Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak se stravují Jihomoravané? Podle průzkumu hůře než před 15 lety

  16:29aktualizováno  16:29
Svíčková, knedlo-vepřo-zelo, uzené s křenovou omáčkou. Takovým jídlům dává přednost více než polovina Jihomoravanů. Polovina strávníků přiznává, že se přejídá a "větší polovina" jí nepravidelně a ve spěchu. Vyplývá to z průzkumu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

Svíčková s knedlíky - 3 320 kJ/1 porce | foto: Isifa

Průzkum vznikl na základě dotazování více než dvou tisíc lidí v kraji.

"Stravujeme hůře než před patnácti lety. Počátkem devadesátých let obchodníci rozšířili nabídku potravin a museli upravit jejich ceny. Například maso tehdy výrazně podražilo, ale těstoviny, sýry, ovoce nebo zelenina zůstaly na stejných cenách nebo zlevnily. Lidé tomu přizpůsobili spotřebu a nekupovali tolik tučného a uzeného masa začalo ubývat srdečních onemocnění," uvedla koordinátorka průzkumu Jana Turčínková.

Nyní se podle ní vše zhoršuje s tím, jak jsou tyto nezdravé suroviny dostupnější. "Méně sportujeme, máme častěji problémy s obezitou," uvedla Turčínková.

Skoro polovina lidé se zajímá o zdravou výživu

Zajímavé přitom je, že až 45 procent respondentů se zajímá o zdravou výživu a větší část ráda vaří. Podle dotazníků to vypadá, že jim zdraví není lhostejné, ale v praxi jim to moc nejde. Na vině je nedostatek času , pohodlnost nebo předsudky.

Jaro v kuchyniJelení guláš s houbami

"Hodně v tom hraje roli móda. Málokdo totiž ve skutečnosti zná zásady zdravé výživy. Lidé si myslí, že jí zdravě, když si kupují nízkotučné potraviny. Třeba light verze jogurtu často obsahuje mnohem víc konzervantů a protože tolik nezasytí, má člověk tendenci zkonzumovat jich více. Nakonec tak přijme více kalorií než když sní neodtučněný jogurt," vysvětlila Turčínková.

Nutriční terapeut Robert Chytka má s klienty, kteří se chtějí zbavit stravovacích zlozvyků a trápí je nadváha nebo špatné zažívání, dost zkušeností. "Z praxe v poradně mohu uvést, že řadu lidí zajímá, které potraviny jsou pro jejich zdraví lepší, ale často neumí tyto potraviny připravit nebo je prakticky uplatnit," uvedl majitel brněnského regeneračního centra ViaFit.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Experti našli řešení, jak ulevit řidičům u Černé Hory. Most podepřou

Lidem z Černé Hory se alespoň na pár měsíců částečně uleví. Dvoutisícový městys na Blanensku totiž poslední týdny zažívá dopravní nápor. Po úzké ulici zde...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Žena našla tašku s 213 tisíci. Odnesla ji strážníkům, ti vypátrali majitele

Dobrý skutek, který se hned tak nevidí, udělala ve středu šestašedesátiletá žena. Nalezenou tašku s 213 tisíci odevzdala brněnských strážníkům, kterým se...  celý článek

k řece Svitavě v Brně se chodí relaxovat. V budoucnu se v části toku zlepší...
Po nábřeží Svratky je čas i na Svitavu, volají organizátoři festivalu

Zatímco nábřeží Svratky blízko centra Brna čeká, až jej začnou opravovat podle návrhu architekta Ivana Rullera, Svitavě se moc pozornosti nedostává. Pořadatelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.