Resturace Mariani v brněnském Juliánově | foto: Ondřej Ilčík

Italská nápaditost sídlištní Mariani pokulhává se servisem

  • 7
Teplé barvy italské vlajky na stole i na zdi, čerstvé květiny, dřevo a atmosféra malé přímořské restaurace. Návštěva restaurace Mariani v brněnském Juliánově je jednoduše nevšední letní výlet.

Provozovat ryze italskou restauraci uprostřed obytné čtvrti s paneláky vyžaduje notnou dávku odvahy. A majitelé Mariani se ještě nebáli "přešlápnout" do Francie a do Indie s cordon bleu a kuřetem na curry.

Restaurace mariani

Bělohorská 61, Brno
www.mariani-brno.cz

Hodnocení: 70%

Z jídelního lístku:
Vývar z telecí oháňky (60 korun)
Tygří krevety s uzeným guanciale (110 korun)
Andaluzské gazpacho (85 korun)
Duha z čerstvého ovoce (100 korun)
Medailonky z vepřové svíčkové (175 korun)

Nekuřácká restaurace je malá a útulná, nabízí soukromí a přesný design i noblesu luxusních toalet. Atmosféru dotváří dobře zvolená hudba a sedí se v ní opravdu pěkně.

Zato servis je o pár bodů pozadu. Obsluha hostům nevěnuje příliš pozornosti - dobrou chuť tam nikdo nepopřeje a lžíci k těstovinám si je nutno vyprosit.

Jídelní lístek však rozhodně není nudný. Dominují v něm ryby, na své si přijde i milovník klasických těžších jídel, který v menu najde i delikátní panenkou nebo svíčkovou a pivo - včetně točené nealkoholické Litovle.

Kombinace chutí

Hlavní pilíř italské kuchyně, těstoviny, však tuto restauraci podrží jen stěží. Ač jsou čerstvé, v horké vodě zůstaly déle a jsou rozvařené a lepivé. To platilo jak o hnízdečku tagliatell, které si zaplavaly ve vývaru, tak o špagetách v úpravě po uhlířsku.

Resturace Mariani v brněnském Juliánově -  špagety po uhlířsku

Zatímco zmíněné spaghetti a la carbonara stály 90 korun a kvalita byla vzhledem k ceně přiměřená, u silného vývaru z telecí oháňky s játry za 60 korun to byla škoda, protože jinak byl opravdu parádní.

Ani předkrm - obří krevety - nezaujal. I když byly na sušence z parmezánu, omotané slaninou, doplněné chřestem a ochuceným salátkem, nejednalo se o nijak zajímavou kombinaci chutí a samy krevety byly v předkrmu za 110 korun dost zastíněny.

Resturace Mariani v brněnském Juliánově - obří krevety - obří krevety na sušence z parmezánu, omotané slaninou, doplněné chřestem a ochuceným salátkem

Zato pizza byla skvostná - tenké těsto s chlebovými okraji krásně křupe, bazalka je čerstvá. Přesně jak to má na margheritě být, spolu s rajčatovým pyré a mozzarelou a za krásnou cenu 95 korun.

Nevšední zážitek

Grand finále večeře byla vepřová panenka s třešňovou salsou. Narozdíl od přílohy, opékaných brambor s rozmarýnem, které se zdály slané a trochu hořké od lehce připáleného koření, nebylo jídlu co vytknout. Na talíř se dostal opravdu krásný balíček - velký kus šťavnatého masa, zabalený ve slaném špeku a převázaný citrónovou trávou. V kombinaci s třešňovou salsou to byl nevšední zážitek za 155 korun.

Resturace Mariani v brněnském Juliánově -  vepřová panenka s třešňovou salsouResturace Mariani v brněnském Juliánově -  opékané brambory s rozmarýnem

Nakonec přišel na řadu dezert - za 100 korun velký talíř sladkého čerstvého ovoce zaprášeného cukrem, které se máčelo ve žloutkovém krému s mascarpone a pavučinou z jahodového topingu.

I když budete mít nutkání, kávě se vyvarujte. Espresso bylo přepálené, hmota namísto pěny v šálku na cappuccino by spíš našla uplatnění ve stavebnictví jako náhrada polystyrenu.

Mariani je vzorovým příkladem toho, jak se protiklady přitahují. V lokalitě daleko od centra nabízí nevšední povyražení za příznivé ceny, občas brilantně vyvedené a jindy obyčejné.