí sami“

Diskuse o jídle na internetu mohou gastronomii v restauracích na jižní Moravě posouvat dopředu, ale kritika jim může i hodně uškodit.
Tvrdí to Martin Kuciel, autor recenzí brněnských restaurací a provozovatel serveru www.cuketka.cz. Říká, že hodně záleží na tom, jak se tyto diskuse vedou.

Proč záleží na jejich způsobu vedení?
Když se nechají otevřené, může si napsat kdokoliv, co chce. A to zkvalitnění gastronomie většinou nepomáhá, protože se v nich objevují i falešně pozitivní nebo negativní hodnocení. Pro návštěvníky to ztrácí hodnotu, nemohou se pak v těchto názorech vyznat.

Je lepší, když se příspěvky nějak usměrňují?
To je druhá možnost, že správce serveru nebo diskuse příspěvky hlídá. Pouští jen ty, u kterých má jistotu, že jsou od návštěvníků restaurace, a všechny podezřelé maže. V tom momentě se z takového diskusního fóra stává dobrý nástroj, lidé se v ní mohou zorientovat. A i restauratér ji může brát jako zpětnou vazbu.

A dá se vůbec taková diskuse o jídle nějak objektivně "ošetřit"?
Dá. Pokud za hodnocením je nějaký uživatel, který na serveru působí delší dobu a není anonymní. To vede k tomu, že lidé nepíší úplné hovadiny, ale autentické názory.

Setkal jste se s tím, že se některá restaurace snažila hanlivým hodnocením zlikvidovat konkurenci?
Většinou je to naopak. Kritizovaná restaurace, ta potrefená husa, se někdy snaží do diskuse vstoupit jako maximálně spokojený host a vyvracet tvrzení ostatních hostů. Ale i takové příspěvky se dají velmi snadno poznat.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Vranovská přehrada slaví 90 let, po výstavbě byla největší ve střední Evropě

18. dubna 2024  15:14

Patří k nejteplejším a nejčistším vodním nádržím v Česku, proto je „Moravský Jadran“ u rekreantů...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...