Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak lze na zamrzlém rybníku ulovit pstruhy

  21:06aktualizováno  21:06
REPORTÁŽ - I v silných mrazech je možné si dobře zarybařit a člověk kvůli tomu nemusí porušovat žádné zákony. Redaktor MF DNES vyzkoušel, jaký je to pocit vytáhnout na krátkou udici dírou v ledu pěkný úlovek.

Rybaření na dírky v Příměticích u Znojma | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Není přitom nutné vyrážet do známých severských rybářských destinací, jako je Norsko či Island. Je sobota půl desáté dopoledne. Mrzne, až praští. Teploměry ukazují jedenáct stupňů pod nulou. Na zamrzlém rybníku ve znojemských Příměticích porůznu postává patnáct mužů. V rukou drží udice, vlasce směřují do děr vyvrtaných v ledu. V tichosti se věnují "lovu na dírky".

Protože v chytání ryb jsem zcela nezkušený, rybářské náčiní si po předchozí domluvě půjčuji na místě. Zaplatím poplatek tři sta korun a vstupuji na led mezi ostatní, rybářský lístek tady není potřeba. Za své peníze si mohu ulovit až tři pstruhy. Přestože tato ryba žije v tekoucích vodách, přímětický soukromý rybník je pstruhy naditý.

Vlastník rybníka Jan Vitouš je tam totiž dováží a stará se, aby jich byl dostatek. Od začátku roku na ně denně jezdí rybáři lačnící po úlovku. Zatím vytáhli na 150 kusů. Dalších pět set jich čeká pod ledem.

I když k "lovu na dírky" rybáři normálně potřebují speciální povolení, Vitoušův rybník má výjimku. "Přes týden toho využijí vždy tak dva tři lidi denně. O víkendech je to ale lepší," popisuje Jan Vitouš.

Na rybníku si půjčuji velkou vývrtku na vyhloubení díry a jdu na věc. Asi dvacet centimetrů tlustý led prorážím po dvou minutách ručního vrtání. To je naposledy, co se coby rybář v mrazivém dni trochu zahřeji. Ostatní jsou zkušenější, mají termosky s grogem a punčem.

Jednoho z rybářů poprosím, aby mi na háček uchytil živou návnadu, kterou jsem dostal. Rybka zvaná střevlička míří na vlasci pod vodu.

Na řadu přichází čekání, během něhož si mráz nepříjemně razí cestu k mým prstům u nohou. Má trpělivost je ale odměněna už po dvaceti minutách. Splávek prudce zajíždí pod hladinu a ruce automaticky vystřelují s prutem nahoru. Z ledu letí na háčku zaseknutý pstruh.

Můj lovecký pud je uspokojen a nejen on. Čerstvé rybí maso opečené na másle a kmínu chutná vskutku lahodně.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Bývalý brněnský radní za ANO Tomáš Kratochvíl stanul před soudem kvůli...
Zastupitel Brna Kratochvíl dostal podmínku za podvody, hrozilo mu až 8 let

Zastupitel Brna Tomáš Kratochvíl (zvolen za ANO) dostal u Městského soudu v Brně podmínku za krácení daně u své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba politika...  celý článek

Věstonická venuše
Věstonickou venuši nejspíš zdobila ptačí pírka, vyčetli vědci ze skenu

Slavná Věstonická venuše byla původně patrně ozdobena ptačími pírky. Svědčí o tom čtyři vpichy na temeni hlavy, které nyní měli možnost analyzovat vědci díky...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žena našla tašku s 213 tisíci. Odnesla ji strážníkům, ti vypátrali majitele

Dobrý skutek, který se hned tak nevidí, udělala ve středu šestašedesátiletá žena. Nalezenou tašku s 213 tisíci odevzdala brněnských strážníkům, kterým se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.