Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se hladový Brňan vábí na jelena

  11:50aktualizováno  11:50
RECENZE MENU - V liché týdny zvěřina, v sudé zase kachna. Kulinářské lákadlo jako hrom připravují každé víkendové poledne v ochozském hostinci U Votrubů. Jak takový dušený jelen vlastně chutná?

Restaurace u Votrubů v Ochozi u Brna | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Tři chody za 129 korun minulou sobotu: kuřecí vývar, jelení guláš s houbami a višňovo-tvarohový závin. Jak se na konci dubna (kdy je na trhu jen hlíva a žampiony) daří docílit intenzivního houbového aroma? Jídlo totiž vonělo jako celý houbařův košík. Jestli byly kloboučky zmražené, nebo usušené, to už zůstane tajemstvím místního hrnce.

Jelení guláš s houbami

Omáčka se opravdu povedla, i když maso ve tvaru kostek bylo krapet tuhé. Gastronomický úspěch ale nebyl knedlíkový vějíř na okraji talíře. Houskový si představuji tak, že kousíčky nakrájené žemle jsou jako malé mozaikové kamínky vidět na řezu. Můj guláš však obklopovaly knedlíky jako ze supermarketové produkce.

Napařené krajíčky bohužel doplnily i svíčkovou. Omáčka ukrývala tenounké a tuhé plátky hovězího masa a dílko úplně pohřbila spirála umělé šlehačky. Jídlu ničím nepřispěla a ihned se nadobro rozplizla. Český národní skvost v rychle odbyté verzi.

Svíčková s knedlíkem

Ale vraťme se k tříchodovému menu, dobrý závěr nás ještě čeká. Nad závinem se rozlinula vůně, jako by ho právě vytáhli z trouby. Lehounce nadýchané a pocukrované těsto skrývalo jemně ochucenou tvarohovou náplň. Takhle domácky, poctivě a neohřátě měly vypadat i knedlíky.

Závin s tvarohovou a višňovou náplní

U hospody na trase z Brna do přírody se dobře parkuje a vítáni jsou snad úplně všichni. Hostinec má výčep pro pivaře a kuřáky, část restaurace s množstvím hraček je zase území vhodné pro rodiny s dětmi. Ani pejskové nezůstanou osamoceni u kandelábru venku a cyklisté mají místo pro kola na zahrádce v zadním traktu. Jen chraň pánbůh celý personál, když si tahle různorodá banda začne vymýšlet a každý si objedná něco jiného. Obsluha se nezastaví, neusměje a na jídlo se asi půl hodiny čeká.

Restaurace u Votrubů

Interiér se za posledních dvacet let příliš nezměnil a hrůznou chvíli jsem strávila na toaletě. Nedá se totiž zamknout a dveře se drží nohou. Ať mi konzervativci prominou, ale kuřecí plátek s broskví má na lístku každá běžná hospoda. Zvěřinu a kachnu každý víkend široko daleko dusí a pečou jen u Votrubů. Uvařte k tomu prosím ještě domácí knedlík a čerstvě ušlehejte smetanu. Ten štrúdl byl vedle umělé ze spreje také jako z jiné planety.

TEST MENU

MF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu. Pravidelně se tady konají sezonní akce a vaří se například velikonoční menu nebo třeba martinská husa.

Dnes: Hostinec U Votrubů, Ochoz u Brna 228, 664 02
www.u-votrubu.unas.cz

Hodnocení: 55 %

Polední menu: Za cenu 60 korun nebo 65 korun se podává polévka a hlavní jídlo. Víkendové menu je většinou tříchodové a stojí 129 korun.

Vybíráme z jídelního lístku:
Smažené pálivé papričky se sýrem čedar 3 ks, 47 korun
Gulášová polévka 25 korun
Pečená kachna (na objednávku) 420 korun
Pečená husa (na objednávku) 680 korun
Brokolice dušená na másle 82 korun
Ovocné knedlíky s máslem a cukrem 48 korun
Bramboráčky 55 korun
Jablkový štrúdl 29 korun

Dobrý tip: Od pondělí do pátku se v hostinci již od 9.30 podávají svačinové polévky.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Policie (ilustrační foto)
Polonahý muž utíkal po Brně s řetízkem, žena na něho křičela „zloděj“

Devatenáctiletý muž starší ženě v Brně přímo z krku ukradl řetízek. Polonahý pak se šperkem pobíhal u hlavního nádraží, kde ale zrovna hlídkovali policisté,...  celý článek

Šárka Skorkovská pracovala na oční klinice Fakultní nemocnice u svaté Anny a...
Žena ve vedoucí funkci musí zůstat ženou, míní oční lékařka Skorkovská

Jen přečíst jména těch, kterým oční lékařka Šárka Skorkovská pomohla znovu ostře pohlédnout na svět, by zabralo dost času. V oboru totiž působí přes pětadvacet...  celý článek

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Experti našli řešení, jak ulevit řidičům u Černé Hory. Most podepřou

Lidem z Černé Hory se alespoň na pár měsíců částečně uleví. Dvoutisícový městys na Blanensku totiž poslední týdny zažívá dopravní nápor. Po úzké ulici zde...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.